Nejlepší recept na domácí kebab

Zastesklo se vám po exotické kuchyni? Nemusíte jít hned uspokojit své chutě do fastfoodu. Připravte si šťavnatých kebab z těch nejlepších surovin v pohodlí domova!

Doner kebab zná snad každý, kdo se někdy nad ránem vracel ze zábavy a nebo ho zastihl hlad v časové tísni. Turecký kebab se u nás těší velké oblíbenosti a není se čemu divit! Nezaostává nad dalšími masovými pochoutkami, mezi které patří například čechy tak oblíbená sekaná a nejlépe sice chutná přímo od tureckého kuchaře, ale s námi ho zvládnete připravit hravě i vy! 

Domácí kebab se tak stane hravě součástí vaší pestré stravy.

Kebab maso

Domácí kebab můžete připravit z kuřecího, jehněčího či telecího masa, které obsahují velké množství živočišných bílkovin. Rovněž jej můžete doplnit čerstvou zeleninou dle vašeho výběru. 

Domácí kebab kuřecí

Od teď už se nebudete shánět po tom, kde je nejlepší kebab v Praze! Jednoduše proto, že si tento recept zamilujete a připravíte si oblíbený kebab hravě v pohodlí domova a to kdykoliv, když na něj dostanete chuť.

Ingredience

  • 6 ks kuřecí stehno
  • 4-5 PL jogurt bílý
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 PL salsa
  • 1 PL mletá červená paprika
  • 1,5 lžičky pepř mletý
  • 2 lžičky oregano
  • 2 PL olej rostlinný
  • 1 PL sůl

Postup

Potřebujeme 6 velkých stehen, které si nejprve vykostíme a potom stáhneme z kůže. Pokud si chceme ušetřit práci, můžeme koupit kuřecí stehna bez kostí. Na marinádu si dáme do misky jogurt, salsu, mletou papriku, pul biber, pepř, sůl, olej, nastrouhanou cibuli, nastrouhaného česnek a oregano. Směs dobře promícháme. Následně maso po jednom z obou stran dobře v marinádě namočíme a poklademe na sebe do misky. Misku zakryjeme a odložíme na noc do chladničky. Na druhý den vyjmeme maso z chladničky, a zabalíme ho do potravinové fólie, aby vznikl válec. Celé to svineme a okraje dobře uzavřeme. Když uzavíráme druhou stranu, trochu vytlačíme vzduch. Zabalené maso vložíme zpět do mrazáku, pro úplnou dokonalost by mělo odstát asi 3 dny.

Kebab před pečením vyndáme alespoň na hodinu mimo lednici. Nerozmrazujeme ho však zbytečně moc! Dobrým ostrým nožem si odkrojíme tenoučké plátky a nakrájíme si vždy jen tolik, kolik právě potřebujeme. Na 1 porci je třeba asi 10 plátků. Potom kebab znovu vložíme do mrazničky. Na jedné pánvi rozpálíme trochu oleje a poklademe na pánev plátky masa. Z obou stran jen prudce na silnějším ohni opečeme.

Přidáme oblíbenou zeleninu a jako příloha se hodí kuskus, rýže nebo tortilla.


Domácí kebab bez speciálního stojanu
                                                                        Ingredience

  • 400 g kuřecí prsa
  • 4 menší kelímky bílého jogurtu
  • pepř
  • petrželka
  • červená sladká paprika
  • sůl

stojan

  • 1/2 červená cibule
  • dřevěná špejle

Postup

Na marinádu smícháme všechny přísady dohromady a promícháme. Každý kousek masíčka si překrojíme a na polovinu a případně překrojíme na tenčí plátky (jako když krájíte na řízky). Potom maso dáme do misky a jednoduše zalijeme marinádou. Necháme marinovat přes noc.

Připravíme si plech vyložený papírem na pečení. Na plech uložíme 1/2 cibule a do ní zapíchneme špejli. Na špejli nyní napichujeme marinované kousky masíčka. Na tentýž plech můžeme dát péct i hranolky do trouby. Pečeme při teplotě 200 stupňů 40 minut.

Podáváme jako klasický kebab - jen ořežeme a dáme do placky, nebo přímo na talíř!

Rychlý domácí kebab

Ingredience

  • 100 g kuřecí prsa
  • gyros koření
  • kari koření
  • červená mletá paprika
  • sůl
  • houska
  • tatarská omáčka
  • kečup
  • olej

Postup

Maso nakrájíme na tenké malé kousky a hodíme na olej. Přidáme všechno koření a osolíme podle chuti. Opečeme do zlatova. Mezitím si nakrájíme zeleninu podle chuti na menší kousky.Potom si opečeme housku nasucho, překrojíme na půlky a vnitřek pokropíme okořeněnou šťávou z masa a natřeme kečupem a tatarskou. Postupně naplníme opečenou housku nakrájenou zeleninou a opečeným masem. Hned podáváme.

Turecký kebab s dresinkem v tortille

Ingredience

Maso

  • 1 cibule
  • 3 ks bobkový list
  • 2 PL ocet
  • 1 l mléko
  • sůl, pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžičku nové koření
  • 1/4 lžičky rasa
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 1 lžička kájenského pepře

Dresing

  • 3 PL majonéza
  • 3 PL jogurt
  • 1/2 stroužku česneku
  • 1 PL omáčka tahini
  • sůl, pepř
  • cherry rajčátka
  • cibule

Postup

Masíčko marinujeme v mléce, do kterého přidáme bobkové listy, sůl, pepř a ocet. Uložíme do chladničky alespoň na 12 hodin. Maso před pečením smícháme s cibulí, česnekem, zbylými kořením, solí přendáme ho do sáčku na pečení. Masíčko pak pečeme velmi pomalu při teplotě 160 ° C asi tři hodiny. Připravíme si dresink z majonézy, jogurtu, česneku, tahini, soli a černého koření. Pečené maso nakrájíme na tenké nudličky a ještě opečeme na pánvi. Tortillu zahřejeme a naplníme kousky jehněčího, dresinkem, rajčaty a cibulí. Pro vegetariánskou verzi můžete nahradit maso rostlinnou stravou.

Domácí kebab v arabském chlebu

Ingredience

  • 800 g kuřecí stehna vykostěné
  • 500 g bílého jogurtu
  • arabský chléb
  • 5 stroužků česneku
  • petrželka
  • 100 ml slunečnicový olej
  • 2 PL adžika
  • 2 PL gyros koření


Postup

Maso si nakrájíme na cca kostky 1,5x1,5 cm. Masíčko postupně jak ho krájíme ve vrstvách posypáváme gyros a adžika kořením a opatrně pokapáváme olejem - tak pokračujeme až do konce, koření bude tak všude rovnoměrně rozložené. Na závěr maso s kořením pořádně promícháme a vložíme do lednice na minimálně 6 hodin. Dopředu si můžeme připravit i dresink. Do mísy vyklopíme bílý jogurt, přidáme prolisované stroužky česneku a na jemno nakrájenou petrželku a sůl. Důkladně promícháme a necháme odstát v lednici.

Připravené okořeněné maso smažíme na pánvi s troškou slunečnicového oleje. Když bude maso hotové, naplníme jím nakrojený arabský chléb. Polijeme dresinkem a nezapomeneme přidat čerstvou zeleninu podle chuti.

05.03.2020

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam dál?

 
Chci jídelníček ZDARMA

3 097 846 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?