Nepečené dorty: recepty a inspirace pro letní dny

Borůvkový dort

Borůvky patří mezi jedno z nejzdravějších druhů ovoce. Posilují imunitu, čistí krev, pomáhají při problémech s cholesterolem a také odbourávají stres. Vyzkoušejte recept na tento zdravý borůvkový dortík.

Ingredience:

Korpus

  • 200 g špaldových piškotů
  • 8 g másla

Borůvková náplň

  • 500 g jemného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml šlehačkové smetany
  • 12 pl borůvkového džemu 
  • 200 g borůvek
  • 1 ks vanilkový cukr

Postup:

Začněte přípravou korpusu. Piškoty rozmixujte, smíchejte s rozpuštěným máslem a zatlačte na spodek kulaté dortové formy. Korpus dejte zatím ztuhnout do lednice.

Borůvkový džem zahřejte a propasírujte přes sítko na hladkou hmotu. Mascarpone se šlehačkou a cukrem vyšlehejte do tuha. K hmotě přimíchejte jemný tvaroh a borůvkové pyré. Na závěr přidejte čerstvé borůvky a hmotu rozetřete na ztuhlý korpus. Dort vložte do chladničky a nechte ztuhnout nejlépe přes noc.

Tip! Místo borůvkového džemu vyzkoušejte recept na malinové pyré, které je pro tento recept naprosto skvělé. Díky využití receptu na malinové pyré nebude dort tak sladký.

Fit čokoládový dort

I čokoládový dort může být zdravý a fit, dezert musíte ale připravit z kvalitní hořké čokolády či kakaa. Navíc tento recept na dort obsahuje protein, který se postará o kvalitní přísun bílkovin.

Ingredience:

Korpus

  • 200 g ovesných vloček
  • 2 pl medu
  • 2 pl kokosového oleje
  • 1-3 pl vody

Krém

  • 600 g bílého jogurtu
  • 400 g light cream cheese
  • 100 g holandského kakaa
  • 150 g xylitolu
  • 200 g malin
  • 30 g želatiny v prášku
  • 1 odměrka čokoládového proteinu
  • máta

Postup:

Všechny ingredience na korpus spolu rozmixujte. Vodu opatrně přidávejte po lžičkách, aby nebylo těsto příliš mokré. Připravené těsto na korpus natlačte na spodek dortové formy. Ve velké misce spolu smíchejte řecký jogurt, cream cheese, kakao, sladidlo a protein. 

V menší misce rozmíchejte želatinu s pár lžícemi vařící vody a míchejte, dokud se nerozpustí. Do rozpuštěné želatiny vmícháme pár lžic čokoládového krému a pořádně promíchejte. Celou želatinovou směs pak vmíchejte do čokoládového krému. Směs vylijte na korpus a odložte do lednice alespoň na 5 hodin. Nakonec dort ozdobte malinami a mátou.

TIP: Inspirujte se i dalšími recepty na chutné letní dorty, které jsme pro vás připravili. 

Malinovo-kokosový dezert

Recept na lahodný malinovo-kokosový dort, který je vhodný i při veganském stylu stravování.

Ingredience:

korpus

  • 2 hrnky mandlí
  • 1 hrnek sušených datlí
  • ½ hrnku strouhaného kokosu

kokosová nádivka

  • 1 hrnek kokosového oleje
  • 1 hrnek kešu ořechů
  • 2 lžíce medu
  • 1,5 hrnku strouhaného kokosu

malinová poleva

  • 1 hrnek kokosového oleje
  • 1 hrnek kešu ořechů
  • 1 hrnek čerstvých malin
  • 1 lžíce medu

Postup:

Ingredience na korpus rozmixujte v mixéru na hladkou hmotu. Směs zatlačte na dno dortové formy vyložené pečícím papírem. Stejně rozmixujte i ingredience na kokosovou směs a natřete ji na korpus.

Dort vložte na chvíli do lednice.

Ingredience na malinovou polevu rozmixujte na hladkou směs, kterou vylijte na ztuhlou kokosovou směs. Dort dejte na pár hodin do chladničky. Před podáváním jej můžete ozdobit ovocem nebo třeba kokosovými lupínky.

Jablečno-tvarohový dort

Vyzkoušejte také tento jednoduchý recept na tvarohový dort s tvarohem a jablky.

Ingredience:

Korpus

  • 120 g špaldových piškotů
  • 100 g mletých mandlí
  • 80 g másla

Jablečná náplň

  • 1000 g strouhaných jablek
  • 6 plátků želatiny

Smetanová náplň

  • 250 ml smetany na šlehání
  • 1 pl medu
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 250 g jemného tvarohu

Postup:

Piškoty rozmixujte. Přidejte k nim mleté mandle, máslo a dobře smíchejte. Směs natlačte do kulaté formy na dort a dejte do chladničky. Pokračujte přípravou jablečné náplně. Jablka očistěte a nastrouhejte. Přeložte je do hrnce a za občasného míchání chvíli poduste. Plátky želatiny roztaví ve vodě a pak smíchejte s jablky. Směs nechte vychladnout, natřete na korpus a opět vložte do chladničky.

Smetanu s medem a vanilkovým cukrem vyšlehejte do tuha. Postupně přimíchejte jemný tvaroh. Hotovou směs rozetřete na vychlazenou jablečnou náplň a dejte na pár hodin do chladničky. Před podáváním můžete dort ozdobit kvalitní strouhanou čokoládou nebo čokoládovou polevou.

Nepečený dort se zakysanou smetanou a broskvemi

Piškotový dort se zakysanou smetanou patří mezi klasické recepty, které zná snad každý. Vyzkoušejte tuto verzi s chutnými kompotovanými broskvemi, které dort osladí a krásně zvláční.

Ingredience:

  • 1 balík světlých piškotů
  • 1 balík tmavých piškotů
  • 1 konzerva kompotovaných broskví
  • 5 kelímků zakysané smetany
  • 3 pl práškového cukru
  • dark kakao

Postup:

V misce smíchejte kysanou smetanu a moučkový cukr. Vymíchejte na hustý krém. Na dno dortové formy poklaďte tmavé piškoty, které pokapejte šťávou z broskvového kompotu. Na piškoty natřete 1/3 smetanového krému a na to navrstvěte tmavé i světlé piškoty. Následně na druhou vrstvu piškotů klaďte na tenké plátky nakrájené broskve. Na broskve dejte druhou třetinu smetanového krému. Opět napěchujeme zavařené broskve a na to piškoty.

Zbytek smetanového krému smíchejte s trochou kakaa a dejte poslední vrstvu piškotů. Dort nechte alespoň půl dne do chladničky. Hotový dort můžete ozdobit nastrouhanou čokoládou nebo ovocem podle chuti.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.