Tortilly: 4 recepty na nejchutnější plněné tortilly

Mexická kuchyně se stala v posledních letech jednou z nejoblíbenějších kuchyní po celém světě. Nebojte se a vyzkoušejte některý z receptů, které jsme pro vás připravili. Určitě mexické kuchyni podlehnete s námi!

Rozmanitá kuchyně s aztéckými kořeny je plná tortilltacos, quesadillas, burritos nebo nachos. Spojovány jsou s ní především suroviny jako je: kukuřice, chilli fazole nebo avokádo. Mexická kuchyně je oblíbená pro svoji jednoduchost a obsahuje spousty zdravých receptů, jelikož se v ní používá především čersvá zelenina a kvalitní koření.

Druhy tortill a omáček

Tortillová placka se připravuje z kukuřičné nebo pšeničné mouky a má řadu využití například jako: tacos, burritos, quesadill, chimichingy a dalších typických jídel mexické kuchyně.

Omáčky jsou důležitou součástí mexické kuchyně. Například salsa verde (zelená omáčka) je připravená ze zelených rajčat a chilli papriček a konzistencí připomíná spíše pastu. Podobně také salsa roja (červená omáčka ) se skládá z rajčat, česneku a koriandrové natě a může být připravená, jak z čerstvých, tak vařených či grilovaných ingrediencí. Omáčka pico de gallo naopak připomíná konzistencí spíše salát. Připravuje se z na malé kousky nakrájených čerstvých rajčat, zelených chilli papriček, cibule a dále koriandrové natě, avokáda a citronové šťávy. A nejznámější omáčkou je nepochybně Guacamole. Základní ingrediencí je zralé avokádo, cibule, česnek, na jemno nakrájená rajčata a paprika jalapeňo a koriandrová nať.

Recept na domácí tortilly

Tortilly jsou jsou běžně k dostání v každém větším obchodě, ale co si budeme povídat, na domácí nic nemá a jejich výroba je velmi jednoduchá. V kupovaných tortillách navíc najdete spousty zbytečných emulgátorů a dochucovadel - o důvod víc, proč se dát do domácích!

Ingredience (4 porce)

  • 25 g oleje
  • 0,3 hrnku vlažné voda
  • 0,5 lžičky soli
  • 1 hrnek hladké špaldové mouky

Postup

Do misky nasypeme mouku a posolte ji. Pomalu přilévejte olej a vodu. Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu vyválejte tenkou tortillu. Domácí tortilly opékejte na suché pánvi a následně naplňte podle chuti.

Quesadilla s houbami a sýrem

Ingredience

  • 4 tortilly (tortilly můžete zakoupit již připravené, nebo je jednoduše připravit z mouky, špetky sody, oleje a vody určitě zaboduje spíše domácí tortilla)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 najemno nakrájená rajčata
  • 300 g oblíbených hub nakrájených na plátky
  • 1-2 stroužky prolisovaného česneku
  • 250 g strouhaného sýra typu Gouda, Ementál nebo Čedar
  • 4 jarní cibulky
  • Sůl a pepř

Postup:

Rozpalte olej a na pánev vhoďte česnek a houby. Smažte asi 3-5 minut. Opatrně, aby se česnek nespálil a nezhořkl. Přidejte rajčata, osolte a opepřete. Za stálého míchání vařte další 2-3 minuty. Kdyby byly rajčata málo šťavnatá, můžete přilít trochu vody, aby se směs na pánvi nepřipalovala.

Poté přesuňte směs do misky a nechte vychladnout.

Na jednu polovinu každé tortilly dejte trochu houbové směsi, cibulku a posypte sýrem. Poté přiklopte druhou polovinou tortilly a krátce osmažte z obou stran na kapce rozpáleného oleje. Smažte tak dlouho, dokud se sýr neroztaví -  k tomu postačí mírný oheň.

