Tři recepty na chutné a zdravé zákusky

Chuť na sladké a zdravá výživa se rozhodně nevylučují. Naopak. Mohou se dokonce vhodně doplňovat, protože sladké pochoutky se dají připravit třeba i z celozrnné mouky, nebo ovesných vloček a prakticky bez cukru.

Jablečné lívanečky

Určitě máte velice rádi lívance. Možná s oblibou vzpomínáte na lívance od maminky nebo babičky. Byly ohromně sladké, smažené na oleji a se spoustu ovocné marmelády. Jenže zdravá strava samozřejmě nic takového neuznává. Přesto nevěšte hlavu. Můžete si připravit velice chutnou verzi lívanečků, která ale také bude zdravá.

Připravte si:

  • 200 g celozrnné mouky,
  • 400 ml polotučného mléka,
  • 2 vejce,
  • 1 kávová lžička kvalitního holandského kakaa,
  • 2-3 jablka,
  • ½ kávové lžičky prášku do pečiva nebo jedlé sody,
  • 250 g nízkotučného tvarohu,
  • 1 lžička třtinového cukru,
  • Ovoce podle sezóny

Do mísy vsypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem, zalijte ji vlažným polotučným mlékem. Přidáte vejce a ručně nebo pomocí robotu promícháte do hladkého těsta. Jablka omyjte, oloupejte slupku a nastrouhejte na nudličky. Poté vmíchejte do těsta.

Na nepřilnavé pánvi smažíte lívanečky po obou stranách. Nakonec je hotové můžete zdobit oslazeným tvarohem a čerstvým ovocem podle aktuální sezóny.

Čokoládový raw dort

Chutný dort si můžete vyrobit i tzv. raw stravou, tedy syrovou stravou, ve které nesmíte při zpracování potravin překročit teplotu 42 °C. V podstatě tedy můžete zpracovávat všechny potraviny jenom syrové, aby se nezničily enzymy, které obsahují. Maximálně smíte potraviny sušit přirozeným způsobem, v žádném případě pomocí sušiček na vysoké teploty.

Potřebujete:

  • 200 g mandlí,
  • 200 g kakaových bobů,
  • 200 g datlí

Všechny tři ingredience vložíte do mixéru a rozmixujete postupně dohladka. Připravíte si dortovou formu, kterou vyložíte potravinářskou fólií. Směsí vymažete celou formu v silné vrstvě a vytvoříte tak korpus dortu. Necháte ztuhnout v chladničce alespoň 2 hodiny.

Následně budete potřebovat:

  • 200 g lískových oříšků,
  • 5 polévkových lžic agáve sirupu,
  • 20 g kvalitního holandského kakaa,
  • 50 g kakaového másla,
  • 5 až 10 pol. lžic vody (dle potřeby)
  • 1 banán

Kromě banánu vložte vše do mixéru a rozmixujte úplně dohladka. Z ledničky vytáhněte ztuhlý korpus a navrstvěte na něj krém. Opět dejte na 2 hodiny vychladit. Dort můžete ozdobit například na plátky pokrájeným čerstvým banánem a ještě zlehka přes sítko posypat kakaem.

Ovesné sušenky

I k čaji nebo kávě se dá připravit chutná maličkost, která naprosto respektuje zásady zdravé výživy. Můžete si tak s klidným svědomím a bez výčitek pochutnat při klábosení s přáteli nebo rodinou. Tyto sušenky se dají použít i jako zdravé vánoční cukroví.

Budete potřebovat:

  • 200 g ovesných vloček,
  • 50 g rozinek,
  • 50 g lískových oříšků,
  • 40 g kvalitního margarínu,
  • 1 vejce,
  • 2 polévkovou lžíci medu,
  • 1 špetku soli,
  • ½ kávové lžičky kypřícího prášku do pečiva

V misce smíchejte med, rozšlehané vejce, kypřicí prášek a špetku soli. Rozinky a oříšky nasekáte nadrobno, stejně tak ovesné vločky. Přidáváte postupně lžíci rozinek, lžičku ovesných vloček a oříšků a míchejte a hněťte, dokud se nevytvoří tužší těsto. Je možné, že nespotřebujete všechny rozinky a ovesné vločky.

Na plech položte list pečicího papíru. Z těsta pomocí lžíce tvořte kupičky, které prsty rozmáčkněte na placičku. Zapněte troubu a předehřejte ji na 180 °C. Vložte plech s placičkami do trouby a pečte cca 15-20 minut, dokud placičky nezezlátnou.

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam dál?

Neshánějte jahody u dvanácti měsíčků aneb jak uchovat potraviny na zimu

Skladování potravin vypěstovaných v letních měsících má několik výhod, jako například že je máte hned po ruce nebo že ušetříte peníze za kupované nesezónní plodiny. Je ale také potřeba při uchovávání potravin dodržovat určitá pravidla, díky kterým by se přes zimu neměly zkazit.  Pokračovat ve čtení

3x medvědí česnek: Ochutnejte v pokrmech přírodní antibiotikum

V posledních letech stoupá obliba medvědího česneku. Už dříve jsme tuto rostlinu znali a dnes ji znova objevujeme. Příjemně oživí náš jídelníček a jako přidanou hodnotu nabídne vitamíny a řadu léčitelských schopností. Jaro je ideální dobou, kdy jeho působení na lidský organismus vyzkoušet. Pokračovat ve čtení

Co dát v zimě do košíku? Nakupujte potraviny, které vás zahřejí

Po celý rok bychom se měli zajímat o to, co za stravu přijímáme a jak kvalitní potraviny jíme. Nikterak by tedy tomu nemělo být ani v zimních měsících. Co dát v tomto období do svého nákupního košíku, vám poradíme v našem článku. Pokračovat ve čtení

5x palačinky a lívance zdravěji: Skvělé recepty, se kterými nepřiberete ani deko

Sladká mňamka v podobě palačinek nebo lívanců určitě nadchne vaše chuťové pohárky. Budete se olizovat až za ušima, jenže při pohledu na váhu spláčete nad výdělkem. Přesto existuje rozumný kompromis. Můžete si tuhle lahůdku dopřát a přitom se nezpronevěřit zásadám zdravé výživy. Ukážeme vám, jak na to. Pokračovat ve čtení

Potraviny, po kterých váš mozek nebude zahálet

Strava, kterou do sebe dostáváme, ovlivňuje mnoho funkcí našeho těla. Jednou z nich je činnost mozku. Samozřejmě platí pravidlo, že tím kvalitnější jídlo je, tím lépe se nám přemýšlí, soustředí, pamatuje apod. Objevte s námi potraviny, které zlepší všechny tyto faktory. Pokračovat ve čtení

Chci jídelníček ZDARMA

1 737 821 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?