Polyfenoly

Polyfenoly tvoří různorodou skupinu látek, které působí jako jedny z nejvýznamnějších antioxidantů. Jsou přirozenou součástí mnoha rostlin a hrají významnou úlohu v prevenci srdečních a nádorových onemocnění.

Účinky polyfenolů

Polyfenoly jsou někdy popisovány jako látky, které prodlužují život. Jejich účinky zpomalují stárnutí organismu, chrání naše buňky před poškozením volnými radikály, snižují cholesterol a mají tudíž velmi pozitivní vliv na činnost oběhového systému. Kromě toho jsou dobrou prevencí Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.

Polyfenoly v našem těle příliš dlouho nevydrží, a je proto vhodné dodávat je tělu průběžně po celý den.

Zdroje polyfenolů

Polyfenoly jsou přirozenou součástí rostlin, proto je můžeme najít hlavně v ovoci a zelenině. Velké množství těchto antioxidantů obsahuje zejména ovocná slupka, proto není vždy vhodné ovoce (například jablka) loupat.

Z těch nejvýznamnějších ovocných zdrojů jde například o lesní plody, tedy maliny, borůvky, brusinky ostružiny a černý rybíz. Dalším prospěšným ovocem jsou jablka, červené víno a třešně.

Mezi zeleninu bohatou na polyfenoly patří hlavně brokolice, cibule a rajčata.

Kromě ovoce a zeleniny se polyfenoly vyskytují v hojném množství rovněž v sóje, obilninách, kakau, lze je doplnit také pitím kávy a zeleného čaje.

13.07.2018

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

Chci jídelníček ZDARMA

2 307 061 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?