Sacharóza

Sacharóza je bílá krystalická látka sladké chuti, využívaná především v potravinářství jako sladidlo. V běžné řeči sacharózou označujeme řepný a třtinový cukr, nebo prostě jen cukr.

V těle se při trávení štěpí na glukózu a fruktózu. K jejímu trávení je nutný vitamín B, vápník, hořčík a další látky. Neobsahuje žádné pro organismus užitečné látky, je pouze zdrojem energie a zvláště při hubnutí je tím nejméně žádoucím druhem sacharidů.

Jeden gram sacharózy dodá organizmu 16,7 kJ (4 kcal) energie. Její nadměrná spotřeba může vést k nadváze až k obezitě a k mnoha zdravotním problémům. Má vysoký glykemický index. Pro diabetiky je nevhodným sladidlem, protože zvyšuje sekreci insulinu. Poškozuje zubní sklovinu a podporuje vznik zubního kazu. Kvůli těmto negativním účinkům sacharózy jsou tolik populární potraviny bez přidaného cukru a tzv. „light“ nebo „dietní“ potraviny, obsahující umělá sladidla.

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

1 170 451 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?