Lilek: Nejlepší recepty

Lilek neboli baklažán je zelenina známá svou výraznou temně fialovou barvou. Kromě pozitivního vlivu na naše zdraví se také pyšní skvělou využitelností v kuchyni. Podívejte se na ty nejlepší lilkové recepty.

Není lilek jako lilek

Lilek vejcoplodý z čeledi lilkovitých je populární zeleninou, která se hojně využívá zejména ve středomořské kuchyni. V dřívějších dobách se věřilo, že konzumace lilku způsobuje šílenství. My dnes ovšem víme, že je lilek našemu zdraví velmi prospěšný a cenný.

Lilek je zdrojem betakarotenu významného pro náš zrak. Obsahuje množství draslíku, železa a dalších minerálů. Posiluje obranyschopnost, chrání srdce a mozek, snižuje cholesterol a údajně je také dobrým afrodiziakem. V neposlední řadě je také nízkokalorický, a proto se hodí při redukčních dietách.

Kromě lilku vejcoplodého existují i další zástupci z čeledi lilkovitých, které nás mohou svým názvem mást. Jedná se například o lilek černý. Jedná se o jedovatou bylinu s černo-fialovými bobulemi, na kterou je třeba dát si pozor a její plody rozhodně nekonzumovat.

Kromě těchto dvou lilků je známý název lilek brambor. Tušíte o jakou rostlinu se jedná? Ano, lilek brambor je přeci klasická brambora!

Lilek pěstování

Lilek je možné pěstovat i doma v květináči, nebo na zahradě ve skleníku či na záhonu. Lilek miluje teplo a slunná místa a je také vhodné ho přihnojit.

Je vhodné ho vysévat už v únoru, přičemž období sklizně se pohybuje od června do konce září.

Lilkové plody byste měli skladovat při teplotě 10°, při teplotách nižších totiž může dužina černat.

Lilek recepty


Lilek se jí včetně slupky, protože právě slupka obsahuje nejvíce prospěšných antioxidantů. Lilek je možné konzumovat pečený a zapékaný, skvělý je grilovaný lilek nebo smažený v křupavém těstíčku. Také je možné ho nakládat nebo používat do receptů veganského jídelníčku.  

Pečený lilek

Hledáte rychlý recept bez námahy, na kterém si pochutnají vegani i masožravci? Lehký, svěží recept s minimem kalorií nabízí pečený baklažán. Můžete ho jíst jen tak nebo klidně jako přílohu.

  • 1 lilek
  • olivový olej
  • 1 palička česneku
  • bylinky podle chuti

Omyté lilky překrojte podélně na dvě poloviny a do každé poloviny udělejte nožem 4 podélné zářezy.

Oloupané stroužky česneku nakrájejte na tenké plátky a poté je napěchujte do zářezů. Poté lilky umístěte do pekáčku a zakápněte je kvalitním olivovým olejem

Na závěr osolte, opepřete (můžete přidat snítky bylinek, třeba tymiánu) a dejte péct na 200° asi na 30 minut.

Řecká musaka

Zapečený lilek s mletým masem - to je tradiční řecká musaka, která okouzluje svou chutí, vydatností i úžasnou vůní. Nejedná se sice o zcela vhodný pokrm do jídelníčku na hubnutí, ale je tak lahodný.

  • 2 lilky
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 750 g mletého hovězího masa
  • mletá skořice
  • 10 rajčat
  • bílé víno
  • 35 g másla nebo ghee
  • 35 g  celozrnné hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • bobkový list
  • 100 g tvrdého sýra
  • 2 brambory
  • olivový olej

Cibuli a česnek nakrájejte na jemno a osmahněte v hrnci. Poté přidejte mleté maso a opékejte. Přisypte skořici a podlijte asi 100 ml vína. Když se víno odpaří, vmíchejte k masu na kostičky nakrájených 5 rajčat. Společně nechte provářet asi půl hodiny.

Na pánvi na kapce olivového oleje opečte na kolečka nakrájený lilek a brambory uvařte, oloupejte a nakrájejte na kolečka.

