3 krát zdravá pizza: Tušili jste, že si oblíbenou pochoutku můžete připravit i z květáku?

Pizza nemusí nutně znamenat nezdravý pokrm s přebytečnými kaloriemi a případné porušení zdravého životního stylu. Důkazem vám mohou být naše osvědčené recepty na fit domácí pizzy, které jsou nejen chutné, ale i velmi jednoduché na přípravu.

Patříte-li mezi milovníky italské kuchyně, určitě vám učarovala pravá italská pizza. Když jste na cestách, určitě si na ní pochutnáte a možná byste si ji rádi dali i u nás v Čechách. Všechno má ale háček. Kvalitních pizzerií, kde se výtvor alespoň vzdáleně podobá italskému originálu, je u nás jako šafránu. Navíc pizza jako taková není zrovna příliš zdravým pokrmem. Jak si dopřát oblíbenou pochoutku a přitom se nezpronevěřit zásadám zdravé výživy? Cesta je jednoduchá: vyrobte si pizzu doma.

Recepty na zdravé pizzy

I když u nás narazíte na pizzu, jejíž chuť se vyrovná té skutečné italské, zpravidla vaše vnitřní já, které si pečlivě hlídá štíhlou linii, nebude zrovna jásat. Proč? Odpověď je nasnadě. Pizza je pokrmem s vysokou kalorickou hodnotou, navíc poměrně tučným. Vyrábí se z bílé mouky a výživoví poradci samozřejmě radí pečivo a výrobky z bílé mouky omezovat a pokud možno se jich vystříhat. Jíme jich totiž příliš mnoho a ne nadarmo se říká „moučné břicho“. Jednou z mnoha příčin nadváhy je velmi často právě přílišná konzumace produktů z bílé mouky. Kromě toho do sebe společně s pizzou dostáváte i značnou porci tuků. Bohužel jde většinou o tuky špatné – nasycené.

Jestli si ale oblíbenou pochoutku nechcete nechat ujít a přitom byste rádi dodrželi všechna pravidla zdravé výživy, nic vám nebrání v tom upéct si svoji domácí pizzu podle zdravých receptů.

Domácí celozrnná pizza

Nahradit bílou mouku celozrnnou je nejjednodušší variantou, jak si vyrobit zdravější pizzu a ještě mít radost z toho, jak vám domácí pečení jde. Je to totiž i skvělý relaxace a odpočinek od stresu, což má také na štíhlou linii pozitivní vliv.

Budete potřebovat:

  • 300 g celozrnné mouky
  • 120 ml vlažné vody
  • 2 ks polévkové lžíce olivového oleje
  • 4-6 g droždí (můžete ale připravit i variantu bez droždí)
  • 2 ks špetky soli
  • Náplň podle vlastní chuti

Na vále si ze všech ingrediencí připravte tvárné těsto. Chce to trochu praxe, uvidíte, že vám to půjde. Když jste přidali droždí, nechte těsto chvíli nakynout, cca 30-45 minut. Potom už můžete na pomoučněném vále vytvořit placku a zdobit podle vlastní chuti.

Zapomeňte na kupovaný kečup, obsahuje spoustu skrytých cukrů, barviv, konzervantů. Připravte si kečup vlastní nebo zvolte jako podklad rajčata – pokud nemáte čerstvá, konzervy s plody jsou k dispozici celoročně v obchodech a jsou lepší variantou- jde většinou pouze o rajčata s minimem dalších škodlivých příměsí. Také můžete protlak nahradit bylinkovým pestem domácí výroby.

Chcete-li už použít uzeniny, zvolte dietní kuřecí či krůtí šunku, kaloricky náročnými uzeninami se spoustou živočišných tuků a konzervačních solí jinak svoji snahu o štíhlou linii nadobro pohřbíte. Náplň je jinak ve vaší režii. Může to být zelenina (na proužky nakrájené papriky), sýry, ale třeba i ryby – kousky olejovek. Záleží jenom na vás. Klasikou, která nikdy nezklame je Margherita – rajčata, mozarella a bazalka. Kvalitní mozarellu už v obchodech najdete.

Obložené placky vložte na plech. Můžete použít pečicí papír. Zahřejte si troubu na 190 °C a pečte zhruba 20 minut. Jezte teplou pizzu, taková je nejlepší. Recept je na 2 větší pizzové koláče.

Malé pizzy z ovesných vloček

Je pro vás klasický pizza koláč moc velký? Připravte si malé zdravé pizzy z ovesných vloček, kterými nahradíte klasickou bílou mouku.

