Valentýnské snídaně: Dopřejte si srdíčkové toasty a jahody v hořké čokoládě

Obecně známou pravdou je, že láska prochází žaludkem. Toto staré tvrzení nikdo nezpochybňuje, naopak. Všichni se ho drží. Pokud například žena umí dobře vařit, rozhodně si muže snáze udrží.

S blížícím se svátkem svatého Valentýna, patrona všech zamilovaných, si určitě společně pochutnáte na něčem úžasně dobrém a samozřejmě i zdravém, protože to se samozřejmě nevylučuje. Zkuste to hned od rána.

Dokonalý start do svátečního dne

Dobrá a výživná snídaně je základem každého dne. Jde o nejlepší start do všech aktivit. Ne nadarmo se říká: „Snídani sněz sám, o oběd se rozděl s přítelem a večeři dej nepříteli.“ Pořekadlo velmi stručně a jasně vystihuje, jak bychom se měli stravovat. Nepodceňovat snídani, při které bychom měli načerpat energii na celý den, rozumně obědvat a večer už si dopřát docela málo.

Pokud snídáme se svým partnerem, partnerkou, jde o ten nejhezčí začátek dne. Vždyť co je krásnějšího, než se společně vzbudit, vylézt z postele, umýt se a vychutnat si chvilky při společné snídani. Vzájemná blízkost nás příjemně naladí, budeme se cítit dobře a spokojeně. Na pohled lákavá a zdravá snídaně dopřeje dni nový rozměr. Můžeme si ji chystat společně, protože i společné chvilky při přípravě jídla sbližují.

Vytvořte si chlebová srdíčka

Co dobrého si nachystat? Můžete si připravit třeba zamilované toasty. Kupte si celozrnný plátkový chleba. Pořiďte si velké vykrajovátko srdíčka. Z plátků chleba vykrájejte velká srdce. Můžete chlebová srdíčka mazat různými druhy pomazánek.

Připravte si například paprikovou pomazánku: budete na ni potřebovat kostku nízkotučného tvarohu, trochu mléka, kvalitní rostlinný margarín. V misce rozetřete tvaroh s margarínem dohladka. Přidejte trochu mléka, nebo nepříliš tučné smetany, aby se vytvořil krém. Osolte, opepřete a přidejte podle chuti sladkou a pálivou papriku a promíchejte. Malou cibulku oloupejte a nasekejte nadrobno. Vmíchejte do pomazánky. Červenou papriku kapii omyjte studenou vodou, odstraňte stopku a jadérka. Nakrájejte na širší plátky. Vložte lesklou slupkou dolů na plech na pečicí papír a pečte 10 minut při 160 °C. Nechte vychladnout a potom opatrně sloupněte slupku. Nakrájejte dužinu na drobné kousky a zamíchejte do pomazánky, jejímž základem je tvaroh, margarín a mléko. Nechte v lednici půl hodiny rozležet a potom natírejte na chlebová srdíčka.

Dále můžete připravit vajíčkovou pomazánku: Uvařte čtyři vejce natvrdo, nechte zchladnout ve studené vodě. Potom oloupejte skořápku a na jemném struhadle uvařená vejce nastrouhejte do mísy. Přidejte podle chuti majonézu light nebo jogurt a trochu hořčice, opět podle chuti. Vymíchejte do hladka. Opět nechte odležet a mažte na srdíčka z chleba. Vejce jsou skvělé na doplnění vitamínu D.

Stejně tak si můžete připravit i rybí pomazánku: Sardinky ve vlastní šťávě rozmačkejte (šťávu předtím slijte a případně přidejte podle potřeby) a rozmíchejte dohladka. Přidejte fit lučinu a vymíchejte krém. Menší cibulku oloupejte a nasekejte nadrobno. Přidejte do pomazánky lžíci citronové šťávy, osolte, opepřete a znovu promíchejte. Můžete mazat. Chlebová srdíčka mazaná paprikovou, vajíčkovou nebo rybí pomazánkou naaranžujte na talíř. Kolem dejte oblohu z čerstvých listů salátu, plátků rajčat, salátových okurek a paprik a také na plátky nakrájených černých nebo zelených oliv. Uvidíte, že vám budou oběma sbíhat sliny.

Sladké jahody pro hezké ráno

Můžete si pochutnat také na ovocné snídani. Jahody mají tvar také srdíček, symbolů lásky. I když teď jsou v supermarketech jenom skleníkové plody, můžete je pro jednou vyzkoušet. Omyjte jahody ve studené vodě. Rozehřejte si ve vodní lázni kvalitní hořkou čokoládu a namáčejte plody do ní. Nechte čokoládovou krustu ztuhnout a servírujte naskládané vedle sebe.

A abyste při této snídani kromě sacharidů doplnili i bílkoviny, kupte si bílý jogurt, do kterého si přidáte třeba lžíci nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí či lžíci semínkové směsi – lněná, sezamová, chia, slunečnicová.

Milostné dezertíky s tvarohem

Můžete si připravit i dezertíky. Kupte si tmavý toastový chléb s celozrnnou moukou. Lehounce ho opečte v toustovači. Nesmí být příliš tvrdý, jinak z něj nepůjdou vykrajovat srdíčka. Polovinu rozkrájených srdíček namažeme netučným tvarohem, druhou polovinu kvalitní jahodovou marmeládou se sníženým množstvím cukru a vysokým podílem ovoce. Srdíčka pak slepujeme k sobě. Na horní straně můžeme dezertíky zdobit plátkem jahody. Můžete si k dortíkům dopřát smoothie z mléka a rozmixovaných jahod.

Kaše se vzkazem

Pohanková kaše je skvělým startem do svátku svatého Valentýna. Připravte si ji ale sami doma, nespoléhejte na polotovary ze supermarketů, které obsahují zbytečně mnoho cukru. Je to jednoduché. Pohanku zalijete horkou vodou, přikryjete poklicí a utěrkou a necháte v teple 30 minut odstát. Můžete dochutit na kousky nasekaným ovocem, oříšky, nebo třeba javorovým sirupem. Pořiďte si průhledné skleněné misky ve tvaru srdce, do nichž slavnostní valentýnskou kaši naservírujete. Na hladinu kaše potom můžete své drahé polovičce rozehřátou čokoládou s vysokým obsahem kakaa třeba nakreslit srdíčko, nebo napsat milostný vzkaz.

Sušenky pro láskyplné ranní mlsání

Můžete si také upéct zdravé ovesné sušenky. Potřebujete hrnek ovesných vloček, hrnek špaldové mouky, půl hrnku třtinového cukru a půl hrnku strouhaných vlašských ořechů. 130 130 ml oleje, 3 lžíce medu a 2 lžíce vody, špetku skořice a 1,5 lžičky sody. Smíchejte vločky, mouku, cukr, skořici a ořechy v misce. Ve druhé menší míse si promíchejte olej s medem. Olejovou směs vlijte do suché směsi s vločkami a moukou. Promíchejte.

Přichystejte si plech, na který dáte pečicí papír a tvoříte ze vzniklého těsta hromádky ve tvaru srdíčka. Předehřejte si troubu na 150 °C. Vložte plech s pečivem do trouby a pečte asi 20 minut, než se sušenky zbarví do zlatohněda. Nechte je vychladnout. Ovesná srdíčka můžete mazat malinovou marmeládou, nebo na ně třeba napsat rozehřátou čokoládou vzkaz.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.