Kuře na paprice: Poctivá klasika trochu jinak

Když už klasiku, tak od toho nejlepšího. Hned první recept vám naservíruje Zdeněk Pohlreich. Tento pokrm sice nepatří mezi dietní topy, jedná se o tradiční kuře na paprice se smetanou, přesto ho neškrtejte ze svého pestrého jídelníčku. Uděláte tím nesmírnou radost rodině a všem, kterým ho připravíte.

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

Ingredience

  • 4 plátky kuřecích prsou
  • 45 g mleté sladké papriky
  • 500 ml mléka
  • 280 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml vývaru
  • nadrobno nakrájenou bílou cibuli
  •  rostlinný olej na restování
  • hladkou mouku na zaprášení
  • oříšek másla
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

Omytá kuřecí prsíčka nejprve osolíme a opepříme čerstvě namletým pepřem. Restujeme je zvolna rovnoměrně po každé straně na rozpáleném oleji. Dozlatova osmahlé je odložíme stranou.  Do pánve přidáme kostičky cibulky a restujeme je dozlatova. Nyní vše zaprášíme sladkou paprikou, ještě chvilku opražíme a poté už základ zchladíme mlékem a vývarem.

Maso přesuneme zpět do hrnce a dusíme doměkka. Prsíčka musí být křehká tak, že se budou na jazyku rozpadat. Samotnou omáčku zahustíme bílou jíškou a povaříme 30 minut. Dochutíme ji solí a pepřem. Aby byla sametově hladká, přidáme do ní smetanu a oříšek másla a vše precizně rozmixujeme tyčovým mixérem.

Hotovou krémovou omáčku přecedíme. Servírujeme na připravená kuřecí prsa a neseme na stůl!

Jakou přílohu?

Kuře na paprice se nejčastěji podává s rýží či knedlíkem. Klasický knedlík rozhodně nenajdete ve zdravých receptech na hubnutí. Co vyzkoušet změnu a udělat to jinak?

Kuře na paprice můžete podávat také s

  • celozrnnými těstovinami,
  • rýží,
  • špaldovými knedlíky,
  • domácími kukuřičnými haluškami,
  • tarhoňou,
  • šafránovými tagliatellemi,
  • tvarohovými noky.

Tip: Rychlé tvarohové noky s vločkami a banánem

Ingredience

  • 500 g tvrdý tvaroh
  • 30 g vloček
  • 1 ks vejce
  • 1 banán
  • Sůl

Postup přípravy

Všechny suroviny smícháme dohromady, z těsta tvarujeme noky, které vaříme ve vodě asi 4 minuty. Pokud se obáváte sladké chuti banánu, úplně v konzistenci zanikne. Slouží pouze jako spojovací hmota. Hotovo.

Dietní kuře na paprice

Tentokrát přicházíme s variantou, která se chutí spolehlivě vyrovná plnohodnotné omáčce, přesto jsou hodnoty výživové pyramidy daleko příznivější. Omáčka je zahuštěna mlékem a rozmixovanou bramborou. Dobrou chuť.

Ingredience

  • 300 ml vody
  • 2 plátky kuřecích prsou
  • 120 ml mléka
  • 1 střední brambora
  • rostlinný tuk
  • cibule
  • bobkový list
  • 1 lžičku červené papriky
  • sůl, pepř

Postup přípravy

Kuřecí maso omyjeme, očistíme, osolíme a opepříme. Můžeme ho vařit vcelku nebo pokrájet na drobné kousky. V hrnci si rozehřejeme tuk a na něm orestujeme nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přisypeme červenou papriku, zalijeme vodou, přidáme kuřecí maso a bobkový list. Přiklopíme pokličkou a vaříme, dokud maso není měkké.

Zhruba po 10 minutách varu přidáme na kostičky nakrájenou bramboru.  Měkké maso vyjmeme, přilijeme mléko a celé rozmixujeme ponorným mixérem. Hustotu omáčky můžeme přizpůsobit přilitím vody. Maso dáme zpět do omáčky a ještě chvilku povaříme.

Čím nahradit smetanu a mouku?

