Gnocchi recepty 4x jinak – se špenátem i masem

Gnocchi najdete dnes skoro v každém obchodě. Ve většině obchodů se však prodávají pouze ty klasické bramborové a se spoustou nadbytečných ingrediencí. Inspirujte se recepty, které vás naučí, jak si připravit například špenátové gnocchi či gnocchi ze sladkých brambor. Není na tom nic složitého a určitě tím ohromíte celou rodinu či návštěvu.

Gnocchi se špenátem a kuřecím masem (bezlepkové)

Recept na tradiční gnocchi z brambor, které jsou díky cizrnové mouce zdravější a bez lepku.

Ingredience:

gnocchi

  • 225 g brambor
  • 2 pl cizrnové mouky
  • 2 pl bramborového škrobu
  • 1 vaječný žloutek
  • sůl

Omáčka a maso

  • 2 ks kuřecích prsou
  • 115 g baby špenátu
  • 125 krémového sýra
  • 15 g strouhaného parmezánu
  • 25 g vlašských ořechů
  • 2 stroužky česneku
  • pepř
  • sůl

Postup:

Gnocchi připravte jako první.

Brambory si uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Po vychladnutí je oloupejte a rozmačkejte vidličkou na pyré. Do bramborového pyré vmíchejte ostatní ingredience na gnocchi. Z vytvořeného těsta vytvarujte malé kuličky a vložte je do vroucí vody. Když vyplavou na povrch budou hotové.

Kuřecí prsa si opečte na olivovém oleji. Všechny ostatní ingredience na omáčku smíchejte spolu v mixéru. Omáčka by měla mít hladkou konzistenci. Hotové gnocchi smíchejte s omáčkou a podávejte s kuřecím masem.

Zapečené sýrové gnocchi

Jestliže se vám právě nechce připravovat si domácí gnocchi můžete vyzkoušet tento jednoduchý recept na gnocchi koupené v obchodě zkombinované se sýrovou omáčkou. Nebo si připravte gnocchi doma  podle některého z receptů v článků.

Ingredience:

  • 3 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 hrnek kuřecího vývaru
  • 1 hrnek smetany na šlehání
  • sůl
  • pepř
  • 200 g strouhaného sýra čedar
  • 200 g strouhaného sýra eidam
  • 200 g strouhané mozzarelly
  • 200 g strouhaného parmezánu
  • balíček gnocchi
  • 2 lžíce čerstvé bazalky

Postup:

Troubu si předehřejeme na 200 ° C. Ve větším hrnci si na mírném ohni roztaví připravené máslo. Přidejte rozmačkaný česnek a za stálého míchání i hladkou mouku. Po minutě přilijte kuřecí vývar a smetanu. Ochuťte solí a pepřem. Směs přiveďte k varu a potom snižte teplotu.

Za stálého míchání přidávejte připravené sýry a až když jsou úplně rozpuštěné, omáčku odstavte z ohně. Připravte si zapékací mísu a vymažeme ji máslem. Vysypte do ní podle návodu na obalu uvařené gnocchi a zalijte sýrovou omáčkou.

Vše spolu opatrně promíchejte a ochuťte trochou mletého pepře. Pečte asi 30 minut dozlatova. Před podáváním dozdobte čerstvou nasekanou bazalkou.

Dýňové gnocchi s omáčkou z hub

Gnocchi se dají připravit i z oblíbené dýně hokkaido. Není na tom nic složitého a ve spojení s houbovou omáčkou jde o velmi chutnou kombinaci, vaše chuťové buňky budou přímo jásat!

Ingredience:

dýňové gnocchi

  • 1 dýně hokkaido
  • 350 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 2 čl soli

houbová omáčka

  • 1 pl olivového oleje
  • 1 cibule
  • 150 g čerstvých hub
  • 1 kelímek smetany na vaření
  • sůl
  • pepř
  • nasekaná petrželka

Postup:

Dýni rozkrojte, vydlabejte z ní semínka, nakrájejte na menší kousky, rozložte na plech vyložený papírem a pečte cca 1 hodinu. Po nechte dýni vychladnout a potom ji zbavte slupky. Připravenou dýni rozmixujte na pyré a smíchejte s vajíčky, solí a moukou. Z hotového těsta vytvarujte gnocchi a uvařte je v osolené vroucí vodě. Uvařené gnocchi vyplavou na povrch.

