Zavařování v troubě

Zavařovací sezóna všemožného ovoce a zeleniny je v plném proudu, na výběr máte několik způsobů, jak letošní úrodu zazimovat. Zavařování je stále aktuální. Mnozí dávají přednost klasickému zavařování v tlakovém hrnci, jiní nedají dopustit na troubu, mikrovlnku a nebo dokonce myčku.

Tyhle moderní způsoby zavařování mohou ušetřit jak váš čas, tak starosti s velikým, tlakovým hrncem, kterým každý navíc neoplývá.

Možnosti, jak zavařovat:

  • Tlakový hrnec
  • Trouba
  • Mikrovlnka
  • Myčka

Zavařování v horkovzdušné troubě

Naplněné a uzavřené zavařovací sklenice dejte na vyšší pečicí plech, na který si rozložíte také utěrku. Sklenice neskládejte příliš těsně k sobě, měly by být mezi nimi alespoň centimetrové mezery, ve kterých bude moct proudit vzduch. Na větší plech se vejde zhruba 8 menších nebo 6 větších sklenic. Po naskládání sklenic, dejte plech do spodní části trouby a zapněte dolní i horní ohřev. Poté na plech opatrně nalijte teplou vodu,  a to zhruba do výšky 2 až 3 centimetrů. Teplota v troubě by měla být 200 až 220 °, doba zavařování je zhruba stejná jako u běžného zavařování v zavařovacím hrnci a to menší sklenice 5 až 8 minut, větší 10 až 13 minut. Platí, že měkké ovoce, zelenina se zavařují kratší dobu než tvrdší druhy. U ostatních potravin, jako je maso, ryby a nebo hotová jídla a polévky,  byste měli vycházet z doby klasického zavařování v horké vodě. Když budete zavařovat větší množství surovin, tak je dobré si vyzkoušet sterilizaci u jedné sklenice, a pak až pokračovat. Po ukončení zavařování sklenice vyjměte a nechejte pomalu vychladnout otočené dnem vzhůru.

Zavařování v plynové a elektrické troubě

Krom nastavení teploty a doby zavařování se postup v plynové či elektrické troubě nijak od horkovzdušné trouby neliší. Troubu byste měli vždy předehřát, elektrickou na 95 až 100° a plynová na první stupeň. V některých typech plynových trub se teplota nenastavuje příliš dobře. I v tomhle postupu zavařování, je nejlepší vždy vyzkoušet zavaření jedné sklenice a podle ní pak postupovat i ostatních.

Zavařování v mikrovlnné troubě

Do trouby vložíme maximálně 4 sklenice do obsahu 0,7 l a zavařujeme 10 minut při teplotě 70W (rozmražování) a 10 minut na 100W. Tento moderní způsob je vhodný zejména pro malé množství sklenic. Můžete použít klasická zavařovací víčka a nemusíte se bát, v mikrovlnné troubě uzávěry jiskřit nebudou.

Výhody zavařování v troubě

Výhodou sterilizace v troubě je krom úspory času, také menší spotřeba množství vody. V troubě můžete zavařovat takřka cokoli. Od masa, hub, přes okurky až po ovoce. V troubě je také dost místa, a tak můžete zavařit větší množství sklenic naráz. Navíc  si nemusíte kupovat speciální zavařovací hrnec. Zavařování v troubě je tak vhodnou alternativou k objemným hrncům, s nimiž je celkem problematická manipulace, zároveň jsou také náročné na uskladnění, jelikož zabírají velké množství místa. Navíc vám mohou poškodit sklokeramickou varnou desku.

Tipy na zavařování:

  • U ovoce, vybírejte nepotlučené a nenahnilé plody.
  • Jestli chcete použít méně rafinovaného cukru, použijte zralé plody.
  • Zato méně zralé ovoce má více pektinů, a to napomáhá k větší hustotě marmelád.
  • Tvořící se pěnu při vaření ovoce s cukrem sbírejte, můžete tak zvýšit trvanlivost zavařeniny a její vzhled.
  • Správnou hustotu marmelády poznáte tak, že kápnete na talíř, se kterým když zahýbete, tak by měla zůstat v celku.

Zavařovat se dá i v myčce!

Věřte nevěřte, i v myčce se dá  zavařit skoro cokoliv!. Připravte si sklenice klasicky podle receptu, zavíčkujeme a dejte do myčky. Musí stát ovšem rovně. Velké sklenice je dobré dávat spíše do spodní části myčky a do horní naskládat ty menší. Samozřejmost nepoužívejte žádnou tabletu do myčky a chemikálie. Spusťte nejdelší program s co nejvyšší teplotu (min. 65 ºC) a spusťte ho celý i včetně oplachů. Po ukončení sklenice vyskládejte dnem nahoru a nechte vystydnout.

Práce se sklenicemi:

  • Sklenice a víčka pečlivě umyjte a osušte.
  • Ujistěte se, že víčka nejsou poškozená a že těsní.
  • Sklenice, které jsou naprasklé nebo mají odlomený kraj nepoužívejte, nemusely by těsnit
  • Sklenice nevystavujte extrémním teplotním šokům, mohly by prasknout.

Po skončení každého zavařování je nutné sklenice vytáhnout z trouby nebo hrnce a nechat vychladnout. Obsah sklenic by neměl být dlouho vystaven teplu, může pak dojít ke změně konzistence, tvaru a nebo barvy. Zavařeniny uchovávejte v chladu a na tmavém místě, kde se nevyskytují hodně nízké a nebo naopak vysoké teploty. Ideální jsou tak sklepy nebo spíže.

Po otevření skladujte vždy v ledničce a spotřebujte v co nejkratší době.

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

Chci jídelníček ZDARMA

1 798 706 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?