Omáčky: naučte se nejlepší omáčky, nejen k rýži nebo knedlíkům

Omáčky jsou českou doménou a v našem jídelníčku se proto vyskytují poměrně často. Jak je ale připravit v trochu odlehčenější verzi, chutně a bez velké námahy? Vyzkoušejte následující recepty.

Jak se připravují omáčky?

V české kuchyni se nejčastěji setkáme s omáčkami k masu, jejichž bezkonkurenčně nejběžnější přílohou bývají knedlíky. Mezi tyto oblíbené klasiky se řadí například rajská, svíčková, křenová nebo třeba koprová omáčka.

Valná většina těchto omáček ke knedlíkům (kromě zmíněné svíčkové) stojí na principu: zvlášť uvařit kvalitní hovězí maso, z vývaru připravit omáčku a nakonec omáčkou zalít maso a houskový knedlík. Základem zahuštění omáčky pak zpravidla bývá jíška, tedy na másle opražená mouka.

Je to právě moučná jíška, která nás může od vaření tradičních českých omáček odradit, protože pokud postupujete špatně a s moukou to přeženete, může být výsledek velmi těžký a špatně stravitelný.

Na druhou stranu nejsme jediní, kdo se v omáčkách vyžívá. Například klasické italské rychlé omáčky na těstoviny nebo gnocchi vám ušetří spoustu času, jsou výživné a patří mezi opravdu jednoduché recepty.

Velmi zajímavé jsou také indické omáčky k rýži nebo k plackám naan. Jedná se často o pálivé omáčky provoněné nejrůznějším kořením a často zjemněné trochou sladké smetany.

Recepty na omáčky

Omáčky, sosy k masu, ragú, pesta, dipy - to vše jsou lahůdky, které se vyplatí umět uvařit. Lahodnou omáčkou můžete krásně obohatit i ten nejobyčejnější pokrm.

Boloňská omáčka

Kdo by neznal boloňskou omáčku? Její příprava je snadná a záleží hlavně na kvalitě použitých surovin. Paradoxem je, že české verze této omáčky se podávají se špagetami, ale v Itálii tuto omáčku nejčastěji ochutnáte s těstovinami tagliatelle.

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce másla (nemusí být, ale dodá chuť)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 řapíky celeru
  • 1 mrkev
  • 350 g kvalitního mletého hovězího
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • muškátový oříšek
  • 1 konzerva sekaných rajčat
  • 1 hrnek suchého bílého vína
  • celozrnné tagliatelle
  • parmazán

V hrnci si na másle nebo oleji osmahněte na jemno nakrájenou cibulku a česnek. Když je obojí zlatavé, přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a celer. Poté přidejte maso a opečte do zlatova. Jakmile je maso opečené, osolte ho, opepřete, přidejte muškátový oříšek a podlijte mlékem. Když se mléko vyvaří, podlijte vínem a znovu počkejte, dokud se alkohol neodpaří.

Na závěr přidejte rajčata a nechte celou směs pomalu probublávat na velmi mírném plameni asi 3 hodiny za občasného podlití vodou. Nakonec dochuťte, smíchejte s uvařenými těstovinami a ozdobte parmazánem.

Tradiční svíčková

Tradiční česká svíčková na smetaně je perlou naší kuchyně. Navíc ji můžete notně odlehčit použitím kvalitních surovin (například celozrnné mouky). Pokud nejste zkušenými kuchaři, nemusíte se ničeho bát a vyzkoušet tento jednoduchý recept.

  • 800 g hovězího zadního
  • 2 mrkve
  • ½  středně velkého celeru
  • 2 petržele
  • 2 cibule
  • 500 ml hovězího vývaru nebo vody
  • olej
  • koření: 2 - 3 lžíce octa, 3 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce hořčice, 5 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, bobkový list
  • 1/2 citronu
  • 25 g másla
  • 25 g hladké celozrnné mouky
  • 200 ml smetany na vaření

Maso si očistěte a pokud nedržíte diety, můžete ho protkat kvalitním špekem. Ideální je také maso svázat do úhledného válečku, se kterým se bude lépe manipulovat. Maso po celém povrchu osolte a opepřete. Připravené maso poté na troše tuku zprudka opečte ze všech stran.

