5 zdravých obědů do letních tropických teplot

Během letních tropických teplot má málokdo energii vytáhnout paty z domu. Stačí jen dojít na přehradu, koupaliště, nebo se natáhnout u bazénu. Nikdo nechce trávit dlouhé hodiny u plotny. Těchto 5 lehkých obědů vás během letního horka dokonale osvěží.

Saláty

Velmi dobré jsou ovocné saláty nebo nejrůznější vydatná smoothie. Pro letní oběd nebo i zdravou večeři jsou ale ideálnější saláty z čerstvé zeleniny. Jsou lehké, chutné a zdravé. Zelenina je báječná například v kombinaci s rybami. Vyzkoušejte proto lehký těstovinový salát s tuňákem.

Těstovinový salát s tuňákem

  • 300 g vašich oblíbených těstovin (ideálně celozrnných)
  • 3 rajčata
  • 1 salátová okurka
  • 1 velká paprika
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 plechovka tuňáka (případně čerstvý steak z tuňáka)
  • 2 jarní cibulky

Těstoviny uvařte a nechte vychladnout. Veškerou zeleninu očistěte, omyjte a pokrájejte na menší kousky. Smíchejte zeleninu s těstovinami, bílým jogurtem a tuňákem. Dochuťte a dejte vychladit do lednice.

Opečená zelenina jako příloha

Pokud vám už čerstvá zelenina leze krkem, není nic jednoduššího než rozpálit gril a připravit si ke kousku kvalitního masa teplou opečenou zeleninu s nádechem Provence. Pochutnejte si na klasickém přírodním steaku (kuřecím, krůtím, rybím nebo kvalitním hovězím) a k němu si připravte skvělý francouzský pokrm Ratatouille. Ratatouille je úžasný rychlý recept, který se hodí k masům, k tofu nebo i samotná či s kouskem opečené bagetky.

Ratatouille

  • 1 cibule
  • 1 větší lilek
  • 1 cuketka
  • 2 větší různobarevné papriky
  • 4 čerstvá rajčata
  • 1 stroužek česneku
  • provensálské bylinky
  • olivový olej

Veškerou zeleninu očistěte a nakrájejte. Postupně každý druh zeleniny zvlášť zprudka opečte na pánvi. Nakonec vše smíchejte, přidejte dostatečné množství provensálského koření, osolte a opepřete. Můžete podávat teplé i studené.

Studené polévky

Studené polévky jsou plné zeleniny, takže vám dodají spoustu živin a bohatých vitamínů. Velmi oblíbená je tradiční studená španělská polévka Gazpacho. Málokdo ale zná také lahodnou litevskou studenou polévku Šaltibarščiai. Zde je její recept.

Šaltibarščiai

  • 1 salátová okurka
  • 1 velká řepa (předem uvařená ve slupce)
  • 1 l kefírového mléka
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • 1 svazeček kopru
  • 1 jarní cibulka
  • 2 střední brambory (předem uvařené ve slupce nebo pečené)

Předem uvařenou řepu (můžete použít případně i nakládanou) oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Také okurku nastrouhejte na hrubo. Kopr drobně posekejte a cibulku nakrájejte na malá kolečka. Vše smíchejte s kefírem, okořeňte podle chuti a dejte do lednice vychladit. Při podávání ozdobte rozkrojeným vajíčkem. Jako přílohu podávejte brambory.

Sendviče a bagetky

Obložené pečivo může být skvělou variantou lehkého letního oběda. Zvlášť když zvolíte celozrnné pečivo. Během několika minut můžete vykouzlit skvělé letní sendviče nebo bagetky, co kterých můžete dát v podstatě cokoliv podle své chuti. Nemáte inspiraci, jak pečivo obložit? Podívejte se, jak je to snadné!

Bagetka v caprese stylu

  • 1 celozrnná bageta
  • 1 balení tvarohového sýra (např. Lučina)
  • 1 mozzarella
  • 1 velké čerstvé rajče
  • hrst salátu (např. rukola nebo polníček)
  • hrst čerstvé bazalky
  • olivový olej

Čerstvou bagetu překrojte napůl a každou polovinu zlehka potřete tvarohovým sýrem. Obložte salátem s bazalkou. Rajčata a mozzarellu nakrájejte na kolečka a přidejte je na salát. Na závěr můžete lehce pokapat olivovým olejem a zlehka přisolit.

Slané koláče

Slané koláče, neboli guiche, pomalu získávají na popularitě. Jejich výhodou je, že se jejich základní recept dá dobře připravit v mnoha obměnách, takže si každý mlsoun přijde na své. Křehké těsto (ideálně celozrnné) této francouzské pochoutky lze naplnit nejrůznějšími ingrediencemi, které zrovna doma máte. Neměli byste zapomenout na vaše oblíbené bylinky, které celý recept pozvednou o level výš.

Lehký špenátový koláč

Na křehké těsto:

  • 200 g celozrnné mouky
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • olivový olej
  • sůl

Náplň koláče:

  • 1-2 balíčky baby špenátu
  • 2 kelímky cottage sýru
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej

Mouku a jogurt smíchejte dohromady, přidejte pár lžic olivového oleje a špetku soli. Vše dobře promíchejte rukama v hladké těsto tak, aby nelepilo. Na trošce olivového oleje osmahněte pokrájenou cibuli a česnek. Poté přidejte špenát. Když je špenát hotový dochuťte podle libosti, smíchejte s cottage sýrem a vmíchejte rozšlehaná vajíčka. Těsto vyválejte podle kulaté formy (můžete použít i dortovou). Formu vymažte, narovnejte do ní těsto a přidejte náplň. Slaný koláč pečte na 180° asi půl hodiny.

17.08.2018 - autor: Lucie Vintrová

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

Chci jídelníček ZDARMA

2 240 005 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?