Jak udělat výborný quiche neboli slaný koláč?

Quiche, čtěte "kiš, je oblíbený koláč po celém světě! Jemné máslové těsto stačí naplnit libovolnými variacemi náplní a vytvoříte tak skvělý a lehký oběd, večeři nebo pohoštěním na oslavu. Quiche navíc můžete servírovat jak teplé, tak studené.

Při slově "kiš" se mnohým rozsvítí oči nadšením a není se čemu divit! Slané koláče jsou doma ve francouzské kuchyni, nicméně z některých pramenů se můžete dočíst, že se slané koláče se připravovali už ve 14. století v Anglii. 

Ptáte se, čím si quiche neboli slané koláče získaly takovou oblibu? Bude to mimo jiné určitě tím, že je jejich příprava poměrně snadná a každý si ji může přizpůsobit dle své chuti a nebo podle toho, co zrovna najdete doma v lednici. Quiche chutnají navíc skvěle za studena, a tak je sbalíte s sebou kamkoliv a hlavně, jsou prostě k sežrání!

Quiche - slaný koláč jak na něj?

Quiche se tradičně pečou v kulaté vroubkované formě, použít ale můžete i dortovou nebo jinou zapékací mísu, kterou doma najdete.

  • Doporučuje se formu nevymazávat, jelikož je tuku v těstě až až.
  • Těsto vždy důkladně vtlačte do všech záhybů
  • Dno propíchejte, to aby měla kudy unikat pára
  • Před pečením koláč zakryjte pečícím papírem či alobalem a zasypte hrachem nebo čočkou aby se dno koláče nenafouklo.

Těsto se peče v prvním kole zvlášť, takže teď máte čas na přípravu náplně...

Na náplň můžete použít to, co máte rádi – zeleninu, maso, ryby, sýry, uzeniny, houby,… cokoliv co vás napadne. V tradičním Quiche Lorraine najdete slaninu, pórek, tvrdý sýr gruyére nebo goudau a také ále crème fraîche, což je tučná smetana. Je to tedy, přiznejme si, pořádná kalorická bomba.  Nezoufejte, vy si tedy můžete připravit klidně o něco lehčí náplň. Do quiche se perfektně hodí například brokolice, cibule, špenát, houby, cuketa, ale také třeba chřest.

Téměř ve všech receptech první pokládáte předpečené těsto a na závěr jej zalijete směsí z vajec a smetany. Do směsi na zalití můžete použít tradiční crème fraîche, vystačíte si ale také s klasickou či zakysanou smetanu (volte spíše tučnější verze).  Na závěr stačí slaný koláč šoupnout podruhé do trouby a péct dozlatova!

Těsto na quiche

Základem každého koláče je samozřejmě dobré těsto. Dříve se quiche připravoval z těsta chlebového, nicméně později se začalo používat těsto křehké. Když vás bude tlačit čas, těsto můžete koupit také již hotové v obchodě, ale znáte to ..  domácí je domácí! A nemusíte se bát, výroba těsta není nijak náročná, stačí jen smíchat mouku, máslo, vodu a vejce. Důležité ale je nechat těsto pořádně odležet a to klidně i 24 hodin, těsto se bude pak lépe válet.

Quiche recepty

Quiche Lorraine

Proslulý quiche lorraine pochází ze severovýchodní Francie z oblasti Lotrinska – hádáte správně, odtud pochází název Lorraine

Úplně původní recepty na tuto pochoutku počítaly hlavně se slaninou, smetanou a vejci, zajímavé je, že sýr se připojil až později. Kuriozitou je ale i těsto samotné, jelikož se používalo chlebové a až postupem času se začalo objevovat tenké, nám již více známe, křehké či listové těsto. A už dost bylo historie, utíkejte do kuchyně!


Ingredience

  • 150 g hladké mouky
  • 120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky
  • 3 – 4 lžíce ledové vody 
  • 2 lžíce vychlazeného zeleninového vývaru (dá se nahradit i vodou)
  • špetka soli
  • špetka moučkového cukru

Na náplň:

  • 4 vejce od šťastných slepic
  • 250 ml smetany
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • špetka muškátového oříšku
  • 150 g sýru gruyére (můžete nahradit goudou)
  • 200 g anglické slaniny

Postup

V míse rychle zpracujeme mouku a máslo tak, dokud nevzniknou lupínky ve velikosti ovesných vloček. Důležité zároveň je, těsto příliš "nepřepracovat". Dále posolíme, pocukrujeme (můžete vynechat), přidáme vodu a popř. vývar dle potřeby tak, aby vznikla hladká lesklá koule (tekutiny jsou ledové, aby se vločky neporušily), kterou dáme do fólie na hodinu odpočinou do ledničky. Rozehřejeme troubu na 190°C.
Odpočaté těsto rozválíme na kruh a vložíme do máslem vymazané formy, dno propícháme vidličkou a pokud chceme zabránit nafouknutí, vyložíme pečícím papírem a nasypeme fazole, čočku či rýži. Korpus pečeme 10 minut v troubě.
Na náplň, smícháme v míse všechny základní ingredience kromě slaniny. Tu pokrájíme na plátky nebo kostičky a orestujeme na pánvi, tím ji zbavíme přebytku tuku. Následně klademe na koláč, ten zalijeme vaječnou směsí se sýrem. Sýr není třeba strouhat příliš najemno, na kostičky postačí.
Koláč dáme znovu do trouby na cca 35 minut. Quiche je hotový, když náplň už není tekutá, koláč nepečte zbytečně dlouho, ať není vysušený!

