Štrúdl: Jablečný, tvarohový, nebo na slano?

Vůně pečených jablek, skořice a křehoučké těsto - to je zkrátka lahodný podzimní štrúdl! Snad se nenajde nikdo, kdo by tento moučník nemiloval. Navíc ho můžete jíst i na slaný způsob. Přesvědčte se sami, jaké možnosti štrúdl nabízí.

Odkud štrúdl pochází?

Štrúdl je oblíbený moučník, který pochází z Rakouska a jeho český název je odvozen od německého Strudel nebo Apfelstrudel. Jelikož se tedy jedná o slovo přenesené z cizího jazyka, píšeme nad ú čárku, což pochopitelně mnoho lidí mate, a proto si občas vypomůžou českým výrazem “závin”.

A proč závin? Jednoduše proto, že tento moučník je tvořen vyváleným plátem těsta, do kterého se následně zavine náplň podle naší chuti.

Štrúdl recepty

Tradičně se peče z taženého těsta, ale velkou oblibu má v dnešní době také těsto listové, které lze jednoduše koupit v obchodě a tím se nám ušetří hodně práce.

Narazit ovšem můžeme také na pivní štrúdl, který může sice působit nezvykle, ale rozhodně se vyplatí ho vyzkoušet.

Nejčastější je samozřejmě jablečný štrúdl s rozinkami či sekanými ořechy, ale náplň může být opravdu různorodá od tvarohu a máku, přes višně, až po lososa.

Závin na sladko se nejčastěji podává teplý sypaný moučkovým cukrem nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Jednoduchý tvarohový štrúdl

Tvaroh je v křehkém těstě opravdovou lahůdkou. Vyzkoušejte také jednoduchý recept na křehké jogurtové těsto, se kterým se skvěle pracuje a o to více si na něm pochutnáte.

Na těsto:

  • 500 g hladké celozrnné mouky (může být i kombinace celozrnné špaldové a bílé pšeničné)
  • 250 g másla
  • 1 lžíce cukru
  • 1 vejce
  • 1 malý bílý jogurt

Na náplň:

  • 2 tvarohy
  • 100 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink (prášek)
  • 2-4 lžíce třtinového cukru
  • kompot z vypeckovaných višní

Z hladké mouky, rozehřátého másla, vejce, jogurtu a trochy cukru si vypracujte hladké těsto a nechte ho zabalené odpočinout v lednici alespoň hodinu.

Z tvarohů, mléka, pudinku a cukru si vyšlehejte hladký krém. Poté si odleželé těsto rozdělte na 2 až 3 díly a z každého vyválejte plát. Doprostřed každého plátu dejte tvarohový krém a na něj okapané višně. Poté zaviňte a narovnejte na pečícím papírem vyložená plech. Na závěr můžete potřít rozšlehaným vajíčkem. Dejte péct do vyhřáté trouby na 180° asi na 20 minut.

Tažený štrúdl s jablky (i pro vegany)

Klasický tažený štrúdl, tak jak ho dělávaly už naše babičky vždy potěší a provoní celou domácnost. Když navíc použijete celozrnnou mouku, můžete ho směle zařadit do zdravého jídelníčku. Tento recept je vhodný také pro vegany. Stačí živočišné tuky nahradit rostlinnými a je to.

Na těsto:

  • 300 g hladké celozrnné mouky (nebo alespoň půl na půl s bílou moukou)
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 200 ml vlažné vody
  • špetka soli

Na náplň:

  • 1 kg jablek
  • 200 g celozrnné strouhanky
  • mletá skořice
  • vlašské ořechy
  • Na potření:
  • rozpuštěné máslo (pro veganskou verzi může být rostlinné)

Z ingrediencí si vypracujte hladké a ne příliš tuhé těsto. Vytvořte z těsta bochánek, potřete ho zlehka olejem a nechte ho odpočinout přes noc nebo alespoň na několik hodin v lednici.

