3x medvědí česnek: Ochutnejte v pokrmech přírodní antibiotikum

Česnek jako přírodní antibiotikum

Nepochybujeme o tom, že jste se určitě někde doslechli, že česnek je přírodní antibiotikum. To samé platí i o medvědím česneku. Nejenom proto ho lidé často zařazují do jarních očistných kúr. Dokáže velmi účinně posilovat imunitu, což po dlouhé a náročné zimě určitě oceníte.

Česnek medvědí obsahuje i velké množství vitamínu C, což je pro obranyschopnost také velice důležité. Kromě toho je považován za antioxidant. Velice hojně medvědí česnek využívá také lidové léčitelství, oblíbená je hlavně tinktura z této rostliny.

Medvědí česnek je prevencí proti chřipce, pomáhá také snižovat krevní tlak a účinně působí i proti ateroskleróze, čili kornatění tepen. Stejně tak je ale vhodným doplňkem léčby při astmatu.

Kde a kdy medvědí česnek hledat?

Výhodou medvědího česneku je, že si ho můžete nasbírat i sami.

Kde roste? Budete se divit, ale možná máte jeho rostlinky hned za humny ani o nich nevíte. Bylině nejlépe vyhovují k růstu stinná vlhká místa. Pokud máte v okolí lužní lesy, vypravte se do nich.

Můžete se vsadit, že tam na rostlinky narazíte. Jak je ale poznáte? Pravděpodobně znáte široké listy konvalinek, které také rády rostou na vlhčích stinných místech. Listy medvědího česneku se jim velmi podobají. Jednoznačným poznávacím znamením je potom česneková vůně, kterou ucítíte, když list v ruce rozemnete.

Zbývá ještě dodat, kdy roste. Obvykle se s ním setkáte v téměř dvouměsíčním období od konce března přibližně do poloviny května. Takže pokud jste ještě nepodnikli válečnou výpravu na medvědí česnek, máte nejvyšší čas to zkusit. Překvapivě ho najdete i v Praze, pokud se vypravíte do Divoké Šárky, ale možná i jinde. Pěstování medvědího česneku také není žádná věda. Měli byste mu ale na zahrádce vyhradit vlhčí místo, které bude větší část dne spíše ve stínu.

Nejsilnější účinky nabízí čerstvý

Bylinka medvědího česneku vás okouzlila. Nejste si ale jisti, jak ho vlastně využít v kuchyni? Vězte, že má velice široké využití. Když ho budete mít na zahrádce, můžete si natrhat čerstvé rostliny, kdykoli si vzpomenete. To je obrovská výhoda. Právě utržená rostlina se dá nasekat na drobné kousíčky a posypat jimi třeba čerstvý chléb s máslem jako si sypete třeba pažitkou nebo řeřichou. Samozřejmě podobně jako u dalších bylin je jeho účinek nejsilnější právě v čerstvém stavu.

Ovšem recepty z medvědího česneku nabízejí pestrou škálu pokrmů, jak ze studené, tak i z teplé kuchyně. V této souvislosti se nabízí i otázka, jak uchovat medvědí česnek. Jakmile poznáte jeho chuť a blahodárné účinky na váš organismus, určitě vám nebude stačit dopřávat si ho jenom v době jeho sezóny od konce března do půlky května.

Velmi dobrým způsobem, jak zachovat maximum živin, je medvědí česnek zmrazit. Pokud máte větší mrazák, stojí za to nasekat česnek na kousky a vložit do menší plastové nádobky podobně jako to děláte s pažitkou. Další možností je medvědí česnek usušit. Klidně si tak můžete udělat zásoby sušeného česneku na celou zimu – počítejte ale s tím, že jeho vůně už nebude tak intenzivní a také dlouhým skladováním přijde o část živin.

Pesto

Velice dobrým způsobem, jak mít rostlinu k dispozici v plné síle i mimo její vegetační sezónu, je připravit si do zásoby pesto z medvědího česneku. Co budete potřebovat?

  • 1 ks svazek rostlin medvědího česneku
  • 3 lžíce za studena lisovaného olivového oleje
  • 100 gramů kešu oříšků
  • 1 ks špetku soli
  • 3 ks polévkové lžíce jemně nastrouhaného parmezánu

Pod studenou vodou důkladně opláchněte listy medvědího česneku. Vložte otrhané listy do mixéru a přidejte kešu oříšky. Postupně po troškách přilévejte olivový olej, dokud se nevytvoří hladká pasta. Nakonec vylijte z mixéru a přimíchejte nastrouhaný parmezán. Podle potřeby dosolte. Můžete pesto z medvědího česneku uchovávat v uzavíratelných skleničkách v ledničce, vydrží zde relativně dlouho.

Polévka z medvědího česneku

Připravit krémovou polévku je také velice jednoduché. Neobejdete se bez:

  • Cca 300 gramů medvědího česneku (nebo prostě tři hrsti listů)
  • 2 ks středně velkých brambor
  • 1 litru zeleninového vývaru
  • 1 ks polévkovou lžíci bazalky – nejlépe čerstvé
  • 1 ks polévkovou lžíci másla
  • 100 ml smetany
  • 1 ks špetku soli
  • 1 ks špetku pepře

Do hrnce vložte lžíci másla. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky. Vložte na máslo a lehce orestujte. Přilijte zeleninový vývar a uvařte doměkka. Medvědí česnek omyjte a posekejte na drobno. Přidejte do polévky, Vařte ale jenom krátkou dobu. Česnek nesmí ztratit příjemnou zelenou barvu a vůni, nesmí se převařit na „hadr“. Osolte, opepřete, přisypte čerstvou bazalku. Pomocí ponorného mixéru rozmixujte na hladký krém. Vlijte smetanu a promíchejte. Lehce prohřejte. Servírujte například s topinkou nebo plátkem celozrnného chleba.

Okurkový salát s medvědím česnekem

S medvědím česnekem se dá připravovat i celá řada velmi chutných salátů. Určitě si připravujete okurkový salát. Tentokrát ho ale můžete ozvláštnit chutí medvědího česneku. Co musíte mít k jeho přípravě?

  • 3 ks salátových okurek
  • 300 gramů (3 hrsti) medvědího česneku
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 2 ks polévkové lžíce hustého bílého jogurtu
  • 2 ks polévkové lžíce zakysané smetany
  • 1 ks špetku soli
  • 1 ks špetku pepře

Z omytých okurek okrájíme slupku a nastrouháme je na jemno. Slijeme z nich šťávu – tu do salátu nepoužijete, ale rozhodně ji nevylévejte. Je velmi zdravá, takže ji vypijte. Nastrouhané okurky lehce osolte a opepřete, ideální je čerstvě umletý pepř. Přilijte k okurkám smetanu na šlehání, přidejte dvě lžíce jogurtu a dvě lžíce zakysané smetany. Dobře promíchejte. Omyjte medvědí česnek a nasekejte ho nadrobno. Vmíchejte do okurkové směsi. Podle potřeby ještě můžete dosolit a připepřit.

Podívejte se také na další fitness recepty z dílny Pestrého jídelníčku. A jestli chcete za pomocí česnku bojovat proti úporným bradavicím, doporučujeme sáhnout po česneku klasickém!

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.