Zdravé recepty 4x jinak: aneb jak zůstat fit a pochutnat si

Každý má někdy chuť dát si nějaké to jídlo z fast foodu a pořádně si zamlsat. Pokud vás někdy taková chuť propadne, vyzkoušejte tyto vylepšené zdravé recepty na známé nezdravé pochoutky.

Zdravý kuřecí kebab

Mezi oblíbené jídla z fast foodu neodmyslitelně patří kebab. Pokud jste i vy jeho milovníkem, zkuste si ho připravit doma v této zdravější verzí s celozrnným pita chlebem. Recept má navíc velmi nízký obsah kalorií.

Suroviny:

Kuřecí maso

2 ks kuřecích prsou
2 čl gyros koření
2 čl granulovaného česneku
1 čl mletého chilli
1 pl olivového oleje
1 čl pepře
špetka soli

Celozrnný pita chléb

1 hrnek celozrnné pšeničné hladké mouky
1/3 hrníčku teplé vody
1 sušené droždí
špetka soli
náplň

Náplň

bílý jogurt
zelenina podle chuti

Postup:

Začněte přípravou kuřecího masa. Pořádně ho očistěte a nakrájejte na malé kousky. Vložte ho do misky s ostatními surovinami a pořádně promíchejte. Takto předpřipravené maso vložte do chladničky, dokud si připravíte zbytek surovin.

Dále pokračujte přípravou celozrnného pita chleba. Do misky si prosejte celozrnnou mouku a droždí. Následně přidejte špetku soli, teplou vodu a promíchejte. Těsto si přemístěte na pomoučený vál a vypracujte z něj nelepivé těsto. Rozdělte si jej na 2 části a z obou vytvarujte kulaté placky. Nechte je kynout pod utěrkou 30 až 40 minut.

Mezitím si můžete na pánvi opéct okořeněné maso. Po vykynutí dejte placky péci do trouby na přibližně 8 minut při 250 ° C. Upečené a křupavé placky opatrně nařízněte, potřete bílým jogurtem, naplňte kuřecím masem a zeleninou podle chuti.

Cuketové placky - bramboráky

Cukeťáky jsou v podstatě alternativou klasických bramboráků a stejně jako u bramboráků existuje velké množství receptů. Zdravější varianty receptů na cukeťáky mohou být zcela bez mouky, nebo mohou obsahovat například celozrnnou mouku, nebo může být mouka nahrazena několika lžícemi škrobu. Placičky se dají péct i smažit. Možnosti jsou různé, takže u cuketáků si zkrátka každý najde to svoje.

Suroviny:

  • 1 kg cukety
  • 1 lžíce soli
  • 2 vejce
  • 3 stroužky prolisovaného česneku
  • majoránka
  • pepř
  • ½ hrnku hladké mouky

Postup:

Cukety omyjte a oloupejte - pokud máte mladé cuketky, loupat nemusíte. Připravené cuketky nastrouhejte na hrubém struhadle a přimíchejte lžíci soli. Nechte cuketu vypotit asi půl hodiny, poté vodu slijte a cuketu ještě přes cedník pořádně vymačkejte.

Přidejte ostatní přísady a koření podle chuti a zpracujte těsto. Na pánvi rozpalte tuk (velmi dobré je sádlo) a smažte placičky dozlatova. Pro dietnější verzi placky upečte v troubě.

Falafel

Ingredience:

  • 200g suché cizrny namočené přes noc
  • 100g petrželové natě
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • mletý římský kmín
  • sůl
  • pepř
  • 3 pl tahini pasty

Cizrnu namočte přes noc a dále nevařte! Poté ji rozmixujte s cibulí, česnekem a petrželí v mlýnku nebo kuchyňském robotu, můžete přidat několik lžic tahini (pasta vyrobená ze syrových nebo opražených sezamových semínek). Osolte, opepřete, přidejte římský kmín, vše důkladně promícháme a v lednici nechte těsto ztuhnout.

Z těsta tvarujte placičky nebo kuličky. Ty smažte ve větší vrstvě oleje do zlato-hněda. Druhou variantou je pečení v troubě, falafel je pak méně kalorický, ale také méně křupavý.

Falafel podávejte společně s jogurtovým dipem (ve veganské verzi sójovým). Tradiční přílohou je salát tabouleh (rajčata, petrželka kudrnka a bulgur), často se ale podává také v pita chlebu či tortile.

Nepečené pomerančovo-zázvorové donuty

Donuty jsou oblíbenou pochoutkou všechny milovníky sladkých jídel. Vyzkoušejte si je připravit doma a navíc bez pečení.

Suroviny:

Donuty

2,5 hrnku ovesné mouky (stačí když si namelete ovesné vločky)
1 hrnek mletých para ořechů
¼ hrnku kokosové moučky
1/3 hrnku agáve sirupu
1/3 hrnku kokosového oleje
1/3 hrnku kokosového cukru
1 lžička skořice
1 lžička vanilky

Poleva

kůra z jednoho pomeranče
3 lžíce pomerančové šťávy
3 lžíce kokosového másla
2 lžíce sirupu agáve
1 lžíce nastrouhaného zázvoru

Postup:

Všechny ingredience na donuty si spolu smíchejte v misce. Ze vzniklého těsta rukama vytvarujte pevné donuty. Vzniklé donuty položte bokem a připravte si pomerančovo-zázvorovou polevu. Příprava polevy je velmi jednoduchá. V mixéru si smícháte všechny ingredience na polevu a jednoduše ní polijte připravené donuty. Koblížky nechte pár hodin odstát aby ztuhly. Pak můžete mlsat.

27.02.2019

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 
Chci jídelníček ZDARMA

2 538 282 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?