Rajčatovo-cizrnové kari

Ingredience na 1 porci
| Česnek | 0.5 stroužky | |
| Olej olivový | 1 ml | |
| Rajčata cherry | 1 hrst | |
| Cibule červená | 0.5 kusy | |
| Sůl | 1 špetka | |
| Pepř | 1 špetka | |
| Rýže basmati vařená | 100 g | |
| Cizrna ve slaném nálevu | 100 g | |
| Koriandr mletý | 1 špetka | |
| Kurkuma mletá | 1 špetka | |
| Mléko kokosové | 100 ml | |
| Rajčata v plechovce | 200 g |
Tohle šťavnaté, barevné a nádherně vonící jídlo rozveselí i ten nejstudenější podzimní povečer!
Ve velkém hrnci rozehřejte olej na mírném ohni a zesklovaťte na něm cibuli doměkka (cca 5 minut). Poté vmíchejte česnek a koření garam masala a sušený koriandr, nechte koření chvíli rozvonět. Přidejte rajčata z plechovky, promíchejte a zvolna vařte 10 minut pod pokličkou.
V dalším kroku přidejte kokosové mléko z konzervy, směs okořeňte solí a pepřem. Přiveďte k varu, ztlumte oheň a vařte 10–15 minut, dokud omáčka nezhoustne. Na konec dochuťte směs špetkou kurkumy, kterou je dobré přidat až poté, co směs projde varem. S kurkumou opatrně, je velmi aromatická.
Na konec vsypte cizrnu, cherry rajčátka a směs prohřejte. Posypte koriandrem a podávejte s rýží. Doporučujeme prozkoumat také další recepty z lahodné a lehce dostupné cizrny.
* Místo koření garam masala, kurkumy a koriandru můžete použít kari koření dle vlastní chuti. Dále doporučujeme dle vlastních preferencí přidat chilli koření.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 198.867 Kj
| Bílkoviny | 1.66 g |
| Sacharidy | 7.31 g |
| Sacharidy z cukrů | 0.06 g |
| Tuky | 1.35 g |
| Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.05 g |
| Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.11 g |
| Vláknina | 1.13 g |
| Sodík | 15.29 g |
| Vápník | 0.01 g |
| Gi | 0.65 |
Alergeny
- Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
Graf nutričních hodnot





