Jarní detoxikace organismu | Osvědčené recepty

Jarní detoxikace

Detoxikace organismu

Už od pradávna měli lidé tendenci po dlouhé a vysilující zimě pomocí detoxikace organismu čistit svoje tělo. Zima si žádá řadu tučnějších a kaloričtějších zahřívacích pokrmů, které mohou mít vliv na vaši tělesnou hmotnost, protože během zimy má tělo přirozenou touhu se obalovat tukem, aby se lépe zahřálo a snáze přežilo chladné období.

Dnes už sice nemusíme lovit a dělat na zimu velké zásoby, abychom přežili, ale tyto stereotypy v nás převládají od pradávna. Proto se lidé už v minulých staletích na sklonku zimy a počátku jara postili. Začínali s jarním detoxem a ten si můžeme vyzkoušet teď i my!

Jarní detox zdravě a hravě

Detoxikační desatero

  1. Eliminujte ze 7 denního jídelníčku červené maso a nezdravé tuky.
  2. Zcela odstraňte také kávu, černý čaj, alkohol, kouření či jiné drogy.
  3. Vyhněte se cukrovinkám, slazeným nápojům a bílému cukru.
  4. Maximálně snižte příjem soli.
  5. Omezte konzumaci potravy z bílé mouky, vajec a mléčných výrobků.
  6. Vynechte průmyslově zpracovávané potraviny plné aromat, barviv a konzervantů.
  7. Zaměřte se na příjem vlákniny a antioxidantů.
  8. Jídelníček doplňte detoxikačními bylinami.
  9. Podpořte trávení vhodnými probiotiky.
  10. Dodržujte pitný režim!

Vitamínu D pozor na jeho nedostatek

Jarní období znamená, že se vy i celá příroda probouzíte ze zimní letargie. Opouštíte teplo domova, což nemusí být vždy příjemné. Jste unavení po dlouhém období, kdy jste příliš nechodili ven. Měli jste nedostatek slunečního svitu a tím samozřejmě lidské tělo trpí.

Pokud nemáte sluneční svit, tvoří se vám nižší hladina vitamínu D. Tento vitamín totiž vzniká působením ultrafialového záření. Nemáte-li ho, je oslabena vaše imunita a tělo je náchylnější k onemocnění.

Využijte proto jaro jako doping. Snažte se pobývat na jarním slunci, dýchat čerstvý vzduch, hýbat se, ale také přiměřeně odpočívat. Spěte ideálně osm hodin denně. A především nezapomínejte, že jaru by se měla přizpůsobit i vaše strava.

Pitný režim nad zlato

Pročistit si střeva, játra, ledvin, krev i lymfu, to je cílem detoxikace organismu. Způsobů, jak se zbavovat nežádoucího odpadu, je celá řada. Vždy by ale měly být založeny na dostatečném pitném režimu. Ideální je čistá neperlivá voda, která pomůže odplavovat škodliviny z těla, případně čaga čaj. Doporučujeme také vyzkoušet recept na kombuchu, který se hodí nejen pro detoxikaci organismu, ale taktéž recept na kombuchu přispívá ke snižování vysokého krevního tlaku nebo k posílení imunity.

Měli byste denně vypít 2,5-3 litry tekutin. Bohužel ale přesto většina lidí pije méně, než udává toto množství. V době jarní detoxikace ale musíte pít opravdu hodně, jinak z organismu toxiny nedostanete.

Cukr a zlé tuky pryč

Postupně přecházejte na lehčí menu. Jídelníček na detoxikaci by měl mít omezené množství tuků a cukrů, naopak dávat přednost lehkým jídlům plným vitamínů, minerálů a vlákniny. Když sacharidy, tak komplexní získávané z celozrnných potravin, když tuky tak zdravé nenasycené mastné kyseliny především z ryb nebo třeba avokáda.

