Tradiční vánočka

Doba přípravy: 60 min. | Vytvořil:

Tradiční vánočka

Tradiční vánočka

Tradiční vánočka sice není příliš dietní, ale i tak se dá upéct ve zdravější variantě například se špaldovou moukou a kvalitním třtinovým cukrem. Celozrnná mouka obsahuje množství živin, podobně třtinový cukr, na rozdíl od jejich rafinovaných bílých variant.

 

Nejdříve si do větší mísy nasypte mouku, cukr, špetku soli, trochu muškátového oříšku, citronovou kůru podle chuti a vše spolu promíchejte.

 

V kastrůlku si zatím rozehřejte máslo a také ho přidejte k sypké směsi. Poté přidejte také vejce, rozinky a podle potřeby přilévejte vlažné mléko. 

 

Ze všech ingredienci uhněťte vláčné těsto. Můžete klidně použít i robota. Hotové těsto překryjte utěrkou a dejte do tepla kynout alespoň hodinu.

 

Když je těsto vykynuté, vyklopte ho na pomoučený vál a rozdělte ho na části, ze kterých budete plést vánočku. Upletenou vánočku potřete žloutkem a posypte podle chuti rozinkami a mandlemi.

 

Vánočku umístěte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě půl hodiny kynout. Pečte ji ve vyhřáté troubě na 180° asi 10 minut, poté stáhněte teplotu na 150° a pečte ještě půl hodiny.

Komentáře k receptu

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se


Další recepty


Chvilku strpení.
Už to pro vás vaříme.