Mexická tortilla s fazolemi a kuřecím masem

Ingredience

  • 4 tortilly (tortilly můžete zakoupit již připravené, nebo je jednoduše připravit z mouky, špetky sody, oleje a vody)

náplň

  • 2  ks rajčat
  • 50  g sýru niva
  • 1  ks papriky
  • 150 g červených fazolí
  • 100  g kukuřice
  • 0,5  ks okurky
  • 300  g kuřecího masa
  • 1  lžička provensálské koření
  • sůl a pepř

omáčka

  • 2  stroužky česneku
  • 4  lžíce majonézy
  • 0,5  lžičky hořčice
  • 2  lžíce kečup

Postup

Nejprve připravte omáčku - ingredience smíchejte a dejte odležet do lednice.

Poté přichystejte náplň - zeleninu a sýr pokrájejte na malé kousky. Maso nakrájejte na střední kousky, osolte, osmažte na oleji a posypte provensálskými bylinkami. Nakonec smíchejte se zeleninou a sýrem. Červené fazole si buď to předem uvařte a nebo použijte ty z plechovky a pořádně je rozmačkejte na pastu - ochuťte solí, pepřem a chilli.

Pánev potřete olejem, zprudka osmažte tortilly  (jedna strana cca 20 vteřin). Na tortillu umístíme první fazolovou směs a poté směs zeleniny a masa, zalijeme dresingem, zamotejte a podávejte. 

Tacos s hovězím masem a quacamole

Ingredience

  • 1 cibule - nakrájená na kostičky
  • 1 červená paprika - na kostičky
  • 1 zelená paprika - na kostičky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku - nakrájeného na tenké plátky
  • špetka papriky
  • 1 a ½ lžičky mletého kmínu
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 1 balíček tacos 

Na salsu 

  • 2 zralá rajčata nakrájená 
  • 1 jarní cibulka
  • lístky ze 3 stonků koriandru 
  • šťáva z ½ limetky 
  • sůl a pepř 

Na quacamole

  • 2 zralá avokáda
  • šťáva z ½ limetky 
  • 2 lžíce créme fraiche

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C a následně v nich rozehřejte tacos.

Olivový olej rozehřejte v pánvi a zvolna na něm nechte zesklovatět cibuli a obě papriky. Přidejte česnek spolu s paprikou a kmínem a ještě 1–2 minuty opékejte. Pak přidejte maso, rozdrobte ho vařečkou na drobné kousky a nechte opéct dohněda. Přilijte vývar a 45 minut zvolna vařte.
Promíchejte v misce rajčata, cibulku, koriandrové lístky, limetkovou šťávu. Ochuťte solí a pepřem.
Avokáda rozmačkejte v misce vidličkou, zakápněte limetkovou šťávou a jemně smíchejte s créme fraiche.
Rozehřáté tacos naplňte mletým masem, navrch dejte salsu a quacamole a můžete podávat.

Vegetariánská tortilla ala buritto

Ingredience

Na salsu:

  • 1 balení tortill
  • 2 rajčata
  • 2 lžíce protlaku
  • 1 česnek
  • 1 cibulka
  • hrst koriandru
  • 1 čerstvá chilli
  • půlka citronu
  • špetka soli
  • špetka kmínu

Na burrito:

  • balení jackfruitu
  • hrnek červených fazolí
  • hrnek kukuřice
  • 1 chilli
  • 1 paprika
  • 1 cibule

Postup

Osmažte si cibulku a přidejte nakrájenou papriku. Červené fazole si buď to předem uvařte a nebo použijte ty z plechovky a pořádně je rozmačkejte na pastu. Když je cibulka zlatá přidejte fazolovou pastu, kukuřici a nakrájenou chilli papričku.

Asi po 5 minutách přidejte salsu a společně prohřejte.

Jackfruit je skvělá náhrada masa. Doporučujeme zakoupit například v prodejnách DM. Zakoupený jackfrut namarinujte v oblíbené marinádě a to ideálně přes noc a pak zprudka opražte na pánvi. Zeleninovou směs s jackfruitem zabalte do do tortilly a podávejte s malým zeleninovým salátkem.

12.12.2018

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam dál?

Mango: ovoce které pomáhá při nespavosti i nervozitě

17.07.2019

Mango je sladké, šťavnaté a navíc také velmi zdravé tropické ovoce. V článku si přečtete o jeho blahodárných účincích na zdraví a získejte navíc i pár tipů, jak mango jednoduše zařadit do jídelníčku. Pokračovat ve čtení

 
Chci jídelníček ZDARMA

2 832 243 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?