Bio jídelníček

Princip Bio stravování spočívá v tom, že konzumujete prakticky výhradně potraviny, při jejichž pěstování, zpracování a výrobě se nepoužívaly žádné chemikálie aplikované v zemědělství ani geneticky modifikovaná semena apod. Během zpracování se do těchto potravin nepřidávají žádné synteticky vyrobené látky, které mají ovlivňovat chuť, trvanlivost nebo vzhled.

Stručně řečeno jde o produkty tradičního zemědělství bez využití umělých hnojiv a postřiků proti hmyzu a na hubení plevele. Pěstování dobytka se obejde bez umělých krmných směsí a zakládá se výhradně na přírodní zelené pastvě. Výroba mléčných výrobků se provádí klasickým způsobem opět bez chemických úprav. Výsledkem pěstování plodin, rostlin či dobytka těmito formami jsou bio produkty bez chemických a průmyslových zásahů.

Celý proces pěstování a výroby máte pod kontrolou

Bio potraviny musí také splňovat nejenom naprosto všechny potravinářské a hygienické normy a také další pravidla popisující výrobu, zpracování a samozřejmě i distribuci Bio produktů a bio potravin. Šanci získat značku bio má jenom ten výrobce, který tyto parametry splní naprosto ve všech ohledech, jinak na ni nedosáhne. Výsledkem je, že tyto přírodně připravené potraviny mají více vitamínů a minerálů a stopových prvků. Rovněž jsou chutnější a mívají vyšší výživovou hodnotu. Nespornou výhodou je i skutečnost, že jsou plně kontrolované ve všech fázích procesu výroby, následného zpracování i distribuce. Celý proces je proto dokonale zmapovaný.

Ekologické pěstování je nákladnější

Na první pohled se tedy zdá, že pokud budeme v obchodě skládat do košíku jenom výrobky se značkou bio a kontrolovaným bio programem, musíte být naprosto zdraví. Jenže ono to tak docela není. Především je důležité upozornit na to, že bio produkty jsou o dost dražší než běžné potraviny a plodiny. Proč? Při ekologickém způsobu pěstování rostlin a chovu zvířat jsou výnosy nižší. Chemické přípravky totiž podporují výnosy z půdy, zamezují působení škůdců, takže při pěstování s využitím chemie je logicky výnos na hektar vyšší. Také ekologické krmivo pro dobytek je nákladnější, dobytek tak rychle nepřibývá, musí se chovat delší dobu. Zisky proto nejsou tak vysoké a tak rychlé. Chuť a výživovou hodnotu bio produktů je zkrátka nutné zaplatit. Proto plné stravování bio výrobky vyjde opravdu draho a málokdo si ho může dovolit.

Tip: Kvalitní a cenově dostupné jsou například biopotraviny Country Life, a právě akční nabídky a zvýhodněné biopotraviny Country Life nabízí akční leták, který vychází pravidelně každý měsíc. 

Zacházejte s bio produkty s rozumem

Pravda je taková, že důležitý je především pestrý jídelníček, vyvážený s ohledem na všechny jeho složky. Můžete do něj samozřejmě zařadit některé bio produkty. Kdo si například potrpí na kvalitní mléčné výrobky, může sáhnout po těch bio. Objeví chutnější a výživově hodnotnější variantu. Také v mase je možné hledat bio kvalitu.

Chybou je ale uvažovat stylem, že co je bio, to automaticky neškodí. Tučné vepřové maso je pořád tučné vepřové maso, i když má značku bio a pochází z ekologického chovu. Výjimečně si ho můžeme kousek dopřát, ale jinak bychom se ho měli vyvarovat. Rozhodně by nemělo být standardní součástí jídelníčku. Proto je třeba i s bio produkty nakládat s rozumem. Zařazovat je do jídelníčku podle potřeby a možností, ale nestávat se jejich nekritickými fanatiky. Lidé posedlí bio stravou totiž dokážou svému okolí zdravé stravování pěkně zošklivit. Jednoznačně totiž platí, že zdravá strava je hlavně vyvážená, s důrazem na všechny potřebné výživové složky. Nemusí být nutně vždy bio. I řada konvenčně vypěstovaných plodin může mít vysokou výživovou hodnotu a velké množství vitamínů.

Příklad bio jídelníčku na tři dny:

1. den:

Snídaně: Bio jogurt s müsli a ovocem

Dopolední svačina: Bio jablko

Oběd: Dušené bio kuře s bio kořenovou zeleninou (mrkev, celer, petržel) vařenou na páře

Odpolední svačina: Bio polotučný tvaroh s ovocem

Večeře: Polévka z bio červené čočky

2. den:

Snídaně: Bio šunka s plátkem celozrnného chleba, bio paprika

Dopolední svačina: Bio pomeranč

Oběd: Pečený bio pstruh s bylinkovými bio brambory

Odpolední svačina: Salát z bio mrkve

Večeře: Pórková polévka s bio vejcem

3. den:

Snídaně: Bio ovesná kaše s oříšky a bio medem

Dopolední svačina: Bio hruška

Oběd: Plátek libového bio vepřového, dušené zelené bio fazolky

Odpolední svačina: Salát z bio okurek a rajčat

Večeře: Zapečená bio zelenina (brokolice, květák, mrkev) s vejcem od domácích slepic

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.