Vajíčková pomazánka 3x jinak

Dostali jste chuť na něco rychlé a chutného zároveň? Inspirujte se našimi recepty na vajíčkovou pomazánku na 3 způsoby. Určitě neprohloupíte!

Oběd navařený pro celou rodinu dal pořádně zabrat a na večeři už nezbývá mnoho energie ani času. Znáte takové dny? Netrapte se, každý si musí jednou za čas odpočinout, hlavně jarní detoxikace je důležitá.

S našimi recepty na vajíčkovou pomazánku zabijete 2 mouchy jednou ranou! Výborně si pochutnáte a zároveň vám zůstane dostatek volného času na příjemnější aktivity, například cviky na pevnější bříško!

Vajíčková pomazánka s majonézou

Ingredience:

  • 6 ks vajec od šťastných slepic
  • 1/2 cibule
  • 1 PL hořčice
  • 2-3PL majonézy
  • 1 kyselá okurka
  • sůl, pepř

Postup

Nejprve si uvaříme 6 vajec natvrdo, které necháme vychladnout. Pak je oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pokud si chceme ušetřit práci, šikovnou pomůckou je kráječ na vajíčka, který získáte za pár korun. Připravené vajíčka vložíme do misky a přidáme majonézu. Nejlepší možnost je samozřejmě domácí majonéza, ale i ta z obchodu poslouží velmi dobře. Do směsi dále přidáme lžíci plnotučné hořčice, kyselou okurku a cibuli - obě nakrájené na kostičky.

Podle chuti dochutíme solí a pepřem. Podáváme s čerstvým pečivem nebo domácím chlebem.

TIP: Vejce obsahují více cholesterolu, proto ani tento recept bychom neměli dělat příliš často. Vždy je třeba dodržovat zásady vyváženého jídelníčku.

Domácí majonéza

Ingredience:

Postup:

Ujistěte se, že všechny přísady mají pokojovou teplotu v opačném případě hrozí, že se majonéza srazí! V míse pomocí metly šlehejte žloutky, hořčici, osolte a opepřete. Dále zašlehejte citronovou šťávu, smíchejte oba oleje a přidávejte je za stálého šlehání do žloutkové směsi – nejdříve po kapkách. Další dejte vždy, když se předchozí kapka vstřebá. Jakmile začne směs houstnout, můžete začít opatrně přilévat olej. Jakmile se vstřebá všechen olej, ochutnejte a případně dokořeňte dle vlastního uvážení.

Vajíčková pomazánka s tvarohem

Ingredience

  • 5 vajec od šťastných slepic
  • 250 g tvarohu
  • 2 PL změklého másla
  • troška plnotučného mléka
  • 3-5 stroužky česneku
  • hrst posekané pažitky

Postup:

Vajíčka uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a opatrně oloupeme. Nakrájíme je na kostičky nebo použijeme kráječ na vajíčka. Pak smícháme tvaroh se změklým máslem. Směs vypracovány tak dlouho, dokud se nezbavíme všech hrudek. Pokud je směs příliš hustá a nenatírala by se dostatečně dobře, přidáme na zjemnění mléko. Česnek oloupeme, protlačíme přes lis a přidáme ke směsi. V posledním kroku přidáme kostičky vajec a výslednou vajíčkovou pomazánku ještě osolíme a opepříme podle chuti. Před podáváním přidáme ještě hrst natě z pažitky, kterou nasekáme na drobno.

Veganská pomazánka

Ingredience

  • 1 ks bílé tofu
  • 1 ks cibule
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 lžičku černá sůl
  • 1 lžičku hořčice
  • 100 ml sójové majonézy
  • pepř

Postup

Bílé tofu dáme do misky a rozmačkáme vidličkou nebo nastrouháme na nejjemnějším struhadle. Velikost cibule zvolíme podle počtu porcí a podle chuti. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Takto připravenou cibuli smícháme s utřeným tofu. Do vzniklé směsi přidáme sójovou majonézu, hořčici a pořádně promícháme. Na závěr téměř hotovou veganskou vajíčkovou pomazánku ochutíme kurkumou, černou solí a pepřem. Podáváme s celozrnným pečivem.

Recept je vhodný i pro lidi s intolerancí na laktózu.

25.03.2020

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam dál?

 
Chci jídelníček ZDARMA

3 201 732 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?