Moravský vrabec, šunkofleky i škubánky aneb poklady naší kuchyně

Česká kuchyně je plná zajímavých tradičních receptů, které většina z nás zná a pravidelně si na nich pochutná. Pojďte se podívat na nestárnoucí klasiky, ovšem z trochu zdravější perspektivy.

Čím se vyznačuje česká kuchyně?

Česká kuchyně je velmi blízká německé kuchyni. Vyznačuje se velmi hutnými a sytými pokrmy, jejichž základ tvoří zejména maso. Na druhou stranu se i v naší kuchyni najdou recepty vhodné do vegetariánského jídelníčku.

Velmi oblíbené jsou nejrůznější smetanové omáčky a guláše. Mezi tradiční omáčkové stálice patří koprová, rajská, znojemská nebo třeba svíčková.

Zdaleka nejoblíbenější přílohou a českou doménou jsou bramborové a houskové knedlíky, které jsou také velkým lákadlem turistů.

Významnou součástí české kuchyně jsou také jíškou zahuštěné zeleninové polévky a vývary. Typická je například bramboračka s vlastnoručně nasbíranými houbami, česnečka, gulášová polévka nebo hovězí vývar.

Česká kuchyně se rovněž v mnoha případech neobejde bez zelí, špenátu a luštěnin.

Mezi typická sladká jídla patří dukátové buchtičky a vůbec nejrůznější buchty z kynutého těsta, dále bábovky, bublaniny, koláče, ovocné knedlíky nebo škubánky.

Česká kuchyně se často vyznačuje stylem vaření “co dům dal”, což ovšem často neubírá na lahodnosti a celkové popularitě. 

Může se tudíž jednat o rychlé recepty nebo naopak velmi složité a zdlouhavé postupy, které vyžadují určitou zkušenost.

Úskalí české kuchyně

Problém české kuchyně spočívá v tom, že sice zasytí, ale mnohdy je až příliš těžká a tučná. Důvodem je časté používání bílé mouky, tučné smetany, sádla, špeku a také velká obliba smažení. Česká kuchyně tudíž není příliš vlídná pro ty, kteří zdrží redukční diety.

Není proto divu, že se řadíme mezi pivní národy, protože pivo umožňuje lepší trávení hutných jídel.

Na druhou stranu je možné i tyto klasické recepty trochu upravit a odlehčit tak, aby byly zdravější, stravitelnější a dietnější.

Moravský vrabec se zelím

Moravský vrabec je opravdová klasika a díky kysanému zelí znamená také přísun prospěšných živin a vlákniny. Díky zelí je tak celý pokrm mnohem lépe stravitelný. Na druhou stranu je velmi chutný také moravský vrabec se špenátem a záleží tudíž na každém z nás, který druh zeleniny preferuje.

Typickou přílohou jsou knedlíky (houskové či bramborové), které lze také koupit nebo vytvořit ve zdravější a organismu prospěšnější variantě.

Na maso:

  • 600 g vepřové plece
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • kmín
  • světlé pivo a sladká mletá paprika (nemusí být)

Na knedlíky:

  • 500 g vařených brambor
  • 220 g celozrnné mouky (špaldové, žitné nebo třeba pohankové či kukuřičné)
  • 1-2 lžičky soli

Na zelí:

  • 500 g kysaného zelí
  • 1 cibule

Vepřové maso nakrájejte na kostičky, vložte do pekáčku, osolte, okmínujte a smíchejte s na plátky nakrájenou cibulí a česnekem. Do směsi můžete navíc vmíchat trochu mleté papriky pro barvu. Nakonec maso podlijte vodou (můžete podlít i trochou světlého piva) a dejte péct do vyhřáté trouby na 180° přibližně na 1 hodinu tak, aby maso změklo a získalo zlatavou barvu. Během pečení nezapomínejte podlévat.

Mezitím si připravte domácí knedlík. Brambory si uvařte ve slupce a oloupejte, jakmile zchladnou. Poté je nastrouhejte na jemném struhadle, přisypte mouku a sůl a vypracujte těsto. Z těsta vyválejte podlouhlé válečky a ty nakrájejte na menší nočky. Dejte vařit do mírně osolené vody asi na 8 minut.

Na závěr si připravte zelí. Na lžíci kvalitního oleje si zpěňte na jemno nakrájenou cibulku, poté přidejte zelí, promíchejte a podlijte trochou vody. Podlité zelí duste pod poklicí do měkka a na závěr dochuťte solí, případně trochou třtinového cukru.

Zapečené šunkofleky

Zapečené těstoviny jsou oblíbenou rychlovkou, kterou mají v oblibě také děti. Dají se jíst teplé i studené a je možné je nejrůzněji obměňovat.

