Jaké přílohy můžete jíst při hubnutí?

Zda-li řešíte hubnutí nebo se více zajímáte o životní styl, neměli byste ve svém jídelníčku rozhodně podceňovat přílohy. Někdy se to ani nezdá, ale tato součást pokrmu, může z daného jinak zdravého jídla udělat hotovou kalorickou bombu.

Chystáte-li se hubnout, určitě řešíte, jaké přílohy jíst a jaké nikoli. Nejspíše jste se už setkali s protichůdnými názory. Někdo vám radí přílohy jíst, jiný naopak nejíst. Pak si vyberte...

Dá se říci, že přílohy byste jíst měli, ovšem záleží na tom jaké a v jakém množství. Nebojte se tedy a dopřejte si je. Tím spíše, pokud součástí vašeho hubnoucího režimu jsou každodenní sportovní aktivity. V takovém případě potřebujete mít zajištěný podíl kvalitních sacharidů.


Nepřehánějte to s množstvím

Nutriční poradci vám často řeknou, že při hubnutí, zejména v jeho počátcích je dobré přílohy omezit. Je samozřejmě pravda, že tak můžete účinně nastartovat svůj metabolismus, ovšem rozhodně byste neměli přílohy vynechat úplně. Podstatné jsou porce příloh. Ty by měly mít hmotnost asi 120-150 gramů, ne více. Proto si je regulujte. Ze začátku si můžete klidně i převážit, později ale dostanete množství do oka a už vše sami odhadnete.

Večer přílohy omezujte

Důležitý je i čas. Neměli byste na přílohy zapomínat v poledne, zatímco večer už je dobré přílohy omezovat, je možné je také nahradit zeleninou. Vynikající jsou zelené fazolky jako příloha.

Hodí se k různým druhům mas a jsou velice chutné. Stejně dobře je možné zkusit k masu večer různé druhy zeleniny vařené klasicky, grilované nebo na páře. Například hrášek, kukuřice a baby karotka se hodí ke kuřecímu, krůtímu masu. Vařená brokolice doplní třeba rybu a grilovaný lilek můžete přidat ke staeku. Když je k dispozici čerstvá zelenina, dávejte přednost jí. Nejhodnotnější přílohou je z hlediska obsahu vitamínů a dalších látek samozřejmě syrová, ale šetrná úprava na páře nebo krátkým vařením ve vodě také nezničí tolik vitamínů.

Zapomeňte na hranolky a knedlíky!

Které přílohy jsou v době hubnutí naprosto nevhodné? Především hranolky, knedlíky a je dobré se vyvarovat i pšeničných těstovin. Proto klasické pšeničné těstoviny nahraďte celozrnnými, například ze špaldové mouky. Také můžete místo pšeničných těstovin zkusit bulgur. Možná díky tomu objevíte něco, co vám nečekaně zachutná, a zajímavým způsobem doplníte a obměníte jídelníček.

Porovnejte si energetickou vydatnost příloh

Pro zajímavost si zkuste probrat, kolik kilojoulů má 100 gramů různých příloh, tedy kolik energie vašemu tělu dodají. Vařené brambory mají 290, bramborová kaše zhruba 310, vařené luštěniny 440, bílá rýže 520. Pokud byste sáhli po hranolcích, tak nasucho upečené v troubě mají asi 550 kJ, zatímco stejná porce smažených vám dodá asi 1220 kJ, tedy více než dvojnásobek. Bramborový knedlík má 720 kJ, houskový knedlík 1030 kJ, vše počítáno na 100 gramovou porci. Příliš zle na tom nejsou ani těstoviny, například špagety z tvrdozrnné pšenice mají asi 550 kJ. Vidíte tedy, že brambor, luštěnin, nebo rýže se bát rozhodně nemusíte.

Dávejte pozor i na glykemický index potravin

Při výběru příloh se řiďte nejenom počtem kilojoulů, ale také glykemickým indexem. Potravina, která tělu dodá poměrně málo kilojoulů, ještě nemusí mít nízký glykemický index. Například je to zřetelné u bramborové kaše a luštěnin. Zatímco rozdíl v počtu kilojoulů je u nich 130 ve prospěch bramborové kaše, luštěniny mají nízký glykemický index (cca 30), a proto vás zasytí na delší dobu. Bramborová kaše ale má glykemický index vysoký (90).

Sacharidy z bramborové kaše se proto dostanou do krve rychle a způsobí nárůst glykemie a pak následný pokles. To je při hubnutí to nejhorší, co může být. Naopak luštěniny dokážou udržet glykémii víceméně stabilní. Na druhou stranu pohanka má ve 100 gramech 1450 kJ a přitom mouka z ní vyrobená nebo pohanková palačinka má glykemický index jenom 50. Proto řídit se jenom počtem kalorií nebo kilojoulů a nebrat v úvahu glykemický index je zavádějící. To samé platí o bulguru – 100 gramů bulguru má 1510 kJ, ale vařený bulgur glykemický index 45.

Podstatný je i způsob přípravy

Důležitý je rovněž způsob přípravy přílohy. I ten totiž může poměrně významným způsobem ovlivnit glykemický index dané potraviny. Typickým příkladem jsou brambory a různé způsoby jejich přípravy. Pečené v troubě mají glykemický index 95, bramborová kaše má zmiňovaných 90. Vařené bez slupky mají 85, instantní bramborová kaše má 85. Připravené v mikrovlnce dosahují hodnoty 76, šťouchané 70. Ovšem vařené v páře nebo vařené ve slupce už mají glykemický index jenom 65. Sladké brambory, čili batáty mají jenom 50. Proto se snažte při hubnutí připravovat si brambory ve slupce nebo na páře. Pokud jste nikdy neochutnali batáty, je na čase je vyzkoušet. Bramborové knedlíky mají 52, což také není zlé.

Jaké parametry tedy u příloh sledovat?

Celkově byste měli při volbě vhodných příloh sledovat množství, tedy velikost porce, energii v kilojoulech i glykemický index. Hodí se nastolit třeba režim, kdy si v poledne dopřejete klasickou přílohu (brambory vařené ve slupce, rýže, celozrnné těstoviny) a večer ji nahradíte zeleninou připravenou na páře. Pokud byste si chtěli občas dopřát jiné přílohy, za přijatelné můžete považovat třeba bramborové knedlíky. Absolutně nepřijatelné jsou ovšem smažené hranolky.

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

 
Chci jídelníček ZDARMA

1 169 304 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?