Vajíčkový salát: Česká klasika nebo francouzská delikatesa?

Vajíčkový salát patří mezi kuchařské stálice, a to zejména v období velikonoc. Existuje mnoho receptů a nejrůznějších variant od těch klasických, přes zdravější obdoby, až po vegetariánský recept. Inspirujte se a vyzkoušejte tyto nejpopulárnější recepty na vajíčkový salát v odlehčené podobě.

Kde se vzal, tu se vzal vaječný salát?

Vajíčkový salát nebo jinak také vajíčková pomazánka patří mezi tradiční recepty studené kuchyně, po kterém sáhneme zpravidla v době, kdy naši kuchyň zaplaví vykoledovaná velikonoční vajíčka. S alternativami tohoto salátu se ale můžeme setkat například ve francouzské nebo i v turecké kuchyni.

Jde o všestrannou pochoutku, kterou jsme jako děti jídávali jen tak s rohlíkem, ale mnozí s jeho pomocí dokážou vykouzlit i vydatný oběd do práce, když si jím v kombinaci s čerstvou zeleninou obloží sendvič. Fantazii se zkrátka meze nekladou.

Jak na vajíčkový salát?

Základem původních receptů na vajíčkový salát je kvalitní dijonská hořčice, která salátu dodává pikantní chuť.

Problematickou ingrediencí někdy bývá kalorická majonéza, a to zejména ta kupovaná plná konzervačních látek. Naštěstí existují možnosti, jak si udělat zdravější domácí majonézu, nebo jak se bez ní dokonce obejít úplně, aniž by salát pozbyl na lahodnosti.

Nesmíme samozřejmě zapomenout na nejdůležitější přísadou tohoto salátu, kterým jsou vajíčka. Pokud je v receptech doporučováno kupovat kvalitní potraviny, tak v tomto případě to platí dvojnásob.

Nejenže jsou slepice z ekologických a volných chovů lépe živené a produkují tedy kvalitnější vajíčka, ale také mají celkově šťastnější život než jejich kamarádky z prostorů bez oken a z klecí.

Pokud tedy nemáte vajíčka domácí, řiďte se v obchodě první číslicí kódu, který je vytištěný na každém vajíčku a vybírejte spíše vajíčka s první číslicí 0 nebo 1.

Tradiční vajíčkový salát bez majonézy

Jedná se v podstatě o tradiční jednoduchý recept na vajíčkový salát ovšem s jakousi netradiční domácí majonézou, díky které využijete žloutky z již uvařených vajíček a salát tak bude obsahovat podstatně méně kalorií. Pokud naopak chcete salát vydatnější, můžete do něj přidat například vařené brambory.

Suroviny:

  • 8 vajec
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • ½ cibule
  • 4 kyselé okurky
  • kopr
  • citronová šťáva
  • olivový olej

Postup:

Nejdříve si uvařte vajíčka na tvrdo a oloupejte. Polovinu vajec rozkrojte na poloviny, vyjměte žloutky a dejte je do misky zvlášť. Tyto žloutky rozmačkejte, smíchejte s hořčicí a postupně přilévejte olivový olej tak, aby vám vznikla hustší pasta. Poté do pasty vmíchejte bílý jogurt.

Druhou polovinu oloupaných vajec na hrubo nakrájejte a přidejte je do vajíčkovo-jogurtové majonézy.

Cibuli, okurky a svazeček čerstvého kopru nasekejte na jemno a rovněž je vmíchejte do směsi.

Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Podávejte například v sendviči s čerstvou zeleninou.

Netradiční vajíčkový salát

Domácí vajíčkový salát lze pojmout také zcela jiným způsobem. V kombinaci se šťavnatými vyzrálými rajčaty se může stát skvělým a přesto vydatným osvěžením zejména v letních měsících.

Suroviny:

  • 5 velkých vyzrálých rajčat
  • 5 vajec
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 150 g eidamu v celku
  • 2 jarní cibulky

Postup:

Vejce uvařte na tvrdo, oloupejte, nakrájejte na kostičky a dejte do větší mísy.

Také rajčata a sýr nakrájejte na menší kostičky a přidejte je do mísy. Poté vmíchejte bílý jogurt a jemně pokrájenou jarní cibulku.

