Tarhoňa: Středoevropská variace vaječných těstovin

Tarhoňa se skvěle hodí jako příloha k masu či zelenině, dále se dá také využít na sladko, smíchaná s ovocem. Naučte se tarhoňu připravovat a zařaďte ji do svého jídelníčku prostřednictvím chutných receptů, které jsme si pro vás připravili.

Vaječné těstoviny tarhoňa ve tvaru malých kuliček jsou dobře známou ingrediencí. Málokdo ale ví, že tarhoňa nemusí sloužit jen jako příloha k masu. Dají se z ní vytvářet různé chutné a zajímavé jídla a dá se navíc využít i ve sladkých receptech.

Univerzální potravina

I když se za původ tarhoni bere přední Asie (název pochází ze staroperského „tarhana“, což měla být směs mletého obilí uvařeného v kyselém mléce používaná asijskými kočovníky), patří zhruba od roku 1600 tarhoňa k tradici maďarské a slovenské kuchyně. Svůj nemalý význam v gastronomii si navíc v těchto státech uchovala dodnes.

Tarhoňa je univerzálně používaná potravina, kterou lze konzumovat samostatně, jako zavářku do polévek, jako přílohu k omáčkám a masu a nebo také na sladko. 

A jedná se vlastně vaječné těstoviny v podobě kuliček, vyrobené z mouky, vajec (případně kyselé smetany) a vody s přídavkem soli. Tarhoňa obsahuje lepek, jeho množství záleží na použité obilovině. Nejčastější surovinou je sice klasická pšeničná mouka, lze ale použít například i mouku z pohanky.

Příprava

Nejoblíbenější příprava tarhoni je opražení na suché pánvi dorůžova, následné přidání oleje a při začínajícím hnědnutí zalití vodou (uvádí se asi 1,5× větší objem vody, než je objem tarhoni). Tuto směs stačí už jen mírně osolit a dusit přibližně patnáct až dvacet minut. Výsledkem je jak samostatný pokrm, tak příloha k masu a různým druhům omáček.

Další variantou je při opražení na suché pánvi přidání trochy sladké papriky.

Zeleninový salát s tarhoňou

Recept na salát se zeleninou, který se skvěle hodí jako lehká a zdravá večeře.

Ingredience:

  • 200 g tarhoni
  • ½ hlávky zelí
  • 1 cibule
  • 10 cherry rajčat
  • 100 g černých oliv
  • sůl
  • pepř
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • pažitka

Postup:

Tarhoňu nejprve opečte na plátku másla. Pak ji zalijte vodou cca 1,5 cm nad tarhoňu a přiveďte k varu. Vařte přibližně 5 minut, poté odstavte, přikryjte pokličkou a nechte dojít.

K hotové tarhoni přidejte zelí nastrouhanou najemno, nakrájenou cibuli, cherry rajčata a olivy. Vše dobře promíchejte, dochuťte pepřem a můžete podávat. Na talíři salát ozdobte bílým jogurtem a nasekanou pažitkou.

Tarhoňa zeleným s chřestem

Tohle báječně krémové rizoto z tarhoni s množstvím zeleniny si určitě zamilujete.

Ingredience:

  • 250 g tarhoni
  • 15 výhonků chřestu
  • 3 pl olivového oleje
  • 1 větší pórek
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml suchého bílého vína
  • kůra a šťáva z citronu
  • 200 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • ½ hrnku mraženého hrášku
  • 2 pl másla
  • pár větviček petrželky
  • 5 pl strouhaného parmezánu

Postup:

chřestu odřízněte konce výhonků a zbylé stonky nakrájejte na přibližně 1 cm silná kolečka. Stonky vložte do hrnce s osolenou vroucí vodou a vařte přibližně 3 minuty. Do druhého hrnce s osolenou vroucí vodou vložte tarhoňu a uvařte ji doměkka.

Pórek nakrájený na proužky a nadrobno nakrájený česnek opečte na pánvi na trošce oleje.

Přilijte víno, přidejte citrónovou kůru a šťávu a vše osolte a opepřete. Po chvíli přidejte vývar nebo vodu, hrášek a nechte vařit 2 minuty. K uvařené zelenině přimíchejte máslo a přemístěte ji do vyšší nádoby, ve které ji budete mixovat ponorným mixérem. Do umixované směsi přidejte uvařený chřest, nasekanou petrželku a parmazán. Zeleninovou směs nakonec dobře promíchejte s tarhoňou a můžete podávat.

