Vyzkoušejte tradiční podzimní polévky, které probudí i zlenivělý metabolismus

Jste také jako většina lidí na podzim nešťastni z každého spadlého listu ze stromu? Cítíte, jak Vám s přibývajícími dny ubývá energie? Máme pro vás jednoduché řešení, jak lépe probudit svou ospalou podzimní náladu a podpořit metabolismus. Zařaďte do svého zdravého jídelníčku podzimní polévky, které vás nejen zahřejí. 

Léto je dávno za námi a podzim v plném proudu. Někdo má toto roční období rád, jiný ho nenávidí. Faktem je, že ke slovu přicházejí trika s dlouhým rukávem, svetry, bundy a postupně i teplé boty, šály a čepice. Musíme se teple oblékat, slunečních paprsků je stále méně a méně. 

Někoho kvůli podzimnímu počasí přepadají deprese a špatná nálada. Proto je důležité dělat si radost, maximálně využívat slunečního svitu, odpočívat. Také je třeba trochu pozměnit stravovací režim. Pomohou vám jídla, která vás zahřejí i zasytí a dodají vám vitamíny. Nastává čas podzimních polévek.

S letními saláty už nevystačíte

Chladnější počasí znamená hrozbu v tom smyslu, že se máme tendenci méně hýbat. Nechce se nám ven do zimy, raději zůstaneme doma u kamen s hrnkem horkého čaje. Je ale třeba být opatrný, protože jinak začnete nabírat zásoby na zimu a tloustnout a to určitě nechcete. Proto je třeba upravit také jídelníček, aby hubnutí nebo minimálně udržení optimální hmotnosti bylo snadné.

Se studenými zeleninovými saláty teď rozhodně nevystačíte, právě naopak. Při nižší teplotě venku tělo vyžaduje něco teplého pro zahřátí. Jestli se budete cpát saláty jako v létě, váš organismus bude přechlazený, bude strádat, nebudete se cítit dobře. Samozřejmě je třeba jíst zdravě, ale teď musíte jídlo trochu zahřát, abyste byli spokojení. Jestli to neuděláte, možná vaše tělo začne prahnout po sacharidech, protože prostě bude žádat energii, kterou mu nedodáváte. Snažte se proto tělu dodat dostatečnou porci zdravé energie. Potřebujete účinné zrychlení metabolismu, abyste nezačali tloustnout. Jak? Sezónními polévkami.

Dýně se vrací do našich jídelníčků

Využívejte teď maximum sezónních surovin. Vynikající jsou recepty z dýně. Většina lidí se při zpracování dýně omezovala maximálně na sterilovaný kompot a to bylo všechno. Naštěstí se ale v posledních letech dýně opět vrací do našich jídelníčků. Dýní je spousta druhů a právě podzim, kdy dozrávají, je ideální čas, jak vyzkoušet nějaké nové pokrmy.

Dýňová polévka je zdravá a chutná. Můžete ji velice dobře rozmixovat a vlít i do termosky. Vezmete si tak horkou svačinu do tašky do práce, nebo ji máte při ruce kdykoli dostanete hlad. Výživoví odborníci se vůbec přimlouvají za to, abyste co nejvíce jedli mixované zeleninové polévky. Významně totiž zvyšují tvorbu žaludečních šťáv a tím probouzí váš zlenivělý metabolismus z letargie. Zároveň tak váš mozek dostane brzy signál o tom, že žaludek má dost a nesnaží se přecpávat. Polévky výborně a brzy zasytí.

Ukliďte si dobře žaludek a střeva

Dobré je také pročistit útroby a k tomu jsou polévky jako stvořené. Obsahují spoustu zdravých ingrediencí, především zeleninu, a dále velké množství tekutiny. Proto pomáhají vašemu tělu odbourávat odpadní látky. Detoxikace organismu pomocí polévek je velmi účinná.

Konzumací polévek také v žádném případě nemůžete přibrat, tedy v případě, že si připravujete vodové nezahuštěné varianty. Zapomeňte tedy na smetanové polévky, které přinášejí tělu tuk a kalorie navíc. Nezahušťujte polévky klasickým způsobem, tedy jíškou. Pokud už chcete zahušťovat, zkuste jedině cibulovou jíšku (lehce zaprášíte moukou orestovanou cibuli – tím pádem dáte mnohem méně mouky než při přípravě klasické jíšky a stejné je to i s množstvím tuku).

Mnohem lepší a zdravější než zaprašování moukou je použití mixované zeleniny. Pokud děláte polévky často, vyplatí se připravit si mixovanou kořenovou zeleninu do zásoby a nechat ve sklenici v ledničce. Můžete ji použít do různých druhů polévek místo jíšky.

Udělejte si pestré menu z polévek

Podzimní polévky přitom nemusí být žádná nuda. Vytvořte si s nimi pestrý jídelníček, který vašemu tělu dodá dostatek vitamínů. Využijte například houby, které jsou typicky podzimní plodinou. Mají spoustu minerálů, vitamínů a například hřiby působí protirakovinně. Bramboračka s hřiby je skvělou večeří.

Stejně tak můžete připravovat brokolicovou, květákovou či třeba zelnou nebo hrachovou polévku. Výhodou polévek je i skutečnost, že jejich příprava je snadná i pro ty, kdo zrovna nepatří mezi mistry kuchaře. Pojďme si tedy nějaké recepty vyzkoušet.

