Tofu recepty

Co tofu vlastně obsahuje?

Vše začíná u sójiluštěniny s velkým obsahem proteinů. Sója patří k oblíbené potravině ve vegetariánském jídelníčku. Nicméně začíná nabývat u oblíbenosti i u běžných strávníků s to především díky zmíněnému obsahu proteinů.

Tofu vzniká konkrétně ze sójového mléka a nenechte se zmást, to nemá s klasickým mlékem nic společného, vyrábí se máčením sóji, rozdrcením, vařením a následným přecezením. Díky svému bílému zbarvení získalo název mléko.  Aby tofu dostalo svoji konzistenci, jakou většinou známe, tedy bílý kvádr s jemnou texturou a mírně pružný na stisk, je třeba sójové mléko vysrážet. K tomu se používá, síran vápenatý (sádra). Ten zapříčiní ztuhnutí, je bez chuti a vůně, tofu tak nijak neochutí, ale obohatí jej o vápník.

Konečným výsledkem je měkká hmota, která se lisuje do výsledných kostek. A to jsme již na samotném konci cesty k výrobě tofu.

Jak již bylo zmíněné, tofu samotné nemá skoro žádnou výraznou chuť, velmi dobře tak přejímá chutě ostatní. Výborně se tedy hodí jak do slaných, tak i sladkých pokrmů. Tofu se dá dobře marinovat, nebo dochucovat rozmanitými bylinkami nebo kořením.

Samo o sobě má tofu vynikající poměr tuků a bílkovin. Právě proto se často používá ve vegetariánské stravě jako jedna z náhrad za živočišné bílkoviny. Ve 100g je skoro 18% doporučené denní dávky bílkovin.

Vyberte si správný druh tofu

Podle druhu jídla, které chcete připravit, si vyberte vhodný druh tofu – natural, ochucené chilli papričkami nebo bazalkou, marinované, uzené. Můžete je použít pro přípravu slaných jídel a polévek i sladkých jídel a dezertů, nápojů, pomazánek a krémů. V České republice máme také výhody, že tofu můžeme vybírat od lokálních výrobců a nehrozí nám tak geneticky modifikovaná sója, jako je tomu například v Americe.

Tofu natural – co s ním?

Slané provedení

Marinování

Tofu je baleno v nálevu, aby se nevysušilo a uchovalo si svou čerstvost. Když je vyndáte z obalu, nejprve jej vysušte mezi papírovými utěrkami a vytlačte z něj vodu. Čím lépe je vysušíte, tím pevnější potom bude. Vytlačenou tekutinu pak můžete nahradit marinádou a kořením.

Nejlépe se bude marinovat tofu natural, jelikož nemá vlastní výraznou chuť a je výjimečné v tom, že umí dobře absorbovat všechny chutě, které mu marinádou a kořením dodáte. Čím déle je budete marinovat, tím výraznější chuť bude mít.

Nejjednodušší způsob, jak tofu dochutit je sójovou omáčkou – stačí jej pokapat a poté péct nebo grilovat. Připravit si můžete ale i pořádnou marinádu! Například hořčičnou nebo sladkokyselou. Do zeleninových směsí a asijských omáček se většinou přidává na kostky nakrájené tofu, které stačí obalit v hladké mouce a opéct dozlatova.

Tofu natural lze připravit jako balkánský sýr, stačí hodně kvalitní soli. Kostku tofu nakrájíme na kostičky, zalijeme hrnkem vody, zasypeme lžící soli, promícháme, dáme do uzavíratelné nádoby a necháme alespoň pár hodin nechat uležet v lednici. Vytvářet se z něj dají i jiné sýry – například ricotta.

Mimo sýrů lze z tofu připravit i slaný tvaroh – stačí ho rozmixovat s trochou citrónové šťávy, vody, olivovým olejem, solí a pepřem. Takovýto tvaroh se hodí například k pečeným bramborům. Obdobně lze z tofu vytvářet různé pomazánky, které se běžně připravují z tvarohu – například pomazánka s bylinkami. A s mixováním nekončíme – stačí pozměnit recept a z tofu můžeme namixovat tofunézu – rostlinná varianta majonézy.

Z tofu lze též za pomoci černé soli vykouzlit míchané vajíčka, zvané scramble eggs či vajíčkovou pomazánku. Díky speciální černé soli nabývá jídlo o typicky vajíčkovou chuť.

Sladké provedení

Pro sladké pokrmy lze použít tofu natural nebo silken (hladší tofu). Silken tofu se pro tyto účely hodí víc a seženete jej ve vybraných supermarketech a zdravých výživách.

Z tofu lze umixovat sladký krém či tvaroh, se kterými se dá dále kouzlit přidáním různých ingrediencí (čerstvé ovoce apod.). Krém i tvaroh lze pak použít při přípravě koláčů a dortů, nebo jen tak na palačinky či lívance.

Tofu lze též přidat do smoothie receptů pro navýšení obsahu bílkovin či z něj připravit lívancekdy funguje jako skvělé pojidlo namísto vajíček.

Oblíbená tofíčka

Tofíčka nebo tofu vajíčka. Určitě jeden z TOP tofu receptů mezi vegetariány!

  • 1 velkou cibuli nakrájíme a necháme zezlátnout na 2 pl oleje. Poté přihodíme pár plátků žampiónů. Prsty nebo vidličkou rozmělníme jednu kostku tofu (natural nebo ochucené) a přidáme do směsi.
  • Směs podlijeme kapkou vody.
  • Okořeníme a ochutíme 1 čl černé soli, 2 čl kurkumy, 1 čl bazalky a posypeme nakrájenou zelenou petrželkou.

Podáváme s pečivem a zeleninovým salátkem.

Chcete zjistit více informací o své současné postavě? Doporučujeme výpočet BMI.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.