Předkrmy – studené i teplé chuťovky
Předkrmy nepatří zrovna mezi běžnou součást našeho jídelníčku, jen málokdo si je dopřává alespoň jednou týdně. Na druhou stranu díky jejich rozmanitosti je možné právě do těchto receptů sáhnout, pokud potřebujeme zdravé chuťovky na oslavu. Často nás ani nenapadne hledat si na předkrmy recepty a volíme například osvědčené jednohubky. Pravdou však je, že i v předkrmech je možné zajímavě experimentovat.
Základní dělení je na teplé předkrmy a studené předkrmy. Recepty na studené předkrmy můžeme použít nejen jako příjemný začátek slavnostního oběda nebo večeře, ale i jako jednoduché slané pohoštění pro návštěvu. Za vyzkoušení stojí třeba olivová tapenáda podávaná s opečenou bagetou nebo “tatarák” z červené řepy. Mezi studené varianty mohou patřit například i jednoduché saláty, oblíbené jsou také italské předkrmy jako salát caprese. Na jeho přípravu stačí kvalitní mozzarella, dobře uzrálá rajčata, několik lístků bazalky a pár kapek olivového oleje. Pokud chceme oslnit na letní grilovačce, hodí se použít malé kuličky mozzarelly a cherry rajčata a vše střídavě napíchat na špejle. Ty se dají servírovat třeba i ve sklenici jako efektní kytice na uvítanou.
Teplé předkrmy mají také spoustu variant. Mezi oblíbené patří třeba bruschetta – jde vlastně o opečené bílé pečivo obložené různou zeleninou. Hlavní roli tady hraje především dochucení, které se díky kvalitním ingrediencím postará o skvělý chuťový zážitek. Oblíbené chuťovky na oslavu jsou také třeba zapékané žampiony. Milovníky zdravé stravy jistě potěší zdravé předkrmy, jako napříkad zapékané avokádo.
Samostatnou kapitolou jsou předkrmy na svatbu. Mnoho párů stále sahá po klasice v podobě šunkové rolky s křenem, na druhou stranu i tady se začínají projevovat jiné gurmánské trendy. Co vyzkoušet klasické carpaccio z hovězí svíčkové nebo některou z jeho vegetariánských variant, třeba z červené řepy s kozím sýrem?