Kuře na paprice bez smetany je nejen výtečná, ale hlavně zdravá večeře. V předchozím receptu bylo použito mléko a brambora, ale existují i jiné náhražky „zdravých zahušťovadel:

  • celozrnná, kukuřičná, ovesná, kokosová mouka,
  • ovesné, jáhlové, pohankové vločky,
  • tapiokový (=tapioková mouka), bramborový škrob,
  • guarová guma,
  • želatina,
  • psyllium,
  • chia semínka (tip: další recepty z chia semínek),
  • kokosové, sojové, mandlové mléko,
  • zakysaná smetana.

Proč je lepší použít zakysanou smetanu?

Zakysaná smetana prošla procesem mléčného kvašení, díky kterému získala nové nutriční vlastnosti. Díky tomuto procesu došlo k rozložení části bílkovin, sacharidů i tuků a pomáhá tak našemu trávení. Zakysaná smetana je zkrátka lépe stravitelná a méně zatěžuje náš organismus.

Fitness kuře na paprice

Kuře na paprice je tradiční jídlo, které je možné si vychutnat i v rámci fitness jídelníčku, aniž bychom jej museli nějak zásadně ochudit. Použijte kuřecí čtvrtky bez kůže, nízkotučné mléko a případně dohustěte žitnou moukou. Výsledek je nízkokalorický a přitom skvělý.

Ingredience

  • 4 kuřecí čtvrtky
  • ½ cibule
  • 2 lžíce mleté papriky
  • 1 litr kuřecího vývaru
  • 50 ml nízkotučného mléka
  • 2 lžíce celozrnné žitné mouky
  • sůl
  • řepkový olej

Postup přípravy

Z masa odstraňte všechnu kůži. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve středně velkém hrnci osmahněte na trošce oleje cibuli a nechejte zesklovatět. Přidejte osolené kuřecí čtvrtky a zprudka opečte ze všech stran. Zaprašte paprikou, chvilku povařte a zalijte vývarem nebo vodou. Vařte přiklopené cca 1 hodinu.

Vytáhněte maso z hrnce a vývar přeceďte přes sítko, abyste se zbavili cibule. Přidejte mléko dle potřeby, případně zahustěte žitnou moukou rozmíchanou v trošce mléka, a dochuťte solí. Vraťte maso a ještě pár minut společně povařte.

Kuře na paprice z kuřecích prsou nebo ze stehen?

Obě možnosti jsou vhodné, obě jsou vynikající. Záleží pouze na vás. Kuřecí prsíčka se jednodušeji čistí a jsou rychleji hotová. Kuře na paprice ze stehen je šťavnatější a chutnější. Vyzkoušejte obě, nebo variantu zcela bez masa.

Tofu na paprice

Tradiční a oblíbenou chuť kuřete na paprice si mohou vychutnat i vegetariáni. Stačí, když místo kuřete použijete tofu. Díky tomu, že klasickou smetanu nahradíte rostlinnou variantou, je následující recept vhodný i pro vegany.

Ingredience

  • 1x uzené tofu
  • 1x sojová smetana
  • Sojová omáčka Shoyu/Tamari
  • Sladká paprika
  • Chilli
  • Sůl
  • Rostlinný olej
  • Zeleninový vývar
  • Hraška na případné zahuštění

Postup přípravy

Nakrájíme si uzené tofu na kostičky a v hrnci smažíme na rozpáleném oleji. Tofu orestujeme, zasypeme sladkou paprikou a přidáme trochu chilli. Krátce smažíme.

Zalijeme vývarem. Promícháme a přilijeme jedno balení sojové smetany. Prohřejeme. Pokud je omáčka hodně řídká, zahustíme troškou rozmíchané hrašky. Přivedeme k varu. Nakonec přidáme jedno víčko sojové omáčky a případně i dosolíme. Sojová omáčka se přidává nakonec, aby si zachovala svou chuť. Dlouho už ji tedy nevaříme.

Vyzkoušejte další tofu recepty. Příprava tofu nemusí být výsadou pouze vegetariánsky se stravujících lidí. Podpořte svůj organismus díky luštěnině s vysokým obsahem proteinů.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.