Chilli tarhoňou s rajčaty

Recept pro milovníky pikantních jídel. Množství chilli koření zvolte podle vlastní chuti.

Ingredience:

  • 70 g semolinové tarhoni
  • 80 g tofu
  • 1 avokádo
  • cherry rajčata
  • 10 g sezamových semínek
  • olivový olej
  • sojová omáčka
  • mleté chilli papričky
  • pepř

Postup:

Tarhoňu před vařením osmažte na trošce oleje do zlatova. Pak ji zalijte vodou a vařte do měkka. Tofu pokapané sójovou omáčkou a obalené v sezamových semínkách si opečte na pánvi. K uvařené tarhoni přidejte nakrájená cherry rajčata, podle chuti mletou chilli papriku a připravené tofu. Vše dobře promíchejte a podávejte spolu s nakrájeným avokádem, které se k receptu úžasně hodí.

Hovězí Stroganov s celozrnnou tarhoňou

Tarhoňa má jako většina těstovin i svou celozrnnou variantu, která je považován za zdravější. Vyzkoušejte recept na celozrnnou tarhoňu a to na chutný hovězí Stroganov. V případě potřeby můžete hovězí maso v receptu nahradit kuřecím, které se vaří daleko rychleji.

Ingredience:

Tarhoňa

  • 250 g celozrnné tarhoni
  • 1 pl olivového oleje
  • nasekaná petrželka

Stroganov

  • 500 g hovězího masa
  • 1 hrnek hovězího vývaru
  • 50 ml bílého jogurtu
  • 1 červená cibule
  • 3 žampiony
  • 2 stroužky česneku
  • 1-2 pl rajčatového protlaku
  • 1-2 pl dijonské hořčice
  • 1-2 pl másla ghee
  • pepř
  • sůl
  • bylinky dle chuti

Postup:

Tarhoňu uvařte v mírně osolené vodě doměkka. Po uvaření do ní vmíchejte olivový olej a petrželku.
Maso si nakrájejte na tenké nudličky. V hrnci rozpusťte máslo ghee, přidejte červenou cibuli, česnek, žampiony, kousky masa a opékejte pár sekund. Poté dochuťte pepřem, případně bylinkami podle chuti a zalijte vývarem. Přidejte rajčatový protlak, hořčici, promíchejte a zakryjte pokličkou.

Takto směs duste přibližně 1 hodinu a 30 minut, dokud maso nezměkne. Během vaření můžete podle potřeby podlévat vývarem nebo vodou. Když je maso uvařené přidejte trochu bílého jogurtu na zjemnění a můžete podávat společně s uvařenou tarhoňou.

Jablečná kaše z tarhoni

Příkladem sladké pochoutky z tarhoni je tento recept na lahodnou jablečnou kaši. Můžete si ho připravit na snídani, nebo jako jednoduchý sladký oběd.

Ingredience:

  • 200 g špaldové tarhoni
  • 500 ml vody
  • 100 ml ostružinového sirupu
  • 1 jablko
  • 1 čl skořice
  • 100 g sušeného ovoce
  • 1 pl strouhaného kokosu
  • 1 pl slunečnicových semínek
  • 1 pl dýňových semínek

Postup:

Tarhoňu dejte vařit do hrnce s vodou. Jakmile začne vřít - snižte teplotu, přidejte sirup, skořici a vařte na mírném plameni dalších zhruba 10 minut. Potom k tarhoni přidejte nastrouhané jablko, kokos, sušené ovoce a semínka.

Vše dobře promíchejte a odstavte z ohně. Kaši podávejte politou ostružinovým sirupem.

05.06.2019

Získejte zdravý jídelníček na míru ZDARMA

  • Sestavený od nutriční poradkyně
  • Komplexní jídelníček pro vaší osobu
  • Recepty na 7 dní ZDARMA

Chci jídelníček ZDARMA

Komentáře ke článku

Abyste mohli přidat komentáře, musíte se přihlásit. Pokud u nás ještě nemáte účet, zaregistrujte se

 

Kam dál?

 
Chci jídelníček ZDARMA

2 934 453 doručených jídelníčků, za dvě minuty získáte váš!

Tip: Víte, že nejčastěji chtějí lidé zhubnout 10 kg?