Mezitím si připravte bešamel. Kousek kvalitního másla nebo ghee si rozpalte v hrnci, přisypte mouku a opražte. Poté zalijte mlékem, přidejte bobkový list a trochu trochu přisolte. Nechte bešamel provařit a zhoustnout, poté ho odstavte z plotny a nakonec do něj vmíchejte vejce a sýr.

Nakonec začněte vše vrstvit do předem připraveného pekáče. Začněte lilky, osolte je, poté zbylá na kolečka nakrájená rajčata, maso a tyto vrstvy střídejte, až skončíte vrchní vrstvou masa. Na maso vyskládejte brambory zalijte bešamelem a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 40 až 45 minut.

Baba Ganoush

“Baba ganuš” je v podstatě pomazánka nebo dip z pečených lilků. Tato orientální pochoutka se může podávat například s opečeným arabským chlebem.

  • 3 lilky
  • 2-3 stroužky česneku
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2-3 lžíce tahini sezamové pasty
  • šťáva z limetky
  • 1 lžička římského kmínu

Omyté lilky ze všech stran důkladně propíchejte vidličkou a poté je dejte péct do trouby na 250° asi na 30 minut.

Upečené lilky nechte vychladnout a poté z nich vydlabejte veškerou dužinu.

Veškeré ingredience společně umixujte do hladka a dochuťte limetovou šťávou, solí a pepřem. Na ozdobu můžete přidat čerstvé bylinky.

Plněný lilek

Pečený lilek jako “lodička” obsahující lahodnou náplň, to je jednoduchý recept, který má všestrannou oblibu. Do náplně lilku totiž můžete použít prakticky cokoli podle své chuti.

  • 4 lilky
  • olivový olej
  • 1 cibule
  • 3 červené papriky
  • 4 rajčata
  • 2 vejce
  • parmazán

Omyté lilky překrojte podélně na poloviny a vydlabejte dužinu. Dužinu pokrájejte na menší kousky.

Na jemno nakrájenou cibuli si osmahněte do zlatova a následně k ní přisypte na drobno pokrájenou papriku, rajčata a dužinu. Osolte a opepřete a společně tuto zeleninovou směs a provařte ji asi 15 minut. Nakonec odstavte z plotny a smíchejte 2 vejce.

Vydlabané slupky naplňte vzniklou směsí, zasypte parmazánem, vložte do pekáčku a dejte zapéct do trouby na 180° přibližně na 30 minut.

05.11.2018 - autor: Lucie Vintrová

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam dál?

Rajská omáčka připravená 4x jinak

02.11.2018

Sladká rajská omáčka, která voní kořením, to je vzpomínka z dětství mnoha z nás. Rajskou omáčku totiž milují děti i dospělí. Kromě toho ji můžete uvařit hned na několik skvělých způsobů. Pokračovat ve čtení

Losos: Nejoblíbenější recepty, které zvládne každý

30.10.2018

Losos je lahodná ryba, která se v našich končinách těší opravdu velké oblibě. Není divu, když je losos tak snadno dostupný a zdravý a navíc vhodný k nejrůznějším úpravám v kuchyni. Pokračovat ve čtení

Kaki: nasládlá pochoutka plná vitamínů

29.10.2018

Kaki je sladké ovoce, které je plodem stromu tomel japonský. Někdy se mu také říká například korejské mango nebo čínská švestka. Toto lahodné ovoce vyniká svou sytou a zářivou oranžovou barvou a také blahodárným vlivem na naše zdraví. Pokračovat ve čtení

Do krabičky: rychlé svačiny nejen do školy

26.10.2018

Menší jídla a svačiny během dne jsou velmi důležité, a to platí dvojnásob u dětí. V případě školáků je rozhodně důležité dbát na pravidelný jídelníček a co může být lepšího a výživnějšího než domácí zdravá svačina do krabičky? Pokračovat ve čtení

Chřest: Tipy na zpracování a lahodné recepty, které zvládne každý

18.10.2018

Chřest je často označován jako přírodní elixír mládí. Navíc je velmi chutný a oblíbený do nejrůznějších receptů. Mnozí se ale přípravy chřestu stále obávají. Podívejte se proto na druhy a zpracování chřestu a jednoduché chřestové recepty, které zvládne uvařit opravdu každý. Pokračovat ve čtení

Chci jídelníček ZDARMA

2 292 217 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?