Recepty s tofu: Připravte si zdravý burger i vynikající čokoládový koláč

Lidé, kteří dodržují hubnoucí diety, často narážejí na problém, co mají vařit. Připadá jim, že recepty a povolené potraviny jsou značně omezující. Točí dokola určitý okruh receptů a po čase jim kuchyně připadá fádní. Proto stojí za to svůj jídelníček oživit potravinami, které jsou zdravé, chutné a nutričně výživné. Navíc vám rozšíří vám paletu pokrmů, jíž můžete konzumovat bez obav z toho, že přiberete. Mezi takové potraviny patří tofu.

Sójová jídla znali už staří Číňané

Možná už jste tofu viděli. Je to bílá hmota, která připomíná měkčí sýr. Ale nejenom, že sýr připomíná – on to také sýr je. Jde o sójový sýr nebo tvaroh. Jeho výroba probíhá na stejném principu jako u klasického sýra. Jenom tentokrát se místo kravského mléka používá mléko sójové, čili nápoj získaný ze sojových bobů. Mléko se vysráží syřidly, třeba mořskou solí nigari. Během tohoto procesu dochází k vysrážení sójové bílkoviny. Vznikne sýr rostlinného původu.

Velmi oblíbený je hlavně u vegetariánů nebo u vyznavačů zdravého životního stylu. I ti ostatní ale mohou tofu vyzkoušet a třeba přijdou této potravině na chuť. Ostatně tofu není žádnou novinkou, protože pěstování sóji je velmi starou záležitostí, najdeme o něm zmínky v čínských pramenech už kolem roku 300 př. n. l., tehdy se sója pěstovala ve velkém hlavně na severu Číny. Už tehdy dokázali připravovat ze sóji různá jídla a do Evropy se sója dostala zhruba v 16. století.

Pomáhá i ženám v přechodu

Dnes se tofu dodává v různých příchutích, například jako přírodní, neochucené, dále třeba česnekové, uzené, ale také bylinkové nebo kořeněné. Velkou výhodou je, že dokáže přijmout chutě pokrmy, samotné tofu bez příchutě je neutrální. Právě proto se dobře uplatní v různých pokrmech a můžete ho dochucovat podle libosti. Tvoří velmi dobře stravitelnou bílkovinu, což je velmi důležité. Například bílkoviny v luštěninách jsou stravitelné mnohem hůře.

Navíc je v tofu velké množství esenciálních aminokyselin, které tělo potřebuje a stává se tím náhradou masa. Podstatná je i skutečnost, že na rozdíl od klasického masa neobsahuje nasycené mastné kyseliny a tím pádem nezvyšuje hladinu „zlého“ cholesterolu. Má také poměrně málo sacharidů (cca 7 g na 100 gramovou porci), tím pádem se hodí i pro redukční jídelníček. Najdete v něm fytoestrogeny, přírodní estrogeny jež pomáhají stabilizovat hormonální nerovnováhu, což se hodí například u žen v přechodu.

Jaké lahůdky si můžete z tofu připravit?

Škála využití tofu v kuchyni je skutečně široká. Měkké se dá použít i do koláčů, zálivek, nebo omáček či dokonce zmrzliny. S pevným tofu pak můžete dělat totéž, co s masem: Opékat ho, udit, péct, grilovat, ale i marinovat a nakládat. Když se rozhodnete použít v kuchyni ochucené tofu, není třeba ho vařit či marinovat. Také uzené tofu se dá rovnou jíst.

Jak tofu dochucovat?

V asijské kuchyni se používá rybí omáčka. Musíte si ale uvědomit, že existují dva druhy rybí omáčky – pro studenou a teplou kuchyni. Na ostrý salát z vařeného tofu budete potřebovat tu na studenou kuchyni.

Skvělý základ pro salát nebo maso s přílohou

Zkusíme recepty s tofu pro úplné začátečníky, které zvládne každý.

Budete potřebovat:

  • 1 litr vody
  • 1 ks špetka soli
  • 1 balení neochuceného tofu

Uveďte vodu do varu, osolte ji a vhoďte celé tofu. Vařte tři minuty, potom vyjměte z vody. V místě rýhy potom tofu překrojte a krájejte na kostky. Tofu můžete podávat přelité třeba omáčkou s přílohou, nebo kostky použít do salátu ze syrové zeleniny. Nebojte se, že byste tofu nepovařili dostatečně. Dá se jíst i syrové a nezpůsobí žádné zdravotní problémy, ovšem chuť vařeného tofu je výraznější.