Vynechejte červené maso, které velmi zatěžuje trávicí systém a obsahuje vysoký podíl tuku. Dejte prostor masu z mladé drůbeže, čerstvým kuřátkům, krůtám nebo králičímu. Toto lehčí maso doplňujte zeleninovými saláty a oblohami.

Účinná detoxikace organismu

Musíme upozornit, že očista těla je individuální záležitost. Každému vyhovuje trochu jiný průběh. Někdo plynule přechází od zimní stravy k jarní, tedy hutné masové vývary nahrazuje lehkým zeleninovým bez zahušťovadel a naopak se spoustou mrkve, petržele a celeru, brokolice, květáku, pórku a další zeleniny. Místo vepřového masa si připraví přírodní kuřecí plátek s baby karotkou a hráškem vařeným na páře. Postupně tak odlehčí svému tělu a trávicímu systému. Za vyzkoušení stojí také mladé výhonky a klíčení semen.

Někdo naopak hned volí radikálnější formu. Například si jeden den v týdnu vyhradí na půst, kdy třeba pije jenom zeleninové a ovocné šťávy. Jsou ale lidé, kteří zvládnou i delší půst, například týdenní zeleninovou dietu, a pochvalují si ho. Záleží na individualitě každého. Žádný detox není lepší než ten druhý, vždy záleží hlavně na vás, jaká forma právě vám vyhovuje. Nenechte si nic vnutit. Poslouchejte své tělo. Časem se naučíte vnímat jeho signály a vypořádáte se s potřebou jarního detoxu podle svého.

Doporučený jídelníček

Před každou detoxikaci je třeba se rozhodnout, jak dlouho bude probíhat. Krátkodobá i dlouhodobá detoxikace mají své výhody a nevýhody. Většina odborníků považuje za průměrnou délku detoxikace 5 dní. Během tohoto období určitě už pocítíte pozitivní dopady detoxikace a zároveň neriskujete ztrátu odhodlání.

Ráno

Ráno po probuzení vypijte sklenici vody se šťávou z poloviny citronu, případně doplněnou octem jablečným. Je dobré, pokud je citronová voda teplejší, aby žaludek mohl začít okamžitě pracovat. Snídaně by měla přijít s odstupem minimálně 30 minut. Dopřát si můžete zeleninu a ovoce. Zelenina by měla být v převážné míře syrová. Pokud je nutná tepelná úprava, tak jen nad párou nebo ve vodě.

Na oběd

Mezi snídaní a obědem je pauza, svačina se vynechává. Pijte hodně tekutin, zejména čistou vodu, ředěné ovocné šťávy nebo neslazené čaje. Na oběd si můžete dát celozrnnou rýži s dušenou zeleninou, rybu se zeleninou, tomatovou nebo slepičí polévku. Vyhněte se klasickým přílohám. Vhodnou variantou je i tekutý oběd v podobě ovocných šťáv.

Večer

Dalším chodem je až večeře, která by měla být nejpozději v 17:00. Ta by měla mít znovu podobu surového zeleninového jídla Nekonzumujte žádné mléčné výrobky, pečivo a nepijte žádný alkohol. Pokud se dokážete na tento čas vzdát kávy, uděláte dobře. Během celé detoxikace se doporučuje jíst zásadité potraviny. Velký pozor je třeba dávat na dodržování pitného režimu. Je třeba vypít asi 3 litry čisté vody, kterou skvěle doplní čaga, která kromě detoxikace přispívá k posílení imunity.

Vhodné potraviny při detoxikaci

Při detoxikaci se doporučuje jíst ve zvětšené míře vláknina, olivový olej, ocet jablečný a mořské řasy. Antioxidanty (vitamin A, E, C a selen), B-komplex, vápník, hořčík a zinek by měly být samozřejmostí. Acidofilní bakterie pomohou při detoxikaci obnovit střevní mikroflóru. Vhodné je pít čaje a extrakty z bylin jako jsou kopřiva, pampeliška, echinacea, lopuch či bříza. Podpůrné účinky na čištění organismu má i petržel, česnek, rebarbora a révu.

