Vyzkoušejte naše recepty na jarní nádivky, které rozhodně váze neublíží

Typicky jarním pokrmem jsou nádivky. Tento sytý pokrm si oblíbila spousta lidí. Pokud jste dosud žádnou nádivku neochutnali, nastal nejvyšší čas to napravit. 

První paprsky sluníčka doslova vytahují ze země různé rostlinky, které se dají pro přípravu nádivek využít. Můžete si připravit nádivku s kopřivami, čerstvou petrželkou, pažitkou, řeřichou. Fantazii se meze nekladou. Chutná jarní nádivka vám doplní chybějící energii.


Jarní a velikonoční nádivky by měly obsahovat především bílá masa. Zapomeňte tedy na tučný bůček, se kterým jste si možná jednou výjimečně zahřešili před Vánocemi, kdy byly dlouhé tmavé dny a vaše tělo doslova volalo po nějakém energeticky náročném pokrmu. Teď je čas na lehká jarní jídla, se kterými snáze překonáte únavu a dobijete baterky. Ideální je kuřecí, krůtí maso s nádivkou. Pokud chcete být v dodržování pravidel zdravé výživy důslední, dopřejte si toto drůbeží maso bez kůže, která obsahuje nejvíce tuku. Kromě toho je na jaro vhodné i dietní králičí a vůbec výživné maso mláďat, tedy jehněčí a telecí.

Vitamín C doplníte právě s mladými výhonky, které rovněž obsahují nepostradatelnou kyselinu listovou – na mladé kopřivy, pažitku, petrželku, řeřichu tedy nezapomínejte. Použijete na přípravu nádivek celozrnnou mouku nebo pečivo a tím se rozhodně nezpronevěříte pravidlům zdravé výživy.

Výhodou je větší množství vajec v nádivkách, která obsahují řadu kvalitních bílkovin, dále vitamíny A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B12, D, E, K. Kromě toho v nich najdete i poměrně velké množství draslíku a fosforu a také hořčíku. Vždyť vejce jsou symbolem nového života.

Chutná velikonoční nádivka

Připravte si chutnou velikonoční nádivku. Co budete potřebovat?

  • 10 ks tvrdých celozrnných rohlíků, ideálně 3 dny starých;
  • 6 vajec;
  • 200 ml polotučného mléka;
  • 1 kg maso podle chuti (kuřecí, krůtí apod.);
  • 2 ks hrsti nasekaných a propláchnutých mladých kopřiv;
  • 1 ks polévková lžíce nadrobno nasekané pažitky;
  • 1 ks polévková lžíce nadrobno nasekané petrželky;
  • 1-2 ks polévková lžíce oleje (řepkový, slunečnicový);
  • 1 ks polévková lžíce másla;
  • 1 ks špetka sůl;
  • 1 ks špetka pepř mletý;
  • 1 ks špetka muškátový oříšek

Jak postupovat?

Rohlíky, které použijete na nádivku, byste měli nechat 3 dny ztvrdnout. Potom je ostrým nožem nakrájíte na kostky a vsypete do větší misky. Do dvou malých misek si oddělíte žloutky a bílky. Bílky zatím necháte stranou. Žloutky prošleháte a přidáte k nim mléko a jednu až dvě lžíce oleje a opět zašleháte dohladka. Potom přisypete sůl, pepř, muškátový oříšek a znovu šleháte. Hladkou ušlehanou tekutinu z vajec a mléka opatrně přiléváte na nasekané rohlíky a promícháváte je tak, aby všude nasákly stejnoměrně. Přisypte nadrobno nasekané propláchnuté kopřivy, pažitku a petrželku. Důkladně, ale zlehka promíchejte.

V malém hrnečku si rozpusťte máslo. V druhé misce si našlehejte tuhý sníh. Po lžících pak sníh z bílků přidávejte do rohlíkové směsi a lehce míchejte. Rozpuštěným máslem vymažte pekáček a poklaďte nádivkou. Přidejte omyté a osolené kusy masa a zakryjte nádivkou. Kuře můžete například péct celé – nádivku vložíte i dovnitř, kuřecí či krůtí prsa, stejně jako telecí nebo jehněčí či králičí můžete pokrájet na menší kusy. Troubu si předehřejte na 200 °C a pečte, dokud nádivka nezezlátne. Podávejte teplé.