Domácí omáčka k tofu

Musíte mít:

  • 3 polévkové lžíce rybí omáčky pro studenou kuchyni
  • 1 polévková lžíce vody (chcete-li řidší omáčku, klidně dejte dvě lžíce nebo dokonce tři)
  • 1 kávová lžička čerstvě vymačkané šťávy z citronu
  • 1 ks chilli papričky
  • Pažitka podle chuti

Do misky vlijte rybí omáčku, přilijte vodu a citronovou šťávu a důkladně promíchejte. Pak papričku nasekejte na drobno, stejně tak nať pažitky a přidejte k omáčce. K vařenému tofu servírujte omáčku zvlášť v misce, smažené tofu se omáčkou přímo přelévá. Chcete-li omáčky jemnější chuti, můžete přidat cukr, pro výraznější chuť prolisovaný česnek. K tofu se hodí jako příloha čínské rýžové nudle nebo dušená rýže.

Letní salát z tofu

  • Tofu uvařené a pokrájené na kostky, množství cca 100 gramů na strávníka
  • 5 ks cherry rajčat na osobu
  • 3 ks listy ledového salátu na osobu
  • Podle chuti černé nebo zelené olivy nakrájené na kolečka
  • 2 ks polévková lžíce olivového oleje lisovaného za studena
  • 2 ks polévková lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 ks špetka soli
  • 1 ks špetka pepře

Omyté listy salátu natrhejte do misky na malé kousky. Cherry rajčata omyjte a pokrájejte na čtvrtky a přidejte do misky. Přidejte kostky tofu a nakonec olivy. Zlehka a opatrně promíchejte a pokropte zálivkou olivového oleje a citronové šťávy, osolte, opepřete. Ideální je připravovat každou porci salátu zvlášť, aby se se surovinami zbytečně nemanipulovalo a nebyly uválené. Zálivkou jenom kropit sprejem, abyste to nepřehnali s množstvím.

Tofu s rajčatovou omáčkou

Můžete si připravit i tofu s nějakou výraznější teplou omáčkou, například rajčatovou.

Připravte si:

  • 1 ks střední cibule
  • 3 ks polévková lžíce rybí omáčky pro teplou kuchyni/ kvalitní kečup
  • 5 ks rajčata
  • 1 ks špetka soli
  • 1 ks špetka pepře

Cibuli oloupejte a nasekejte na drobno. Na pánvi s olivovým olejem nechte zesklovatět. Přidejte omytá a na měsíčky či menší kousky pokrájená rajčata. Osolte, opepřete. Můžete přidat rybí omáčku, ale klidně můžete zvolit i variantu bez rybí omáčky s použitím kvalitního kečupu s vysokým podílem rajčat, Poduste rajčata na krém. Nakonec přidejte osmažené kousky tofu a ještě chvíli na pánvi prohřívejte.

Z tofu si můžete udělat i svíčkovou

Pokud si doma pečete pizzu, můžete kostky tofu použít na pizzu a nechat rozpéct s ostatními ingrediencemi. Dopřejete si jednou za čas svíčkovou a nechcete ji s masem? Použijte místo masa tofu. Kupte si marinované tofu a lehce ho osolte, opepřete a opaprikujte. Opečte po obou stranách na pánvi. Jinak využijte klasický postup na svíčkovou.

Směsí špenátu a nadrobeného tofu můžete plnit palačinky naslano. Svěží salát z tofu se dá připravit i z hrušek, ořechů, hroznového vína a stonků celeru. Připravenou směs z hrušek, hrozna a kousků celerových stonků zasypte posekanými ořechy a nadrobeným tofu. Tofu se dá použít i do koláčů a chová se velmi podobně jako tvaroh.

Máte rádi burgery a dobře víte, že jsou nezdravé? Zkuste si připravit výživný a zdravý burger s tofu. Z tofu, šalotky, česneku a petrželky rozmixujeme směs a tvarujte placičky, které můžete grilovat nebo opékat na oleji. Do housky je vkládejte společně se zeleninou – listy salátu, rajčaty na kolečka, bílou cibuli, kroužky paprik a kolečky salátové okurky. Z tofu se dá připravit i velmi dobrý tofu cheescake.

Zkrátka nebojte se s tofu experimentovat. Je zdravé, chutné a nabízí spoustu možností, pokud chcete hubnout s 3 měsíčním balíčkem, rozhodně byste ho měli zařadit do jídelníčku.

    Chcete dostávat zajimavé jídelníčky do mailu?


    © COPYRIGHT 2020 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.