Jarní recepty s avokádem

Rádi byste na jaře vyzkoušeli nějakou zdravou potravinu a přemýšlíte o tom, jakou? Zavítejte do nejbližšího supermarketu nebo obchodu s ovocem a zeleninou a kupte si avokádo. Co na tom, že jste ho třeba ještě neochutnali. Přinášíme vám tipy, jak ho v kuchyni využít.

Zásobárna zdravého tuku

Proč vyzkoušet právě avokádo? Protože obsahuje více než 80 % tuku. Pozor, neděste se, nebude to znamenat zhoubu pro vaši hladinu cholesterolu. Naopak. 70 % obsahu plodu tvoří zdravý tuk (60 % mononenasycených a 10 % polynenasycených mastných kyselin), pouze 10 % procent připadá na nasycené mastné kyseliny, proto je vhodné zařadit ho do pestrého jídelníčku.

Existuje velmi málo potravin, které obsahují tolik zdravých nenasycených tuků a právě proto je avokádo ceněno odborníky na výživu. 

Umí velmi příznivě ovlivnit hladinu cholesterolu, ředí krev a zabraňuje tvorbě krevních sraženin. Kromě toho v něm najdete i vitamíny B1, B2, B3, B5. B6, B9, C, E a také minerální prvky draslík, hořčík, měď, železo, zinek, fosfor a mangan. Určitě už jste pochopili, že avokádo je vlastně výživový poklad. Jak ho ale v kuchyni zpracovávat?

Guacamole pasta

Nejklasičtějším, nejoblíbenějším a také nejjednodušším receptem je pasta guacamole. Mexičané ji začali připravovat už v 16. století a jedná se o proslulou pochoutku, která má v kuchyni takřka univerzální využití.

Co potřebujete k přípravě?

1 ks zralého avokádo,

špetku soli

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 10 minut

Avokádo omyjte ve studené vodě, osušte a podélně rozkrojte na dvě půlky. Lžičkou vydlabejte dužinu do misky. Dužinu v misce pomačkejte vidličkou, dokud z ní nevznikne pasta. Potom ji osolte podle chuti a promíchejte.

Guacamole pasta se hodí k masu, jako pomazánka na chleba, na jednohubky. Klasický recept používá pouze sůl, ale moderní recepty přidávají i další ingredience, například utřený či prolisovaný stroužek česneku. Milovníci ostré chuti mohou kromě soli přidat i špetku chilli koření. Chuť vylepší také nadrobno nasekaná cibulka. Můžete pastu i zakápnout limetkovou nebo citronovou šťávou.

Pomazánka - skvěle se hodí na toasty

Kromě toho můžete vyrobit i pomazánku, jejímž základem je guacamole pasta. Kromě dužiny z jednoho avokáda a špetky soli budete potřebovat i jednu malou cibulku, stroužek česneku a jedno balení sýru Lučina. Cibulku oloupejte a posekejte na velmi malé kostičky. Stroužek česneku oloupejte a prolisujte. K rozmačkané a osolené dužině z avokáda přidejte nasekanou cibuli, prolisovaný česnek a sýr Lučina. Pečlivě míchejte, dokud nevytvoříte dokonale hladkou hmotu. Pomazánka skvěle chutná namazaná na opečených toastech.

Avokádová polévka

Tato polévka výborně zasytí. Najdete v ní totiž množství vlákniny, které asi ze 30 % pokrývá vaši denní potřebu této látky.

Suroviny:

4 ks zralého avokáda,

1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru (nemáte-li, použijte k výrobě bujón),

1 ks citronu,

150 g zakysané smetany,

2 špetky soli,

1 špetka pepře,

1 špetka mletého muškátového oříšku,

2 polévkové lžíce nasekaného kopru

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 20 minut

Avokáda omyjte ve studené vodě a oloupejte slupky. Dužiny vložte do misky a rozmačkejte vidličkou na kaši. Přidejte k nim šťávu vylisovanou z jednoho citronu. Osolte, opepřete podle chuti a přidejte i špetku mletého muškátového oříšku. Dobře promíchejte. Kaši z avokáda vložte do hrnce s vlažným kuřecím nebo zeleninovým vývarem. Metlou nebo tyčovým mixérem vše rozmíchejte dohladka. Vložte hrnec s polévkou na plotnu a přiveďte k varu. Pak ztlumte teplotu a asi 5 minut prohřívejte na mírném ohni.

Zatímco se polévka vaří, vložte do menší misky smetanu. Zlehka ji osolte a vmíchejte do ní nasekaný kopr. Jakmile polévku odstavíte z plotny, ihned ji servírujte do misek. Doprostřed každé misky vložte kopeček smetany s koprem.

Smoothie

V poslední době velmi oblíbené mixované koktejly z čerstvého ovoce a zeleniny se dají skvěle využít jako svačina nebo součást zdravé snídaně. Můžete si je připravit na cesty do uzavíratelné láhve a hodí se i jako drink plný vitamínů do redukčních diet či zdravého stravování.

Ingredience:

½ zralého avokáda,

2 hrsti borůvek,

1 hrst červeného rybízu,

½ banánu,

½ skleničky vody

Počet porcí: 1

Doba přípravy: 5 minut

Z avokáda a banánu oloupejte slupky. Veškeré suroviny vložte do mixéru, zalijte vodou a umixujte dohladka. Pokud se vám směs zdá příliš tuhá, přidejte vodu a znovu rozmixujte. Jak jednoduché.

Podívejte se i na další lahodné smoothie recepty.

Jarní salátek

Skvělou surovinou je avokádo i do nejrůznějších salátů. S námi si můžete připravit tento:

Co potřebujete?

1 ks zralého avokádo,

150 g čerstvého špenátu,

150 g cherry rajčat,

½ citronu,

2 polévkové lžíce loupaných slunečnicových semen,

1 polévková lžíce olivového oleje,

1 ks špetka soli

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 15 minut

Špenát omyjte studenou vodou a osušte. Tvrdé řapíky odřízněte, nechte jenom listy a vložte do větší mísy. Omyjte cherry rajčátka a rozkrájejte je na poloviny. Přidejte je ke špenátu. Obojí osolte a zlehka postříkejte olivovým olejem. Na pánvi si nasucho lehce opražte slunečnicová semínka a teplá je rovnou z pánve přidejte ke špenátu a cherry rajčátkům. Omyté a oloupané avokádo nakrájejte na plátky a ty ještě překrojte na menší kousky. Zakapejte ovoce šťávou vymačkanou z poloviny citronu. Kousky avokáda pak přimíchejte do salátu. Můžete hned servírovat.

Máte rádi Avokádo? Tak vyzkoušejte další návody na přípravu těch nejlepších avokádových dobrot na webu Tipli.cz.

24.03.2016

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

Chci jídelníček ZDARMA

2 237 134 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?