Kulajda : Tradiční polévka, která zahřeje i zasytí

Kulajda patří k tradičním receptům staročeské kuchyně. Také je přezdívána královnou houbových polévek. Tato hutná smetanová polévka s koprem, houbami a brambory vám zaručeně může nahradit i hlavní chod, nejen v podzimních měsících. Díky kralování podzimu, se ale můžete těšit aktuální sezóně hub a kopru, kulajda tak přijde zajisté vhod celé rodině.  A který recept na kulajdu je ten nejlepší?

Jihočeská kulajda

Na 4 porce potřebujete: 

  • hrnek sušených hub
  • 1 l zeleninového vývaru
  • ½ cibule
  • 4 větší brambory 
  • 1 bobkový list
  • 3 ks nového koření
  • 200 ml kvalitní smetany na vaření
  • 2 lžíce pohankové mouky
  • čerstvý kopr
  •  3–5 vajec (1 na zahuštění a zbylá k servírování)
  •  ½ citronu, sůl, pepř

Postup: Houby namočte do teplé vody. Vývar přiveďte k varu a vložte do něj polovinu cibule vcelku, bobkový list, nové koření a pokrájené oloupané brambory. Povařte 5 minut a přidejte houby i s vodou, ve které se louhovaly. Stáhněte plamen a vařte dalších 10 min nebo až jsou brambory měkké. Mezitím si ve smetaně rozšlehejte mouku, nasekejte kopr podle chuti a uvařte vajíčka na hniličko nebo jak je má kdo rád (jedno ale nechte na zahuštění polévky).

A víte, odkud pochází název kulajda?

Podle jazykovědců úzce souvisí se slovesem zakulat či zakudlit. Na Chodsku se například zakudlené polévce říká všem polévkám, které jsou zahuštěné moukou. Na Vysočině se kulajdě přezdívá kudlavka, zatímco u Milevska polévku nazývají  kulimajdou.

A proč se polévka zakudluje? Tento pojem je pravděpodobně obměnou k slovesu zakvedlat či zakverlat, které je inspirováno německým slovem quirlen neboli kvedlat. 

Kalujda bez hub

Do pravé kulajdy patří samozřejmě houby.  Jelikož ale ne každý má zásoby sušených hub, nebo nemá houby vůbec rád, ukážeme vám i záložní variantu bez hub.

  1. Na 4 porce potřebujete
  • 4 velké brambory oloupané a nakrájené na kostičky o hraně asi 1,5 cm
  • 400 ml kvalitní smetany
  • 1200 ml vody
  • 4 lžíce kopru, nasekaného
  • sůl
  • 8 vrchovaté lžičky pohankové mouky
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • k servírování: 4 vejce, uvařená natvrdo a nebo třeba s ponechaným ještě krémovým žloutkem

Postup: Do hrnce dejte vařit připravené brambory. Vodou je zalijeme tak, aby byly brambory pod hladinou (odhadem mi vyšlo asi 600 ml). Brambory vaříme do poloměkka. Poté odlijeme asi 1 třetinu vody. Ve skleničce smícháme smetanu s moukou, dobře rozmícháme žmolky. Smetanu s moukou vlijeme k bramborům, dobře promícháme. Osolíme a přidáme kmín. Necháme asi 10 minut provařit na mírném ohni. Nakonec vmícháme kopr a dosolíme.

Jak na dokonalé ztracené vejce?

Kulajda s koprem, kulajda s houbami a bez pochyb k ní patří také vejce. A jak na dokonalé ztracené vejce vám nyní rádi prozradíme.

Stačí vám k tomu potravinová fólie a malá miska. Utrhněte si kus potravinové folie a tu rozprostřete do misky. Miska musí být tak velká, aby se do ní vešlo jedno vajíčko. Do folie opatrně vyklepněte jedno vajíčko. Utrhněte si ještě malý proužek folie, který zpracujte do podoby provázku. Folii vytvarujte do „pytlíčku“ kolem vajíčka a těsně nad vajíčkem zavažte foliovým provázkem. Pevně utáhněte.

Dejte vařit vodu. Až začne bublat, vložte do ní pytlík s vajíčkem a vařte přesně tři minuty. Vajíčko nechejte dvě minuty vychladnout, ustřihněte uzlík a opatrně vybalte z folie. Přendejte do talíře s kulajdou.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.