Cizrnové kuličky falafel

Doba přípravy: 60 min. | Vytvořil:

Cizrnové kuličky falafel

Cizrnové kuličky falafel

Falafel je přirozeně veganský pokrm, který pocházející z Egypta. Jedná se o smažené či pečené kuličky z cizrny, které se servírují na talíři nebo v chlebu typu pita. Falafel je také bohatý na proteiny a vitamíny.

 

Cizrnu si dopředu namočte, a to minimálně na 1 den. V průběhu ji proplachujeme a vyměňujeme vodu. Luštěniny se namáčí kvůli lepší stravitelnosti a také přípravě, jelikož se směs na falafel mixuje z nevařené cizrny, tak aby to mixér zvládl. Když nestíháte cizrnu namočit, tak můžete použít například půl na půl syrové a uvařené. Falafel se nedělá výhradně z vařené cizrny, výsledná směs by se příliš rozpadala.

 

Všechny ingredience si vložte do mixéru a jednoduše umixujeme. Směs můžete mít úplně do hladka nebo v ní nechat kousky cirzny,  je to na vás.

 

Poté si takto připravenou směs nechte na 15-30 minut odpočinout v lednici.  Z vychlazené směsi tvarujeme malé placičky (lépe a rychleji se prosmaží) nebo kuličky a buď to je můžete smažit v rozpálené pánvi, což nebudeme lhát,  je prostě nejlepší! Nebo můžete dát falafel péct na cca 30-40 minut do trouby na 220 stupňů. Zhruba po 20 minutách jej otočte a nechte zezlátnou z obou stran.

 

Takto připravené placičky se hodí k vařeným bramborům, zeleninovým přílohám, jako snack k dipům, náplň do tortil apod.

Ingredience - 2 porce

1 kus Cibule
4 stroužky Česnek
5 ml Olej olivový
1 kus Chilli paprička
260 g Cizrna v suchém stavu
2 špetky Sůl
2 špetky Pepř
2 hrstě Koriandr nať
4 špetky Římský kmín

Komentáře k receptu

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se


Další recepty


Chvilku strpení.
Už to pro vás vaříme.