Jarní recepty s avokádem

Rádi byste na jaře vyzkoušeli nějakou zdravou potravinu a přemýšlíte o tom, jakou? Zavítejte do nejbližšího supermarketu nebo obchodu s ovocem a zeleninou a kupte si avokádo. Co na tom, že jste ho třeba ještě neochutnali. Přinášíme vám tipy, jak ho v kuchyni využít.

Zásobárna zdravého tuku

Proč vyzkoušet právě avokádo? Protože obsahuje více než 80 % tuku. Pozor, neděste se, nebude to znamenat zhoubu pro vaši hladinu cholesterolu. Naopak. 70 % obsahu plodu tvoří zdravý tuk (60 % mononenasycených a 10 % polynenasycených mastných kyselin), pouze 10 % procent připadá na nasycené mastné kyseliny, proto je vhodné zařadit ho do pestrého jídelníčku.

Existuje velmi málo potravin, které obsahují tolik zdravých nenasycených tuků a právě proto je avokádo ceněno odborníky na výživu. 

Umí velmi příznivě ovlivnit hladinu cholesterolu, ředí krev a zabraňuje tvorbě krevních sraženin. Kromě toho v něm najdete i vitamíny B1, B2, B3, B5. B6, B9, C, E a také minerální prvky draslík, hořčík, měď, železo, zinek, fosfor a mangan. Určitě už jste pochopili, že avokádo je vlastně výživový poklad. Jak ho ale v kuchyni zpracovávat?

Guacamole pasta

Nejklasičtějším, nejoblíbenějším a také nejjednodušším receptem je pasta guacamole. Mexičané ji začali připravovat už v 16. století a jedná se o proslulou pochoutku, která má v kuchyni takřka univerzální využití.

Co potřebujete k přípravě?

1 ks zralého avokádo,

špetku soli

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 10 minut

Avokádo omyjte ve studené vodě, osušte a podélně rozkrojte na dvě půlky. Lžičkou vydlabejte dužinu do misky. Dužinu v misce pomačkejte vidličkou, dokud z ní nevznikne pasta. Potom ji osolte podle chuti a promíchejte.

Guacamole pasta se hodí k masu, jako pomazánka na chleba, na jednohubky. Klasický recept používá pouze sůl, ale moderní recepty přidávají i další ingredience, například utřený či prolisovaný stroužek česneku. Milovníci ostré chuti mohou kromě soli přidat i špetku chilli koření. Chuť vylepší také nadrobno nasekaná cibulka. Můžete pastu i zakápnout limetkovou nebo citronovou šťávou.

Pomazánka - skvěle se hodí na toasty

Kromě toho můžete vyrobit i pomazánku, jejímž základem je guacamole pasta. Kromě dužiny z jednoho avokáda a špetky soli budete potřebovat i jednu malou cibulku, stroužek česneku a jedno balení sýru Lučina. Cibulku oloupejte a posekejte na velmi malé kostičky. Stroužek česneku oloupejte a prolisujte. K rozmačkané a osolené dužině z avokáda přidejte nasekanou cibuli, prolisovaný česnek a sýr Lučina. Pečlivě míchejte, dokud nevytvoříte dokonale hladkou hmotu. Pomazánka skvěle chutná namazaná na opečených toastech.

Avokádová polévka

Tato polévka výborně zasytí. Najdete v ní totiž množství vlákniny, které asi ze 30 % pokrývá vaši denní potřebu této látky.

Suroviny:

4 ks zralého avokáda,

1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru (nemáte-li, použijte k výrobě bujón),

1 ks citronu,

150 g zakysané smetany,

2 špetky soli,

1 špetka pepře,

1 špetka mletého muškátového oříšku,

2 polévkové lžíce nasekaného kopru

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 20 minut

Avokáda omyjte ve studené vodě a oloupejte slupky. Dužiny vložte do misky a rozmačkejte vidličkou na kaši. Přidejte k nim šťávu vylisovanou z jednoho citronu. Osolte, opepřete podle chuti a přidejte i špetku mletého muškátového oříšku. Dobře promíchejte. Kaši z avokáda vložte do hrnce s vlažným kuřecím nebo zeleninovým vývarem. Metlou nebo tyčovým mixérem vše rozmíchejte dohladka. Vložte hrnec s polévkou na plotnu a přiveďte k varu. Pak ztlumte teplotu a asi 5 minut prohřívejte na mírném ohni.

Zatímco se polévka vaří, vložte do menší misky smetanu. Zlehka ji osolte a vmíchejte do ní nasekaný kopr. Jakmile polévku odstavíte z plotny, ihned ji servírujte do misek. Doprostřed každé misky vložte kopeček smetany s koprem.

Smoothie

V poslední době velmi oblíbené mixované koktejly z čerstvého ovoce a zeleniny se dají skvěle využít jako svačina nebo součást zdravé snídaně. Můžete si je připravit na cesty do uzavíratelné láhve a hodí se i jako drink plný vitamínů do redukčních diet či zdravého stravování.

Ingredience:

½ zralého avokáda,

2 hrsti borůvek,

1 hrst červeného rybízu,

½ banánu,

½ skleničky vody

Počet porcí: 1

Doba přípravy: 5 minut

Z avokáda a banánu oloupejte slupky. Veškeré suroviny vložte do mixéru, zalijte vodou a umixujte dohladka. Pokud se vám směs zdá příliš tuhá, přidejte vodu a znovu rozmixujte. Jak jednoduché :)

Jarní salátek

Skvělou surovinou je avokádo i do nejrůznějších salátů. S námi si můžete připravit tento:

Co potřebujete?

1 ks zralého avokádo,

150 g čerstvého špenátu,

150 g cherry rajčat,

½ citronu,

2 polévkové lžíce loupaných slunečnicových semen,

1 polévková lžíce olivového oleje,

1 ks špetka soli

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 15 minut

Špenát omyjte studenou vodou a osušte. Tvrdé řapíky odřízněte, nechte jenom listy a vložte do větší mísy. Omyjte cherry rajčátka a rozkrájejte je na poloviny. Přidejte je ke špenátu. Obojí osolte a zlehka postříkejte olivovým olejem. Na pánvi si nasucho lehce opražte slunečnicová semínka a teplá je rovnou z pánve přidejte ke špenátu a cherry rajčátkům. Omyté a oloupané avokádo nakrájejte na plátky a ty ještě překrojte na menší kousky. Zakapejte ovoce šťávou vymačkanou z poloviny citronu. Kousky avokáda pak přimíchejte do salátu. Můžete hned servírovat.

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

Chci jídelníček ZDARMA

1 535 666 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?