Jídelníček při dně: Pomohou vám třešně

Kdysi, především ve středověku, se jí říkalo nemoc králů. Ano, řeč je o nepříjemné nemoci zvané dna. Většinou jí trpěli bohatí šlechtici a příslušníci královských rodů. Jedli hodně masa a holdovali alkoholu.

Ovšem nemusíte být zrovna notoričtí pijáci nebo lidé, kteří nedají bez pořádné flákoty masa ani ránu, aby vás tahle choroba pěkně potrápila. Poměrně velkou roli hraje i dědičnost. Co to vlastně dna je a jak proti ní bojovat?

Kyselina močová vzniká chemickou přeměnou

Jedná se o zánětlivé kloubní onemocnění, které způsobuje vysoká hladina kyseliny močové v krvi. Tato kyselina tvoří krystalky, jež se zabodávají do tkáně a jejich terčem se stávají hlavně klouby. Způsobuje potom silné záněty a bolesti. Kde se kyselina močové v těle bere? Vzniká chemickou přeměnou potravin s velkým množství purinů. Jde hlavně o červené maso a vnitřnosti a také alkohol. Proto často za vznik dny může zvýšená konzumace potravin s vysokým obsahem purinů a pití alkoholu přes míru.

Roli hraje genetika

V současnosti máme období hojnosti, a tak může dna přepadnout téměř kohokoli. Většinou ale útočí hlavně na muže, prakticky 90 % pacientů se dnou jsou muži, nejčastěji středních let. Velmi důležitá je genetika, pokud má dnu někdo v rodině, je možné, že jí budete trpět i vy, především pokud jste mužského pohlaví.

Další poměrně rizikovou skupinou, kterou může dna postihnout, jsou ženy, které už si odbyly menopauzu. V ohrožení jsou rovněž lidé s nemocemi ledvin, které nedostatečně vylučují kyselinu močovou. Dna se často pojí s obezitou, cukrovkou, zvýšeným cholesterolem, vysokým krevním tlakem.

Nesnesitelná bolest kloubů

Projevy dny tvoří především silné bolesti kloubů, a to hlavně palce u nohy, někdy i kotníků či kolen, na rukou potom klouby prstů a zápěstí. Bolest začíná většinou brzy ráno a nemocného vzbudí. Kloub je horký, zbarvený do červena a bolí tak, že není možné se ho ani dotknout. Mnohdy bývá kůže tak napnutá, že se leskne. K tomuto záchvatu může dojít, když nemocný sní větší množství nevhodných potravin, popije příliš alkoholu, nebo prodělá stres. Pokud byste léčbu dny zanedbali, krystalky soli kyseliny močové se ukládají do kloubních chrupavek a tkání v okolí kloubu. Vytvářejí hrbolky pod kůží a mohou dělat až vředy.

Vyvarujte se nevhodných potravin

Léčba spočívá v tom, že lékař předepisuje léky proti tvorbě kyseliny močové nebo takové, které podporují její vylučování. Jenže především jde o to změnit jídelníček. Pokud se vám to podaří, jste na dobré cestě se příznaků dny zbavit úplně, nebo je hodně omezit. Proto vynechávejte zejména vnitřnosti a zvěřinu, uzeniny, kakao, čokoládu, kávu, všechny alkoholické nápoje.

Vhodné nejsou ani ryby, a to jak mořské například sardinky, ančovičky, úhoř či humr nebo krevety, ale i sladkovodní. Nejlepší rybou je při dně losos. Poměrně dost purinů mají bohužel i luštěniny (čočka, hrách, fazole). Hodně důležité je hlavně omezení masa. Abyste ale netrpěli nedostatkem některých živin, zařazujte ho do jídelníčku cca 3 krát týdně a hlavně bílá masa. Bílkoviny nahrazujte jinak, například nepříliš tučnými mléčnými výrobky.

Pomohou třešně, višně a švestky

Protože je ale pravděpodobné, že někdy zhřešíte a dáte si potraviny s větším obsahem purinů, snažte se zařazovat do svého jídelníčku potraviny, které vašemu tělu pomohou s rozpouštěním a vylučováním kyseliny močové. Díky nim se v kloubech nebude usazovat.

Velmi dobrou službu v tomto směru nabízejí hlavně třešně, višně, švestky a také jahody, datle, banány. Doporučuje se proto v sezóně konzumovat toto ovoce a mimo jeho sezónu si ho dopřát alespoň v konzervované formě, tedy jako kompoty či šťávy, ideálně s co nejmenším obsahem cukru. Traduje se babský recept, že hrst třešní denně dnu úplně zažene a je hodně pravdivý. Potvrzují ho i vědecké výzkumy. Nejlepší je, pokud tyto potraviny konzumujete často, pak jsou skutečnou pomocí.

Dejte si odlehčovací den

Velmi důležité je při dně dodržovat i ostatní pravidla zdravé výživy, tedy jíst pravidelně, v menších porcích, nepřejídat se, pít dostatek tekutin. Vhodné je i omezit solení. Pokud už připravujete maso, je lepší ho buď dusit, nebo vařit ve velkém množství vody, obsah purinů se tím hodně snižuje a není tak pro nemocné dnou tolik nebezpečné.

Celkově je dobré vyvažovat kyselinotvorné potraviny těmi zásaditými, například tedy zeleninou. Dobré je pít alkalické minerálky. Po záchvatu dny je dobré udělat si ve stravě odlehčovací den, kdy bude strava založená hlavně na ovoci a zelenině.

Které potraviny jsou z pohledu obsahu purinů nejhorší?

  • kakao
  • telecí brzlík
  • sardinky
  • játra
  • ledvinky
  • zelený hrách
  • čočka
  • sleď
  • pstruh
  • jazyk
  • kapr
  • štika
  • telecí
  • vepřové
  • skopové
  • hrách
  • fazole
  • kuřecí

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

 
Chci jídelníček ZDARMA

1 170 451 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?