Lipidy

Organické látky složené z uhlíku, vodíku a kyslíku se nazývají lipidy. Vyskytují se buď v pevném, nebo také v kapalném skupenství, chemickou podstatou se jedná o estery vyšších karboxylových kyselin, tedy deriváty mastných kyselin a alkoholu. Patří sem oleje a tuky, především sloučeniny vznikající z olejové, linolové a palmitové kyseliny a glycerolu. Dále tato skupina zahrnuje i vosky. Z pohledu výživy nás ale samozřejmě zajímají především tuky a oleje.

Charakteristické pro ně je, že se rozpouští v organických rozpouštědlech, ale nikoli ve vodě a mají nízkou teplotu tání. Velmi důležité jsou lipidy pro tvorbu živočišných buněk a organickou strukturu jejich membrán. Pro lidský organismus zajišťují lipidy ochranu před tepelnými ztrátami, fungují vlastně jako izolace a brání mechanickému poškození tkání. Zároveň jsou aktivní při stavbě nervových tkání, které obalují, ne nadarmo se proto říká „obalit si nervy tukem“.

Jakkoli je nadbytek lipidů v lidském organismu škodlivý a vede k ukládání do nežádoucích tukových zásob, nedostatek také způsobuje tělu nemalé problémy.

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

1 170 451 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?