Přílohy – knedlík, zelenina, hranolky

Když už si dá člověk práci s výběrem toho správného kusu masa a vymyslí pro něj dokonalou úpravu, byla by škoda, kdyby mu to zkazila špatná příloha. Mezi ty u nás nejoblíbenější patří přílohy z brambor, houskový knedlík a podobné přílohy k masu.

Knedlíky jsou velkou doménou české kuchyně a patří mezi vůbec nejčastější přílohy k masu. K velmi populárním přílohám patří v posledních letech karlovarský knedlík. Na pohled působí velmi efektně, přitom jeho příprava je velmi jednoduchá. Stačí k tomu starší rohlíky nebo housky, pár vajíček a trocha mouky. To vše krásně doplní nadrobno nasekaná petrželka, která z této přílohy udělá zážitek i pro vybíravé strávníky. Sice karlovarské, houskové ani kynuté knedlíky nepatří zrovna mezi zdravé přílohy, ale svíčková na smetaně by bez nich pro mnohé ztratila své kouzlo.

Pokud je snahou spíše odlehčení jídelníčku a zdravá strava, atraktivními se stávají pro mnoho lidí zeleninové přílohy. Pečená zelenina nebo grilovaná zelenina jsou skvělé v tom, že se v nich dají kombinovat různé druhy zeleniny podle chuti nebo sezóny. Právě pečená zelenina může být použita jako ideální příloha k lososu. Navíc jejich příprava nezabere mnoho času, většině druhů stačí 15 minut v troubě. K dochucení toho taky příliš nepotřebuje, pouze pár kapek kvalitního oleje a špetku soli. Taková cuketa na grilu nebo cuketa v troubě patří mezi vůbec nejoblíbenější přílohy bez sacharidů.

Někdy má člověk chuť trochu hřešit a hledá inspiraci na nějakou chuťovku k televizi nebo pro návštěvu. V takovém případě se hodí recept na domácí hranolky, které mohou posloužit jako ideální příloha ke steaku, někdy se hranolky podávají i jako příloha k rybě. Skvělé na nich je, že se nemusí smažit – příprava v troubě je skoro bez práce, a navíc bez zbytečného množství oleje. Hranolky není nutné připravovat jen klasicky z brambor, ale i tady se uplatní nejrůznější druhy zeleniny.

Přílohy

Recept na nadýchané domácí kynuté knedlíky a těsto

Tento recept na nejlepší nadýchané domácí kynuté knedlíky, a také těsto vás zaručeně nadchne. Je osvědčený mnoha generacemi a zvládne jej každý, kdo se nebojí kynutí. Jakmile...

Přílohy

Rychlá a chutná dušená mrkev recept

Dušená mrkev recept, mrkev je jedna z nejznámějších a nejoblíbenějších zelenin, která je skrz na skrz prošpikovaná vitaminy. Jak uvařit mrkev, aniž by pozbyla své blahodárné látky?...

Přílohy

Tvaroh s brusinkami

Tvaroh je zdrojem hodnotných a zároveň pro tělo lehce využitelných bílkovin. Obsahuje i další zdraví prospěšné látky – zastoupeny jsou zejména vitamíny řady B, retinol či...

Lehký vánoční bramborový salát
Přílohy

Lehký vánoční bramborový salát

Lehký vánoční bramborový salát

  Nechcete se nechat ochudit o klasickou štědrovečerní večeři, ale zároveň se nechcete narvat k prasknutí, ne příliš zdravým jídlem? Zkustě tento lehký bramborový salát! Od...

Bramborový salát s jogurtem a sojanézou
Přílohy

Bramborový salát s jogurtem a sojanézou

Bramborový salát s jogurtem a sojanézou

Bramborový salát jednoznačně patří ke Štědrovečerní večeři. Přemýšleli jste ale, jak jej udělat dietně, pro tělo stravitelnější, ale přitom stále stejně chutný? Poradíme...

Raw ostrá polévka
Přílohy

Raw ostrá polévka

Raw ostrá polévka

Ingredience rozmixujte nahrubo s trochou vody a prohřejte max na 40°C.

Pečené brambory v jogurtu
Přílohy

Pečené brambory v jogurtu

Pečené brambory v jogurtu

Brambory nakrájejte na jemné plátky. Bílý jogurt smíchejte s libovolným kořením či bylinkami a lžíci oleje. Brambory smíchejte s jogurtem a dejte péct do předehřáté trouby. Pečte...

Špenát
Přílohy

Snadný recept na dušený špenát

Špenát

Snadný recept na dušený špenát, který efektivně doplní váš pokrm. Špenát je snad tím nejprospěšnějším zástupcem z řad zeleniny, vašemu tělu dodá opravdu velké množství...

Rýžovo kuřecí muffiny
Přílohy

Rýžovo kuřecí muffiny

Rýžovo kuřecí muffiny

Recept na muffiny je ideální jako příloha ke grilované zelenině, ale i ke kuřecímu masu. Pokud budete chtít muffinky připravit pro více lidí tak z 250 g vařené rýže uděláte cca 12...

Jogurtové brambory
Přílohy

Jogurtové brambory

Jogurtové brambory

Brambory důkladně omyjte a nakrájejte na tenčí plátky. V misce umíchejte bílý jogurt se lžící oleje a kořením dle chuti. Brambory důkladně promíchejte se směsí, rozprostřete na...

Květák v pomerančové omáčce
Přílohy

Květák v pomerančové omáčce

Květák v pomerančové omáčce

Troubu si předehřejte na 200 °C. Květák rozeberte na drobnější růžičky a dejte na pečícím papíře péct na dobu 20 minut. Všechny zbylé ingredience( utřený česnek, 1/2 polévkové...

Provensálská zelenina
Přílohy

Provensálská zeleninka

Provensálská zelenina

Lilek si nakrájíme na čtvrtkolečka ( je lepší ho nechat 15 minut odležet aby se z něho " vypotila" voda), papriku a rajčata nakrájíme na kostičky. Na rozpálené pánvi s kapkou...

© COPYRIGHT 2021 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.