Cookies 6x jinak, chutně a zdravě

Sušenky cookies, neboli “kukísky”, jsou ideální sladkostí do chladných podzimních dnů. Vždyť co může být na podzim lepšího, než dát si horký čaj nebo kávu s lahodnými a voňavými domácími cookies? Receptů je skutečně mnoho a potěší opravdu každého.

Odkud cookies pocházejí?

Mnozí mají za to, že cookies pocházejí z USA, ale skutečnost je taková, že cookies mají svůj prapůvod v Holandsku a jejich název v podstatě znamená “malý koláček”. Později si původní recepturu na tyto koláčky přivezli evropští přistěhovalci do USA, kde se z cookies stala doslova tradiční sladkost, bez které už Američané nedají ani ránu.

Obvyklá je také představa, že jsou cookies vlastně jen obyčejné sušenky. Ale chyba lávky! Jak již samotný název napovídá, jedná se v podstatě o menší koláčky, které jsou na rozdíl od běžných sušenek křupavé při okraji a uprostřed zůstávají měkké a vláčné.

Cookies recepty

To, co dělá kukís kukískami, je jen několik prostých ingrediencí. Základ těsta by tedy mělo tvořit obyčejné máslo, pšeničná mouka s práškem do pečiva, vajíčko a kombinace bílého a hnědého cukru. Tradiční receptura je tedy v podstatě plná kalorií.

Nejklasičtější a zdaleka nejoblíbenější jsou čokoládové cookies, a to za použití čokoládových čoček, které se během pečení neroztečou. Na druhou stranu fantazii se meze rozhodně nekladou, a proto můžete s cookies najít také oříšky, sušené ovoce a voňavé koření.

Tradiční americké cookies

Snad každý touží po receptu na ty nejlepší sušenky s čokoládou, neboli chocolate chip cookies. Ten nejtradičnější recept pochází od Nestle Toll House a vyznačuje se zejména použitím čokoládových pecek. Jedná se o recept, který je zkrátka nejlepší tak, jak je, proto není nejideálnější při redukčních dietách.

  • 2 a ¼ hrnku mouky (kombinace hladké a polohrubé)
  • lžička jedlé sody
  • lžička soli
  • 2 velká vejce
  • 1 hrnek změklého másla
  • ½ hrnku bílého cukru krystal
  • ½ hrnku jemného třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 hrnky čokoládových pecek

Ve větší míse spolu utřete máslo s cukrem a vanilkovým extraktem a když je směs vyšlehána na jemný krém, přidávejte vajíčka a jedno po druhém je do krému zašlehávejte.

Poté přisypte mouku smíchanou se sodou a solí a vše důkladně spojte v hladké husté těsto. Nakonec do těsta vmíchejte čokoládové pecky.

Na pečicím papírem vyložený plech tvarujte lžičkou hromádky. Mezi jednotlivými hromádkami dělejte větší mezery, protože během pečení se každá z nich rozteče do tvaru sušenky. Pečte ve vyhřáté troubě na 190° asi 9 až 12 minut do zlatova (pozor abyste je nespálili!).

Vanilkové vegan cookies

Chcete v rámci dodržování veganského jídelníčku upéct veganské cookies? Žádný problém, stačí běžné živočišné suroviny nahradit těmi rostlinnými. Bez námahy tak vykouzlíte dokonalé jemné sušenky ovoněné vanilkou.

  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • 1 hrnek bílé mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • ½ hrnku rostlinného mléka
  • ½ hrnku rostlinného oleje
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk

Nejdříve ve větší míse smíchejte sypké suroviny, poté přilijte olej a mléko. Vanilkový lusk si rozřízněte podélně na půl, vyškrabejte vanilková semínka a přidejte je také do mísy.

Vše pečlivě promíchejte a lžící tvořte hrudky, kterými pokladete plech vyložený pečicím papírem. Pečte ve vyhřáté troubě na 180° asi 15 až 20 minut podle velikosti hrudek.

Křupavé zdravé cookies

Oproti předešlému receptu si na těchto cookies můžete pochutnat jako na zdravé svačině, a to zcela bez výčitek. Tyto sušenky jsou navíc úžasně křupavé.

Odpůrci běžného bílého cukru se také potěší alternativou v podobě čekankového sirupu.

  • 2 hrnky ořechů podle chuti
  • ½ hrnku slunečnicových semínek
  • ¼ hrnku strouhaného kokosu
  • 2 vejce
  • 4 lžíce čekankového sirupu
  • podle chuti kakao, skořice

Oříšky a semínka vsypte do mixéru a rozmixujte nahrubo. K rozmixované směsi přidejte kokos, vejce a sirup a vše společně smíchejte v mazlavé těsto. Pro chuť a barvu můžete přidat mletou skořici nebo kakao.

Z těsta tvořte lžičkou hrudky a dávejte je v dostatečné vzdálenosti od sebe na pečicím papírem vyložený plech. Pečte ve vyhřáté troubě na 180° na 13 až 20 minut podle velikosti hrudek.