Tradičním receptem jsou šunkofleky s uzeným masem, ale také tento recept je možné trochu odlehčit.

  • 350 g celozrnných těstovin (fleků nebo jiných)
  • 300 g krůtí šunky v celku
  • 5 vajec
  • 200 ml mléka
  • 150 g sýra (například mozzarella)

Celozrnné těstoviny si uvařte v mírně osolené vodě na skus. Krůtí šunku krátce provařte ve vodě a poté ji nakrájejte na menší kostičky. Šunku i těstoviny smíchejte dohromady. Můžete přidat i nějakou zeleninu (například, hrášek, listový špenát nebo pokrájenou růžičkovou kapustu).

Směs dejte do připraveného pekáčku. Vejce si rozklepněte a rozšlehejte v mléce a nakonec nalijte na těstoviny. Dejte péct do vyhřáté trouby na 180° asi na 40 minut. Na posledních 10 minut pečení můžete přidat nastrouhaný sýr.

Škubánky s mákem

Škubánky s mákem patří mezi dětské pochoutky. Jedná se o jednoduchý recept, který navíc vůbec nemusí být nijak hutný a nezdravý. 

Velmi oblíbené jsou také škubánky na slano a škubánky smažené, my se ale dnes podíváme na klasickou sladkou variantu ve zdravější podobě.

  • 300 g brambor (varný typ C, tedy moučné brambory)
  • 100 g celozrnné mouky (např. špaldové)
  • 10 g másla
  • 60 g mletého máku
  • 40 g medu
  • ovoce podle chuti

Oloupané brambory nakrájejte na kostičky a zalijte vodou tak, aby byly jen tak akorát ponořené. Když se začnou brambory vařit, velmi mírně je osolte a nechte probublat asi 10 až 15 minut. Poté si vodu slijte stranou do hrnce a na brambor na dně hrnce nechte zhruba její ⅓.  

Brambory zasypte celozrnnou moukou a trochu společně rozšťouchejte. Poté hrnec s bramborami zakryjte poklicí a nechte na velmi mírném plameni propařit dalších 20 minut.

Když jsou brambory uvařené, pečlivě je rozmíchejte s moukou v kompaktní tužší těsto, které se nelepí na vařečku.

Poté si rozehřejte kousek másla, namáčejte do něj lžíci a vykrajujte z bramborového těsta škubánky. Na talíři škubánky posypejte mletým mákem, ochuťte medem a ozdobte ovocem.

22.10.2018 - autor: Lucie Vintrová

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam dál?

Kaki: nasládlá pochoutka plná vitamínů

29.10.2018

Kaki je sladké ovoce, které je plodem stromu tomel japonský. Někdy se mu také říká například korejské mango nebo čínská švestka. Toto lahodné ovoce vyniká svou sytou a zářivou oranžovou barvou a také blahodárným vlivem na naše zdraví. Pokračovat ve čtení

Do krabičky: rychlé svačiny nejen do školy

26.10.2018

Menší jídla a svačiny během dne jsou velmi důležité, a to platí dvojnásob u dětí. V případě školáků je rozhodně důležité dbát na pravidelný jídelníček a co může být lepšího a výživnějšího než domácí zdravá svačina do krabičky? Pokračovat ve čtení

Cookies 6x jinak, chutně a zdravě

25.10.2018

Sušenky cookies, neboli “kukísky”, jsou ideální sladkostí do chladných podzimních dnů. Vždyť co může být na podzim lepšího, než dát si horký čaj nebo kávu s lahodnými a voňavými domácími cookies? Receptů je skutečně mnoho a potěší opravdu každého. Pokračovat ve čtení

Chřest: Tipy na zpracování a lahodné recepty, které zvládne každý

18.10.2018

Chřest je často označován jako přírodní elixír mládí. Navíc je velmi chutný a oblíbený do nejrůznějších receptů. Mnozí se ale přípravy chřestu stále obávají. Podívejte se proto na druhy a zpracování chřestu a jednoduché chřestové recepty, které zvládne uvařit opravdu každý. Pokračovat ve čtení

Vajíčkový salát: Česká klasika nebo francouzská delikatesa?

16.10.2018

Vajíčkový salát patří mezi kuchařské stálice, a to zejména v období velikonoc. Existuje mnoho receptů a nejrůznějších variant od těch klasických, přes zdravější obdoby, až po vegetariánský recept. Inspirujte se a vyzkoušejte tyto nejpopulárnější recepty na vajíčkový salát v odlehčené podobě. Pokračovat ve čtení

Chci jídelníček ZDARMA

2 292 217 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?