Bramboračka s houbami

Suroviny:

  • Asi 500 g brambor
  • 3 ks středně velká mrkev
  • 1 ks malý celer
  • 1 ks petržel
  • 1 ks středně velká cibule
  • Hrst hub čerstvých nebo sušených
  • 2 litry zeleninový vývar
  • 1 ks bobkový list
  • 3 ks pepř celý
  • 2 ks nové koření
  • Lžíce oleje na smažení cibule
  • Rozmixovaná zelenina na zahuštění
  • 1 ks špetka majoránka
  • 1 ks stroužek česneku
  • 1k špetka sůl

Postup:

Cibuli oloupejte a nasekejte na drobno. Ve větším hrnci osmahněte na oleji. Přidejte rozmixovanou zeleninu a zalijte několika sběračkami zeleninového vývaru a rozmíchejte. Přilijte zbytek vývaru. Očistěte zeleninu, tedy, mrkev, petržel a celer a nakrájejte na drobno, brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky. Vložte do vývaru a přidejte koření. Přidejte houby. Čerstvé nasekejte na kousky, sušené plátky hub hodinu předem namočte do studené vody a případně též nasekejte na drobné kousky. Povařte, dokud zelenina, brambory i houby nezměknou. Nakonec můžete přidat prolisovaný stroužek česneku, špetku majoránky a lehce osolit.

Dýňová polévka

Suroviny:

  • 1 ks větší dýně cca 1 kg
  • 1 ks středně velká cibule
  • 1 litr zeleninový nebo kuřecí vývar
  • 1 ks lžíce olej
  • 1 ks špetka sůl
  • 1 ks špetka pepř
  • Bazalka
  • Pažitka

Postup:

Oloupejte a na kostičky posekejte cibuli. Na lžíci oleje ji v hrnci osmahněte. Dýni nakrájejte na kostičky a přidejte k osmahnuté cibuli. Zalijte vývarem. Vařte cca 20 minut, dokud nejsou dýňové kostičky úplně měkké. Potom odstavte z plotny a nechte vychladnout. Rozmixujte polévku ručním mixérem. Osolte a opepřete podle chuti, můžete přidat trošku nasekané čerstvé pažitky či bazalky.

Zelná polévka

Suroviny:

  • 500 g kysané zelí
  • 1 ks větší cibule
  • 200 g kuřecí párek
  • Cca 5 brambor
  • 1 ks špetka sůl
  • 1 ks bobkový list
  • 2 ks nové koření
  • 1 ks špetka mletá sladká paprika
  • 3 ks pepř celý
  • 1 ks lžíce olej
  • 1 ks lžíce hladká mouka
  • 2 litry vývar z uzeného masa

Postup:

Na oleji orestujte oloupanou a nadrobno nasekanou cibuli. Zlehka zaprašte hladkou moukou (v tomto případě se zahušťování mixovanou zeleninou příliš nehodí). Zalijte vodou nebo vývarem z uzeného masa (s vývarem je chutnější). Přidejte omyté a pokrájené zelí, brambory, bobkový list, nové koření, pepř a papriku. Když jsou zelí a brambory měkké, přidáme na kolečka nakrájený kuřecí párek (do klasické zelňačky se používá klobása, toto je dietní varianta). Nakonec můžeme ještě dochutit podle potřeby solí či pepřem. 

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

 

Kam dál?

Co dát v zimě do košíku? Nakupujte potraviny, které vás zahřejí

Po celý rok bychom se měli zajímat o to, co za stravu přijímáme a jak kvalitní potraviny jíme. Nikterak by tedy tomu nemělo být ani v zimních měsících. Co dát v tomto období do svého nákupního košíku, vám poradíme v našem článku. Pokračovat ve čtení

8 potravin proti stárnutí: Zelná šťáva a zelený čaj jako elixír nesmrtelnosti

Jak už jste se mohli dočíst v předešlých článcích na našem webu, strava má velký vliv nejen na hubnutí, naši náladu či například kvalitu spánku, ale ovlivňuje i vzhled naši pokožky. Jaké potraviny jsou vhodné pro zpomalení stárnutí? Přečtěte si náš článek, kde vám vše prozradíme. Pokračovat ve čtení

3 krát zdravá pizza: Tušili jste, že si oblíbenou pochoutku můžete připravit i z květáku?

Pizza nemusí nutně znamenat nezdravý pokrm s přebytečnými kaloriemi a případné porušení zdravého životního stylu. Důkazem vám mohou být naše osvědčené recepty na fit domácí pizzy, které jsou nejen chutné, ale i velmi jednoduché na přípravu. Pokračovat ve čtení

Jídelníček proti celulitidě: Jak se zbavit pomerančové kůže?

Velkou část žen začne dříve nebo později trápit celulitida. Dolíčkovitá kůže připomínající kůru pomeranče není jenom estetický problém. Spousta žena sahá po drahých kosmetických přípravcích, ovšem ne všechny vědí, že tyto potíže můžete hodně ovlivnit správnou stravou. Pokračovat ve čtení

 
Chci jídelníček ZDARMA

1 334 402 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?