Dobře společně promíchejte, osolte, řádně opepřete a dejte chladit do lednice. Letní salát bude lahodný například s čerstvou ciabattou.

Jednoduchý vajíčkový salát s jogurtem

Tento salát je velmi jednoduchý a rychlý. Obejdete se v něm zcela bez majonézy, která se plně nahradí kvalitním řeckým bílým jogurtem.

Suroviny:

  • 8 vajec
  • 100 g řeckého jogurtu
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička olivového oleje
  • jarní cibulka
  • pažitka

Postup:

Vejce uvařte na tvrdo, oloupejte a nakrájejte na hrubo. Vmíchejte kvalitní řecký jogurt, přidejte olivový olej a hořčici a nakonec na jemno nasekanou pažitku, jarní cibulku nebo jiné čerstvé bylinky (například řeřichu). Ochuťte solí a pepřem.

Vege “vajíčkový” salát

Veganský jídelníček samozřejmě nepředpokládá konzumaci vajec nebo snad majonézy. To ovšem neznamená, že si vegani a vegetariáni nemohou dopřát obdobnou delikatesu. Stačí balíček tofu a rostlinné majonézy a skvělý tofu recept je na světě.

Suroviny:

  • 1 bílé tofu
  • ½ cibule
  • ½ lžičky kurkumy
  • 1 lžička oblíbené hořčice
  • 100 g sojanézy

Postup:

Obyčejné bílé tofu si v misce rozmačkejte vidličkou. Přidejte na jemno nakrájenou cibuli, kurkumu, dijonskou hořčici a sojanézu. Vše společně dobře promíchejte a ochuťte solí.

Vajíčkový salát s avokádem

Avokádo se právem řadí mezi superpotraviny a do salátů nebo pomazánek je svou konzistencí i neutrální chutí naprosto nepostradatelné. Vyzkoušejte tuto neobvyklou a zdravou verzi vaječného salátu. Takovou pochutinou mohou čas od času hřešit i ti, kteří drží přísné redukční diety.

Suroviny:

  • 1 avokádo
  • 3 vejce
  • ¼ salátové okurky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • citron

Postup:

Vejce uvařte na tvrdo, oloupejte a nakrájejte na hrubo.

Salátovou okurku si nastrouhejte, dužinu avokáda vydlabejte a smíchejte vše dohromady. Nakonec dochuťte solí a citronovou šťávou. Tato pomazánka bude skvělá na celozrnném pečivu.

16.10.2018 - autor: Lucie Vintrová

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam dál?

Moravský vrabec, šunkofleky i škubánky aneb poklady naší kuchyně

22.10.2018

Česká kuchyně je plná zajímavých tradičních receptů, které většina z nás zná a pravidelně si na nich pochutná. Pojďte se podívat na nestárnoucí klasiky, ovšem z trochu zdravější perspektivy. Pokračovat ve čtení

Omáčky: naučte se nejlepší omáčky, nejen k rýži nebo knedlíkům

14.11.2018

Omáčky jsou českou doménou a v našem jídelníčku se proto vyskytují poměrně často. Jak je ale připravit v trochu odlehčenější verzi, chutně a bez velké námahy? Vyzkoušejte následující recepty. Pokračovat ve čtení

Štrúdl: Jablečný, tvarohový, nebo na slano?

06.11.2018

Vůně pečených jablek, skořice a křehoučké těsto - to je zkrátka lahodný podzimní štrúdl! Snad se nenajde nikdo, kdo by tento moučník nemiloval. Navíc ho můžete jíst i na slaný způsob. Přesvědčte se sami, jaké možnosti štrúdl nabízí. Pokračovat ve čtení

Lilek: Nejlepší recepty

05.11.2018

Lilek neboli baklažán je zelenina známá svou výraznou temně fialovou barvou. Kromě pozitivního vlivu na naše zdraví se také pyšní skvělou využitelností v kuchyni. Podívejte se na ty nejlepší lilkové recepty. Pokračovat ve čtení

Rajská omáčka připravená 4x jinak

02.11.2018

Sladká rajská omáčka, která voní kořením, to je vzpomínka z dětství mnoha z nás. Rajskou omáčku totiž milují děti i dospělí. Kromě toho ji můžete uvařit hned na několik skvělých způsobů. Pokračovat ve čtení

Chci jídelníček ZDARMA

2 292 255 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?