Tipy pro vás:

  • Chcete-li, aby nádivka byla ještě chutnější, předpečte si maso v pekáči a teprve pak ho částečně upečené proložte nádivkou. Výpek použijte na přelití nádivky v pekáčku během pečení – nádivka ještě více nasákne chuť masa.
  • Nemáte-li chuť na maso, můžete klidně použít třeba tofu a nádivku upéct s ním.
  • Jestliže toužíte, aby nádivka byla ještě nadýchanější, přidejte k ní prášek do pečiva.​

Zeleninová nádivka

Zeleniny není nikdy dost. Je zdravá, obsahuje spoustu vitamínů, vlákniny a přitom prakticky žádné kalorie. Jestliže to teď zjara myslíte s hubnutím opravdu vážně, připravte si zeleninovou nádivku. Potřebujete:

  • 100 g mrkev (baby karotka);
  • 100 g hrášek;
  • 100 g kukuřice;
  • 4 ks vejce;
  • 2 ks polévková lžíce olivového oleje;
  • 1 ks špetka pepře;
  • 1 ks špetka sůl;
  • 1 ks špetka majoránka;
  • 1 ks špetka tymián;
  • 3 ks stroužek česneku;
  • 80 g celozrnná mouka;
  • 2 ks kávové lžičky prášku do pečiva;
  • 100 g strouhaný sýr

Můžete použít sterilovanou zeleninu – tu je nutné důkladně propláchnout od nálevu nebo mraženou, kterou ale musíte povařit do měkka. Zeleninu necháte na sítu okapat a vložíte do misky. Do dvou misek si oddělíte z vajec bílky a žloutky. Žloutky prošlehejte a přidejte k nim olivový olej, dále celozrnnou mouku smíchanou s práškem do pečiva a vymíchejte do hladka. Osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek, tymián a majoránku. Těstíčko přelijte na zeleninu a promíchejte. Z bílků si vyšlehejte tuhý sníh a přimíchejte postupně po lžících do směsi. Nádivku vložte do vymazaného pekáčku nebo zapékací mísy. Předehřejte si troubu na 200 °C a pečte, dokud povrch nezezlátne. Cca 5 minut před koncem pečení můžete nádivku posypat nastrouhaným sýrem. Rozpeče se a na povrchu vytvoří chutnou kůrčičku.

Tip pro vás: Zeleninu použitou do nádivky můžete obměňovat podle chuti. Můžete zkusit třeba čerstvou kořenovou zeleninu ze zahrádky, mražené zeleninové směsi z obchodu. Z jarního nápadu se tak stane celoroční chutný recept, který obsahuje řadu zdravých ingrediencí. Jde například o velmi rychle připravenou večeři. Výhodou je, že se nádivka dá jíst i studená, například si ji můžete nachystat na zítra jako oběd do práce.

Rybí pochoutka

Určitě vám lékař doporučil jíst hodně ryb, zejména v případě, že máte vyšší hladinu cholesterolu. Málokdo ale ví, že ryba se dá připravit různě, včetně skvělé nádivky, která vám určitě zachutná. Co budete k přípravě potřebovat?

  • 750 g rybího filé;
  • 5 ks žloutky;
  • 5 ks celozrnných rohlíků nejlépe 3 dny starých;
  • 1 ks velká cibule;
  • 1 ks špetka sůl;
  • 1 ks špetka pepř;
  • 5 ks polévková lžíce olivového oleje;
  • 100 ml mléka

Rybí filé umelte najemno. Žloutky vyšlehejte, přilijte k nim mléko a olej, osolte a opepřete. Rohlíky nakrájejte na kostky a přelijte je prošlehanými žloutky s olejem a mlékem. Cibuli nasekejte nadrobno a přidejte k namočené směsi rohlíků. Vmíchejte do směsi umleté filé. Hotovou nádivkou můžete plnit vykostěné vykuchané ryby, nebo ji péct samostatně v troubě předehřáté na 200 °C. Pečte ve vymazaném pekáčku do zlatova.

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam dál?

Hlídáte si linii? Vyzkoušejte chutné zdravé a levné recepty z luštěnin

Cenově dostupné, nutričně vyhovující a navíc chuťově skvělé jsou variace na nejrůznější recepty z luštěnin. Připravte si je i vy ještě dnes a zařaďte tyto pokrmy do svého pestrého jídelníčku, se kterým můžete shodit přebytečná kila. Pokračovat ve čtení

Valentýnské snídaně: Dopřejte si srdíčkové toasty a jahody v hořké čokoládě

Ačkoliv by Valentýn neměl být jediným dnem v roce, kdybychom své drahé polovičce měli dělat radost, přesto se můžete v tento svátek před parterem/partnerkou blýsknout více, než kdy jindy. Začít můžete už od rána přípravou chutné romantické snídaně. Pokračovat ve čtení

5x palačinky a lívance zdravěji: Skvělé recepty, se kterými nepřiberete ani deko

Sladká mňamka v podobě palačinek nebo lívanců určitě nadchne vaše chuťové pohárky. Budete se olizovat až za ušima, jenže při pohledu na váhu spláčete nad výdělkem. Přesto existuje rozumný kompromis. Můžete si tuhle lahůdku dopřát a přitom se nezpronevěřit zásadám zdravé výživy. Ukážeme vám, jak na to. Pokračovat ve čtení

3 oblíbené Raw recepty: Dopřejte si například zdravou Nutellu

Obliba vitariánské, nebo-li raw stravy v posledních letech roste. Stále více lidí tento způsob stravování vyzkoušelo a někteří se dokonce rozhodli, že se stane jejich životním stylem. Pokračovat ve čtení

Chci jídelníček ZDARMA

1 586 523 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?