Budete potřebovat:

  • 300 g ovesných vloček
  • 4 ks vejce slepičí
  • Sušené bylinky (bazalka, oregano)
  • 1 ks špetka soli
  • Náplň podle vlastní chuti

Jemně namleté ovesné vločky smíchejte s vejci a přidejte špetku bylinek podle chuti. Vypracujte tvárné těsto, ze kterého budete vyrábět malá kolečka. Množství by vám bez potíží mělo stačit na 8 malých pizz. I tady můžete plnit dle chuti. Připravte si třeba tuňákovou pizzu kombinovanou třeba s hráškem, kukuřicí a mrkví, nebo šunkovou s rajčaty, sýrovou s různými sýrovými kombinacemi. I na tak malém prostoru můžete zkusit třeba čtvero ročních dob – každou z jiného sýra.

Květáková pizza

Možná jste to do dnešního dne vůbec netušili, ale skvělou pizzu si můžete vyrobit i z květákového těsta. Květák je výbornou zeleninou do kuchyně, protože díky své jemné neutrální chuti se dá úspěšně použít do různých pokrmů, pizzu nevyjímaje. Jak na pizzu z květákového těsta.

Budete potřebovat:

  • 1 ks středně velký květák
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • 50 g strouhané mozzarelly
  • 1 ks vejce slepičí
  • 1 ks špetku sušené bazalky
  • 1 ks špetku sušeného oregana
  • 1 ks špetku soli
  • 1 ks špetku papriky (podle vaší chuti buď sladké, nebo pálivé)
  • 1 ks stroužek česneku
  • Hrst černých oliv
  • Pár lístků čerstvého špenátu
  • Náplň podle vlastní chuti

Květák očistěte a rozkrájejte na kousky, které vložíte do mixéru. Rozmixujte najemno. Chvilku ho povařte, stačí maximálně 4 minuty. Po uvaření ho přesypte na plátýnko nebo čistou utěrku. Svažte do uzlíku a vyždímejte z něj tekutinu. Pokud to neuděláte, bude se vám pizza drobit. V misce smíchejte rozmixovaný květák s vejcem. Přidejte sůl, prolisovaný česnek, oba sýry (část si jich můžete schovat na posyp) a koření, tedy bazalka, oregano, sůl, papriku a vytvořte směs. Tu navrstvěte v přibližně centimetrové výšce na pečící papír, který můžete zlehka potřít olivovým olejem.

Předehřejte si troubu na 200 °C a pečte asi 15 minut. Potom navrstvěte další ingredience. Chcete-li zdravou náplň ze zeleniny, můžete zkusit třeba uvařenou červenou řepu nakrájenou na plátky nebo nastrouhanou na hrubém struhadle nebo jinou zeleninovou směs (třeba kukuřici, hrášek a mrkev.) Nakonec můžete posypat sýrem, na kolečka pokrájenými černými olivami. Opět pečte cca 5-10 minut, tak, aby se prohřály ingredience a sýr se rozpustil, ale nikoli připekl.

Jakmile vytáhnete pizzu z trouby, můžete posypat čerstvými špenátovými lístky (lístky nepečte, znehodnotil by se obsah vitamínů a ztratily by chuť.) Květáková pizza se hodí i pro vegetariány, ovšem jenom ty, kteří berou na milost vejce. Právě oni si mohou připravit náplň z různých druhů zeleniny podle vlastní chuti. Některé varianty receptů na květákovou pizzu počítají i s přídavkem droždí, které ale samozřejmě není nutné. Můžete si vyzkoušet víc receptů a vyladit si ten svůj, jež pro vás bude nejchutnější.

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam dál?

3 oblíbené Raw recepty: Dopřejte si například zdravou Nutellu

Obliba vitariánské, nebo-li raw stravy v posledních letech roste. Stále více lidí tento způsob stravování vyzkoušelo a někteří se dokonce rozhodli, že se stane jejich životním stylem. Pokračovat ve čtení

Vánoční cukroví: Proměňte tradiční pečení ve vzor zdravé výživy

Svátky Vánoc jsou pro mnohé časem, kdy neřeší svůj jídelníček a tím ani svou postavu. Pokud mezi ně nepatříte a i přesto si chcete pochutnat na upečeném cukroví, máme pro vás zdravé recepty na tři nejoblíbenější druhy. Pokračovat ve čtení

Vyzkoušejte tradiční podzimní polévky, které probudí i zlenivělý metabolismus

Jste také jako většina lidí na podzim nešťastni z každého spadlého listu ze stromu? Cítíte, jak Vám s přibývajícími dny ubývá energie? Máme pro vás jednoduché řešení, jak lépe probudit svou ospalou podzimní náladu a podpořit metabolismus. Zařaďte do svého zdravého jídelníčku podzimní polévky, které vás nejen zahřejí.  Pokračovat ve čtení

Chci jídelníček ZDARMA

1 660 215 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?