Detoxikace organismu návod

Nemáte tušení, jak poskládat vyvážený detoxikační jídelníček a jak se během detoxu stravovat? Vyzkoušejte náš dlouhodobě uživatelský ozkoušený a oblíbený e-book Jak správně detoxikovat.

Výživová poradkyně Petra Skalská, pro vás připravila detoxikační jídelníček. Žádné pilulky, doplňky stravy ani příšerné diety. Naopak! Potraviny, které znáte, které jíte. Jen poskládané tak, aby vám pomohly zbavit vaše tělo veškerých toxických látek.

V e-booku mimo užitečné základní informace o detoxu naleznete nápomocný detoxikační jídelníček na 28 dní s recepty, podrobným návodem a seznamem ingrediencí na celý den .

Odlehčené jarní recepty

Oblíbené zelené smoothie

Ingredience:

  • jablko
  • 2 hrušky
  • velká hrst mladého špenátu
  • 2 lžíce chia semínek,
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 stonek řapíkatého celeru (bez zelených listů)

Postup:

Chia semínka necháme namočené ve sklenici vody na cca 10 minut. Poté vodu se semínky nalijeme do mixéru, přidáme všechny ostatní ingredience a rozmixujeme.

Vyzkoušejte také další oblíbené smoothie recepty.

Polévka z mungo fazolek

Ingredience:

  • pórek
  • půl hrnku mungo fazolek namočených alespoň na 24 hodin (nezapomeňte proplachovat)
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • hrst čerstvého mladého špenátu

Postup:

Na lžíci kokosového oleje osmahneme nakrájený pórek. Zalijeme půl litrem vody a dáme vařit. Přidáme fazole mungo a vaříme dokud nezměknou (doba vaření se může lišit podle toho jak dlouho byly  předem fazole namočené). Přidáme hrst špenátových listů, krátce povaříme a rozmixujeme dohladka. Osolíme, případně dochutíme oblíbenými bylinkami.

Očistný salát s klíčky

Ingredience:

  • listová zelenina (mladý špenát, polníček, rukola,…)
  • ředkvičky
  • klíčky nebo výhonky (vojtěška, řeřicha, mungo,…)
  • půlka červené řepy
  • 1 mrkev
  • olivový olej nebo citronová šťáva

Postup:

K zeleným listům nastrouháme řepu, ta je skvělým pomocníkem při hubnutí a mrkev. Dále přidáme klíčky nebo výhonky a ozdobíme ředkvičkami. Na konec můžeme salát zakápnout olivovým olejem nebo citronovou šťávou.

Tip! O něco chutnější a pro detox taktéž vhodný je salát z rukoly a polníčku, který tělu propůjčí jak vitaminy, tak vlákninu. Salát z rukoly a polníčku servírujte jako lehký oběd či chutnou večeři.

Základem je vždy zdravý životní styl

  • Čím zdravější životní styl vedete, tím radikálnější očistu si můžete dovolit. Pokud své tělo ale příliš nešetříte a jednou za čas se rozhodnete pro pořádnou očistu, měli byste postupovat zvolna a nepřecházet od konzumace nezdravých potravin rovnou jen k pití detoxikačních šťáv a smoothie.
  • Je důležité, aby očistná kúra nebyla pro vaše tělo šokem, takže pokud zelenina netvoří běžně podstatnou část vašeho jídelníčku, měli byste raději zvolit pozvolnější očistnou kúru.
  • Detoxikace není hladovka! Detoxikace organismu není o hladovění ale o příjmu důležitých živin a odplavení zplodin. Během detoxikace jde o to omezit nezdravé potraviny, takže když vás během ní přepadne hlad, v klidu si kromě doporučených freshů nebo smoothie dejte další ovoce, zeleninu, zakysané mléčné výrobky, celozrnné pečivo nebo ryby.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.