Poté se můžete pustit do pečení. Oloupaná jablka bez jádřinců si nastrouhejte na hrubém struhadle a poté smíchejte v misce se skořicí a nasekanými vlašskými ořechy.

Odpočaté těsto si zlehka rozválejte a poté ho vytahejte rukama na čisté utěrce tak, aby bylo téměř průsvitné. Pokud se vám sem tak roztrhne, nevadí. Když máte těsto vytaženo, posypte ho zlehka strouhankou a podél jednoho konce rozložte jablečnou náplň. Poté náplň pomocí utěrky opatrně zaviňte do těsta a konce těsta zafixujte trochou rozpuštěného másla.

Pečte na pečicím papírem vyloženém plechu na 180° asi 20 minut.

Štrúdl z listového těsta na slano

Listové těsto je zkouška pro zkušené kuchařky, ale na druhou stranu proč si neusnadnit práci a nekoupit si listové těsto v obchodě? Výhodou je, že stačí koupené těsto vyválet a naplnit čímkoli, co máte v kuchyni právě po ruce. Během chvilky tak můžete udělat chutnou a zdravou večeři, a to s minimem námahy.

  • 1 balení kvalitního listového těsta (ideálně celozrnného)
  • 400 g listového špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g slaniny (nemusí být)
  • 1 mozzarella
  • 1 vejce
  • sezamová semínka

Rozpalte si pánev a osmahněte na ní na kostičky nakrájenou slaninu a po chvilce k ní přidejte na plátky nakrájený česnek. Pokud slaninu do závinu nechcete, opečte na kapce olivového oleje pouze plátky česneku. Poté přidejte propláchnutý špenát, krátce spařte a okořeňte podle chuti solí a pepřem.

Těsto si rozválejte, naplňte špenátovou směsí a na ni naskládejte plátky mozzarelly. Závin zabalte, potřete rozšlehaným vejcem a nakonec posypejte sezamovými semínky. Pečte v předehřáté troubě na 200° asi 20 minut.

06.11.2018 - autor: Lucie Vintrová

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam dál?

Kaki: nasládlá pochoutka plná vitamínů

29.10.2018

Kaki je sladké ovoce, které je plodem stromu tomel japonský. Někdy se mu také říká například korejské mango nebo čínská švestka. Toto lahodné ovoce vyniká svou sytou a zářivou oranžovou barvou a také blahodárným vlivem na naše zdraví. Pokračovat ve čtení

Recepty z hub: Nejlepší houbové recepty, které češi milují

21.11.2018

Houby přinášejí chutné pokrmy se skvělou zemitou chutí. Ukážeme vám recepty na portobello, hlívu ústřičnou, hříbky a mnoho dalších. Najdete klasiku, jakou je krémová houbová polévka, vegetariánská dršťková polévka a nebo houbové risotto či houbové hamburgery. Pokračovat ve čtení

Omáčky: naučte se nejlepší omáčky, nejen k rýži nebo knedlíkům

14.11.2018

Omáčky jsou českou doménou a v našem jídelníčku se proto vyskytují poměrně často. Jak je ale připravit v trochu odlehčenější verzi, chutně a bez velké námahy? Vyzkoušejte následující recepty. Pokračovat ve čtení

Lilek: Nejlepší recepty

05.11.2018

Lilek neboli baklažán je zelenina známá svou výraznou temně fialovou barvou. Kromě pozitivního vlivu na naše zdraví se také pyšní skvělou využitelností v kuchyni. Podívejte se na ty nejlepší lilkové recepty. Pokračovat ve čtení

Rajská omáčka připravená 4x jinak

02.11.2018

Sladká rajská omáčka, která voní kořením, to je vzpomínka z dětství mnoha z nás. Rajskou omáčku totiž milují děti i dospělí. Kromě toho ji můžete uvařit hned na několik skvělých způsobů. Pokračovat ve čtení

Chci jídelníček ZDARMA

2 306 180 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?