Hotové maso dejte stranou do připraveného pekáčku a na vzniklém výpeku orestujte na drobné kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Hotovou zeleninu zasypte cukrem a nechte ho zkaramelizovat. Poté přilijte ocet a nechte ho odpařit. Poté vmíchejte hořčici a zalijte vývarem. Celou směs a také koření přidejte do pekáčku k masu. Pekáček zakryjte a nechte péct na 180° asi 2 hodiny. Maso přitom průběžně otáčejte.

Hotové maso vyjměte z pekáčku a dejte stranou. Šťávu z pekáčku přeceďte. V hrnci si připravte jíšku z másla a mouky a postupně ji zřeďte přecezenou šťávou. Poté do směsi propasírujte také zeleninu. Společně vařte asi 20 minut a dochuťte solí, citronovou šťávou a případně cukrem. Na závěr přilijte smetanu a krátce prohřejte. Podávejte s na plátky nakrájeným masem a s knedlíky.

Indická vegetariánská korma

Indická kuchyně je provoněná kořením a její specifikum spočívá také v tom, že se mnohdy obejdete bez masa a hodí se tak i do veganského jídelníčku. Například tradiční omáčka korma vám bude jistě chutnat se zeleninou. Jako příloha je nejvhodnější rýže nebo placky naan.
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • koření: 1 lžíce čerstvého zázvoru, 1 čili paprička, 1 lžička kurkumy, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička garam masaly nebo kari, 1 lžička mletého koriandru
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • hrst nesolených drcených kešu oříšků
  • 1 větší brambora
  • 1 oranžová paprika
  • 2 mrkve
  • 2 rajčata
  • 200 g květáku
  • hrst hrášku (může být mražený)
  • 1,5 lžičky soli
  • hrst natě koriandru

Nejdříve si připravte zeleninu. Cibuli i česnek nakrájejte na drobno. Brambory a mrkev nakrájejte na kostičky, květák rozdělte na menší růžičky a papriku s rajčaty na menší kousky.

Na hlubší pánvi si rozpalte olej a orestujte na něm cibuli s česnekem a nastrouhaným zázvorem. Nechte krátce osmahnout a rozvonět a poté přidejte zbylou zeleninu, kešu oříšky a veškeré koření.

Vše společně dobře promíchejte a zřeďte trochou kokosového mléka. Poté společně duste asi 15 minut tak, aby brambory byly téměř uvařené.

Nakonec do směsi vlijte zbytek mléka a ještě několik minut vařte tak, aby se tekutiny odpařily a vznikla omáčková konzistence.

Na závěr ozdobte čerstvým koriandrem.

14.11.2018 - autor: Lucie Vintrová

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam dál?

Recepty z hub: Nejlepší houbové recepty, které češi milují

21.11.2018

Houby přinášejí chutné pokrmy se skvělou zemitou chutí. Ukážeme vám recepty na portobello, hlívu ústřičnou, hříbky a mnoho dalších. Najdete klasiku, jakou je krémová houbová polévka, vegetariánská dršťková polévka a nebo houbové risotto či houbové hamburgery. Pokračovat ve čtení

Štrúdl: Jablečný, tvarohový, nebo na slano?

06.11.2018

Vůně pečených jablek, skořice a křehoučké těsto - to je zkrátka lahodný podzimní štrúdl! Snad se nenajde nikdo, kdo by tento moučník nemiloval. Navíc ho můžete jíst i na slaný způsob. Přesvědčte se sami, jaké možnosti štrúdl nabízí. Pokračovat ve čtení

Lilek: Nejlepší recepty

05.11.2018

Lilek neboli baklažán je zelenina známá svou výraznou temně fialovou barvou. Kromě pozitivního vlivu na naše zdraví se také pyšní skvělou využitelností v kuchyni. Podívejte se na ty nejlepší lilkové recepty. Pokračovat ve čtení

Rajská omáčka připravená 4x jinak

02.11.2018

Sladká rajská omáčka, která voní kořením, to je vzpomínka z dětství mnoha z nás. Rajskou omáčku totiž milují děti i dospělí. Kromě toho ji můžete uvařit hned na několik skvělých způsobů. Pokračovat ve čtení

Losos: Nejoblíbenější recepty, které zvládne každý

30.10.2018

Losos je lahodná ryba, která se v našich končinách těší opravdu velké oblibě. Není divu, když je losos tak snadno dostupný a zdravý a navíc vhodný k nejrůznějším úpravám v kuchyni. Pokračovat ve čtení

Chci jídelníček ZDARMA

2 306 180 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?