Špenátový quiche

I jen hrstka špenátu může udělat zázraky! Ve špenátu je obsažena spousta výživných látek, sice neobsahuje tolik železa, jak si myslela Pepek Námořník, je ale zdrojem vitamínů skupiny B (B1,B2, B3, B9, B12) , C, E, karotenu a dále minerálů: draslík, nikl, vápník, mangan, sodík, fosfor, železo a měď. Špenát je nejrozšířenější listová zelenina a skvělý zdroj kyseliny listové (vitamin B9), který pomáhá mozku v mnoha dalších ohledech!

Ingredience:

  • 250 g čerstvého špenátu
  • 4 stroužky česneku
  • 400 g crème fraîche (možno nahradit smetanou)
  • 3 vejce + 3 žloutky od šťastných slepic
  • sůl
  • kousky uzeného lososa

Postup:

Rozmíchejte crème fraîche či smetanu s vajíčky. Špenát omyjte a spařte v horké vodě (nemusíte jej vařit),  po spaření vodu slijte a špenát nahrubo nasekejte.

Špenát smíchejte s vajíčkovou směsí, dosolte a vše vylijte na korpus. Lososa připravte na menší kousky, ty položte na špenátovou náplň a lehce je do směsi zatlačte, aby netrčely a nespálily se. Pečte dle návodu výše.

Tento recept na quiche je také skvělý s kousky balkánského sýra, ten špenát skvěle dochutí. Nezapomeňte, že když balkánský sýr použijete, náplň již poté není třeba solit.

Další varianty náplní

Cuketový quiche s kozím sýrem

Ingredience:

  • 1 cuketa
  • 200 g kozího sýru
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g crème fraîche (je možné nahradit smetanou)
  • 3 vejce + 3 žloutky od šťastných slepic
  • čerstvý tymián

Postup:

Quiche s cuketou je na přípravu opravdu ten z nejjednodušších. Stačí nastrouhat cuketu na hrubším struhadle a přidat nasekaný česnek. Dále rozmíchejte crème fraîche s vajíčky a všechny ingredience spojit dohromady. Podle chuti směs dosolte a dochuťte bylinkami.

Směs vylijte na korpus a pečte dle návodu výše. Jestliže zrovna neholdujete mléčným výrobkům, přečtěte si, čím je nahradit. Cuketa se dá případně hravě nahradit pórkem, kdy vykouzlíte skvělý pórkový quiche!

Cibulový quiche se sýrem a houbami

Ingredience:

  • 0,5 kg cibule
  • 4-5 větších žampionů (malých cca10)
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 400 g crème fraîche (je možné nahradit smetanou)
  • 3 vejce + 3 žloutky od šťastných slepic
  • tymián
  • rozmarýn
  • sůl
  • 150 g sýru (například goudy)

Postup:

Nakrájejte si cibuli na půlměsíčky a osmahněte na trošce oleje. Přisypte třtinový cukr a za občasného míchání na mírném plameni nechte cibuli zkaramelizovat.

Cibuli odložte stranou na talíř. Žampiony nakrájejte na plátky a osmahněte je na troše oleje, dokud nezměknou.

V misce promíchejte crème fraîche s vejci a se žloutky, dochuťte tymiánem, rozmarýnem a solí. Bylinkami určitě nešetřete. Do směsi smetany a vajec nasypte zkaramelizovanou cibuli společně se žampióny. Směs promíchejte a vylijte na upečený korpus. Nakonec nastrouhejte sýr a bohatě jím quiche před pečením zasypte. Quiche pečte podle návodu výše.

Tip:

Tento recept je výborné také doplnit o kousek slaniny, ten osmahněte společně s cibulí.

Sladký quiche

Ingredience:

Náplň

  • 4 lžíce přírodního třtinového cukru
  • 400 g zakysané smetany (18 % tuku)
  • 2 limetky
  • 200 g čerstvého krájeného kozího sýra Chene d´Argent
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 37 g vanilkového pudinku
  • 1 raw tyčinka – s ovocnou příchutí 
  • čerstvá máta 

Těsto

  • 125 g másla + na vymazání
  • 1 lžíce cukru krystal
  • 1 vejce “M“ od šťastných slepic
  • 30 ml vody vlažné
  • 250 g hladké mouky

Postup:

Změklé máslo, cukr krystal a vejce smícháme v robotu, postupně přilijeme vlažnou vodu a přisypeme mouku. Těsto dáme na pomoučený vál a ještě ručně propracujeme. Ihned vyválíme a přeneseme do formy vymazané máslem. Těsto propícháme vidličkou a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C do světle hněda (asi 20 minut).


A to nejlepší na konec - náplň!

Z limetek nastrouháme zelenou kůru, okrájíme spodní bílou kůru a dužinu nakrájíme na menší kousky. Do hrnce nasypeme cukr, přidáme limetky a necháme krátce zkaramelizovat. V míse smícháme zakysanou smetanu, kozí sýr, moučkový cukr a nastrouhanou kůru z limetek. Přidáme pudinkový prášek a vymícháme hladký krém. Přimícháme zhruba 1/3 limetek s cukrem, nalijeme na předpečený korpus a posypeme nakrájenou raw tyčinkou. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 30 minut. Po upečení se střed koláče nesmí klepat! Nakonec ještě teplý koláč polijeme zbylými zkaramelizovanými limetkami a ozdobíme lístky čerstvé máty.

Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada magna mollis euismod. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicbnvmnbvmn bvmnbvula ut id elit. Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada magna mollis euismod. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicbnvmnbvmn bvmnbvula ut id elit.


18.03.2020

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam dál?

 
Chci jídelníček ZDARMA

3 097 846 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?