Ovesné cookies

Ovesné vločky jsou dobrým zdrojem vlákniny a v kombinaci s oříšky a sušeným ovocem tvoří nezapomenutelnou pochoutku. Ovesné cookies se řadí mezi tak jednoduché recepty, že je zvládne opravdu každý.
  • 1 hrnek jemných ovesných vloček
  • 1 hrnek špaldové mouky
  • ¼ hrnku třtinového cukru
  • ½ hrnku mletých vlašských ořechů
  • 130 g másla
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 a ½ lžičky jedlé sody
  • 4 lžíce sušených brusinek
  • špetka skořice

V míse společně promíchejte všechny sypké suroviny. V hrnci si mezitím rozehřejte máslo se sirupem a poté jím zalijte sypkou směs v míse. Vše důkladně promíchejte a na plech vyložený pečicím papírem tvarujte hrudky (tak aby od sebe byly dostatečně daleko).

Nakonec dejte do trouby vyhřáté na 150° a pečte přibližně 15 až 20 minut do zlatova.

Mandlové raw cookies

Ano existují také raw cookies. Samozřejmě se nejedná o zcela tradiční recept, ale proč ho nevyzkoušet? Tyto sušenky navíc potěší i ty, kteří drží bezlepkovou dietu, jelikož neobsahují ani zrnko mouky. Mandlové sušenky jsou také velmi praktické v případě, že si děláte vlastní mandlové mléko a zbyla vám mandlová dužina.

  • 2 hrnky drcených mandlí
  • ¾ hrnku strouhaného kokosu
  • ⅓ hrnku agávového sirupu
  • špetka mořské soli

Ve větší míse spolu smíchejte všechny ingredience a rukama z nich tvarujte malé sušenky. Poté můžete sušenky umístit do sušičky potravin přibližně na hodinu.

Christmas cookies

Cookies provoněné skořicí, hřebíčkem, muškátovým oříškem, kardamomem, s jemnou štiplavostí zázvoru a úžasně karamelovou příchutí - to je zkrátka vánoční sen. Vyzkoušejte i tyto kořeněné cookies.

  • 2 a ¼ hrnku celozrnné mouky (nebo alespoň půl na půl s bílou moukou)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 2 velká vejce
  • 1 hrnek změklého másla
  • ¾ hrnku třtinového cukru
  • směs koření: lžička skořice, ½ lžičky hřebíčku, špetka muškátového oříšku, špetka anýzu, špetka kardamonu, ¼ lžičky mletého zázvoru

Máslo utřete se třtinovým cukrem a poté do vzniklého krému zašlehejte vejce. Dále postupně přisypávejte mouku smíchanou se solí, sodou a kořením. Z ingrediencí vytvořte kompaktní těsto a tvořte lžičkou hrudky, kterými pokladete plech vyložený pečicím papírem.

Pečte ve vyhřáté troubě na 190° přibližně 11 minut do zlatova. Po upečení nechte ještě sušenky vychladnout na mřížce.

25.10.2018 - autor: Lucie Vintrová

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam dál?

Domácí hamburger aneb tipy na chutné a zdravé burgery

31.08.2018

Toužíte po vysněné postavě, nebo si hlídáte štíhlou linii a o hamburgerech si necháváte jen zdát? Je jasné, že fastfoodové verze nejsou pro zdraví nijak přínosné, ale co si takhle udělat domácí burger? Jde opravdu o tak nezdravé jídlo? Pokračovat ve čtení

Kaki: nasládlá pochoutka plná vitamínů

29.10.2018

Kaki je sladké ovoce, které je plodem stromu tomel japonský. Někdy se mu také říká například korejské mango nebo čínská švestka. Toto lahodné ovoce vyniká svou sytou a zářivou oranžovou barvou a také blahodárným vlivem na naše zdraví. Pokračovat ve čtení

Do krabičky: rychlé svačiny nejen do školy

26.10.2018

Menší jídla a svačiny během dne jsou velmi důležité, a to platí dvojnásob u dětí. V případě školáků je rozhodně důležité dbát na pravidelný jídelníček a co může být lepšího a výživnějšího než domácí zdravá svačina do krabičky? Pokračovat ve čtení

Moravský vrabec, šunkofleky i škubánky aneb poklady naší kuchyně

22.10.2018

Česká kuchyně je plná zajímavých tradičních receptů, které většina z nás zná a pravidelně si na nich pochutná. Pojďte se podívat na nestárnoucí klasiky, ovšem z trochu zdravější perspektivy. Pokračovat ve čtení

Chřest: Tipy na zpracování a lahodné recepty, které zvládne každý

18.10.2018

Chřest je často označován jako přírodní elixír mládí. Navíc je velmi chutný a oblíbený do nejrůznějších receptů. Mnozí se ale přípravy chřestu stále obávají. Podívejte se proto na druhy a zpracování chřestu a jednoduché chřestové recepty, které zvládne uvařit opravdu každý. Pokračovat ve čtení

Chci jídelníček ZDARMA

2 306 180 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?