3 snadné recepty s chia semínky

Chia pudink

Jedná se o plody Šalvěje hispánské, jejichž vynikající výživovou hodnotu pochopili už Indiáni. Pytlík těchto zdravých semínek měli vždy při ruce a sloužil jim jako zdroj vitamínů, minerálů, tuků, bílkovin i sacharidů a vlákniny. Umožnil jim přežít i nelehká období. I my můžeme vyzkoušet konzumaci chia semínek, zařadit je do pestrého jídelníčku a připravit si z nich chutné a zdravé pokrmy.

Pravděpodobně se zeptáte, proč byste měli zkoušet zrovna chia semínka? Odpověď je nasnadě. Chia semínka patří mezi superpotraviny.

Obsahují všechny tři základní složky potravy.

  • Ve 100 gramech chia semínek najdete 37 gramů sacharidů, 31 gramů tuků a 21 gramů bílkovin. Kromě toho ještě obsahují semínka asi 33 gramů vlákniny.

Právě díky vláknině dokážou chia semínka na sebe navázat vodu a svůj objem zvětšit až na dvanáctinásobek. Tato skvělá vlastnost zdravých semínek pomáhala Indiánům přežít i v dobách nedostatku vody. Ve vodě se ze semínek vytvořil gel, z něhož se po dlouhou dobu postupně uvolňovaly sacharidy. Lidskému tělu zajistil palivo na delší období.

Z výše uvedených důvodů se chia semínka velice dobře hodí i jako součást zdravé stravy a doplněk při hubnutí. Vhodné jsou i pro diabetický jídelníček. Nejspíš ale váháte, co s nimi v kuchyni podniknout. Přinášíme vám tři tipy.

Banánový pudink

Co budete potřebovat?

  • 2 ks polévkové lžíce chia semínek,
  • 2 ks zralých banánů,
  • 2 ks polévkové lžíce medu,
  • 400 ml kokosového mléka,
  • 1 ks špetku skořice

Chia semínka jsou také skvělé například na snídaní. Dá se z nich připravit chutný a výživný pudink.

Doba přípravy: 10 minut + 6 hodin odstání v ledničce

Postup: Do misky vysypte semínka, zalijte mlékem a nechte 30 minut odpočinout. Přidejte med, promíchejte a uložte do lednice, kde nechte asi 6 hodin odstát. Vytvoří se mléčné želé. Oloupejte banány a pokrájejte na kousky. Vložte je do mixéru a zalijte mlékem se semínky. Přisypte špetku skořice. Rozmixujte. Hotový pudink servírujte do misek či skleniček, můžete ho ozdobit banánem nakrájeným na kolečka nebo sezónním ovocem.

Výživný koktejl

Doba přípravy: 10 minut (+ 8 hodin na odstání semínek s vodou)

Co budete potřebovat?

  • 2 ks polévkové lžíce chia semínek,
  • 4 ks polévkové lžíce čisté neperlivé vody,
  • 2 ks polévkové lžíce limetkové šťávy,
  • 2 ks polévkové lžíce medu,
  • 200 ml čisté neperlivé vody,
  • 4 ks čerstvých jahod (případně jiného ovoce)

Postup: Do misky vsypte dvě polévkové lžíce chia semínek a zalijte je vodou v poměru 1:2, tedy na jeden díl semínek dva díly vody. Nechte odstát přes noc. Uvidíte, že se přes noc utvoří hustá kašička v podobě želé. Získáte tak praktický důkaz toho, že na sebe semínka skutečně vážou vodu.

Ráno přilijte dvě polévkové lžíce limetkové šťávy a dvě lžíce kvalitního medu. Promíchejte a dolijte 2 deci vody. Je možné přidat čerstvé jahody nebo třeba meruňky (nekombinovat, vždy jen jeden druh) a lehce (jenom krátce, ne úplně dohladka) rozmixovat. Získáte výživný koktejl, kterým doplníte živiny třeba po námaze.

Müsli tyčinky

Máte rádi müsli tyčinky, které jsou skvělou stravou třeba na cesty? Vyrobte si jejich domácí variantu.

Doba přípravy: 20 minut + 2 hodiny na ztuhnutí v ledničce

Postup: Plech vyložte pečicím papírem a posypte ovesnými vločkami, nasekanými ořechy a chia semínky. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, dokud lehce nezhnědnou. Potom sesypte do misky a nechte vychladnout. Připravte si zapékací mísu nebo hluboký plech a také ji vyložte pečicím papírem.

Co budete potřebovat?

  • 2 hrnky ovesných vloček,
  • ½ hrnku vlašských ořechů – nasekat na drobno,
  • ¼ hrnku chia semínek,
  • 1/3 hrnku medu,
  • 1 lžička skořice,
  • ½ hrnku sušeného ovoce (švestky, meruňky, datle – co vám chutná),
  • 150 gramů arašídového másla

V hrnku si na mírně teplé plotně rozpusťte arašídové máslo a med a dobře promíchejte, aby se vytvořila homogenní směs. Vlijte máslo s medem do misky s opečenými ovesnými vločkami, chia semínky a ořechy. Přidejte sušené ovoce podle vaší chuti, například meruňky. Promíchejte a směs rozprostřete do stejně silné vrstvy v zapékací míse. Dejte do lednice ztuhnout minimálně na 2 hodiny. Potom krájejte na tyčinky a jezte.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.