Nadrobno nakrájenou cibuli opražte na pánvi na olivovém oleji. Po chvíli přidejte houby trochu opražte a přilijte smetanu na vaření. Ochuťte solí, pepřem, petrželkou a chvíli povařte. Hotovou omáčkou zalijte dýňové gnocchi.

Batátová gnocchi v tomatové omáčce

Batáty jsou oblíbenou ingrediencí v mnoha receptech, jsou navíc také zdravé. Přečtěte si více o blahodárných vlastnostech batátů a zkuste je využít i v tomto chutném receptu na gnocchi s tomatovou omáčkou.

Ingredience:

gnocchi

  • 250 g batátů
  • 120 g hladké špaldové mouky
  • 100 g sýru ricotta
  • 20 g strouhaného parmezánu
  • 1 vaječný žloutek
  • 1 pl olivového oleje
  • ½ čl kari koření
  • ¼ čl mleté skořice
  • sůl

tomatová omáčka

  • 250 g cherry rajčat
  • ½ cibule
  • ½ červené papriky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 pl javorového sirupu
  • 1 pl olivového oleje
  • 2 pl strouhaného parmezánu
  • hrst nasekané čerstvé bazalky
  • pepř
  • sůl

Postup:

Sladké brambory si očistěte, nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě do měkka. Po uvaření je nechte vychladnout a vidličkou rozmačkejte na hladké pyré. Všechny ingredience na gnocchi smíchejte v misce a vytvořte mírně lepivé těsto. Z těsta postupně vytvarujte gnocchi a dejte je vařit do osolené vroucí vody, dokud vyplavou na povrch.

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Česnek očistěte, rajčata rozkrojte na poloviny, papriku a cibuli nakrájejte na větší kousky a vše přemístěte na plech vyložený pečícím papírem. 

Zeleninu pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a pečte cca 30-40 minut, dokud zelenina změkne. Upečenou zeleninu spolu s ostatními surovinami umixujte tyčovým mixérem a omáčka je hotová. 

Na závěr ji v misce přimíchejte s gnocchi.

Špenátové gnocchi s omáčkou z tofu

Jednoduchý recept vhodný i při veganském jídelníčku. Díky obsahu tofu a červené čočky je navíc plný zdravých proteinů.

Ingredience:

gnocchi

  • 200 g tofu natural
  • 150 g baby špenátu
  • 300 g cizrnové mouky
  • 2 dcl vody
  • ½ lžičky soli
  • špetka pepře

tofu omáčka

  • 120 g suché červené čočky
  • 200 g uzeného tofu
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 2 rajčata
  • 1 lžíce sypkého zeleninového bujónu
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžíce mleté červené papriky
  • špetka pepře
  • špetka soli
  • voda
Postup:

Tofu, špenát, vodu, sůl a pepř rozmixujte na hladké pyré. Do této směsi vmíchejte mouku, aby vám vzniklo řídké těsto. Připravte si hrnec s osolenou vodou a přiveďte ji k varu. Také si připravte misku s trochou oleje, kde dáte hotové gnocchi. Olej zajistí aby se vám po uvaření opět neslepily.
Část těsta si dejte na okraj prkénka a pomocí příborového nože oddělujte kousky těsta přímo do vařící vody. Hotové gnocchi vám vyplavou na hladinu. Červenou čočku nechte asi 15 minut vařit ve vodě, dokud změkne. 

Pak ji sceďte. Cibuli nakrájejte na větší kousky a opečte ji na rozehřátém oleji. Přidejte k ní nakrájená rajčata, tofu a podlijeme trochou vody. Následně opepřete, přidejte rozmačkaný česnek a nechte dusit asi 10 minut.

Hotovou směs vložte z pánve rovnou do mixéru a rozmixujte na hladkou omáčku.

Omáčkou polijte gnocchi a můžete podávat.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.