Oblíbený jablečný crumble recept

Ingredience na 1 porci

Jablko500 g
Cukr bílý50 g
Citrónová šťáva čerstvá5 g
Skořice4 g
Mouka hladká100 g
Máslo70 g
Cukr hnědý třtinový60 g
Ovesné vločky5 hrstí

Apple crumble recept

1

Nejprve předehřejte troubu na 180 °C.

2

Jablka oloupejte, zbavte jader a nakrájejte na menší kousky. Dejte je do mísy a přidejte cukr, citronovou šťávu a mletou skořici. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience rovnoměrně spojily. Jablečnou směs přesuňte do pekáčku nebo menší zapékací misky.

3

Nyní si připravte drobenku. V míse smíchejte hladkou mouku, hnědý cukr a ovesné vločky. Přidejte kostky másla a prsty jemně promačkejte máslo s ostatními surovinami, dokud nevytvoříte křupavou drobenku.

4

Rozprostřete drobenku na vrchol jablečné směsi v pekáčku, aby byla jablka celá pokrytá.

5

Dejte pekáček do předehřáté trouby a pečte asi 30-35 minut.

6

Hotový jablečný crumble nechte trochu vychladnout a pak ho podávejte s vanilkovou zmrzlinou.

Jablečný crumble neboli apple crumble je jedním z těch výjimečných dezertů, který nás okamžitě přenese do atmosféry podzimu. Tato lahodná pochoutka spojuje sladkou chuť jablek s křupavou vrstvou drobenky, což vytváří harmonii chutí a textur. Základem jablečného crumble jsou samozřejmě jablka. Na výběr máte z mnoha druhů, přičemž každé jablko propůjčí ovocnému crumble trochu jinou chuť – některá jsou sladší, jiná kyselá. Když je ovoce nahrubo nakrájené, míchá se s citronovou šťávou a skořicí.

Skořice je důležitým prvkem, který podtrhuje chuť jablek a dodává dezertu nezaměnitelnou vůni, ať už se jedná o tento jablečný crumble recept nebo o jablečno-banánový crumble. Ten je oblíbenou obměnou banánového dortu, který je mnohdy složitější na přípravu. Rozhodně však stojí za to vyzkoušet jak jablečno-banánový crumble, tak banánový dort.

Apple crumble historie

Historie jablečného crumble sahá až do Spojeného království v době druhé světové války. Během válečných let byly potraviny dostupné pouze v omezeném množství, a tak nebylo snadné sehnat dostatek surovin na klasický dortový základ. Z toho důvodu vznikl crumble, což je kombinace nasekaného ovoce a drobenky na vrchu. Díky své jednoduchosti a chuti se brzy stal populárním po celém světě. Oblíbený je nejen apple crumble recept, ale také jablečno-banánový crumble nebo švestkový crumble.

Jak servírovat ovocný crumble?

Jakmile je jablečný či švestkový crumble připravený, vychutnejte si ho ideálně teplý, doplněný kopečkem vanilkové domácí zmrzliny. Tato kombinace teplého a studeného je naprosto neodolatelná. A pokud máte rádi odvážnější kombinace, zkuste crumble podávat s lžičkou sladké karamelového polevy nebo s domácí zmrzlinou s příchutí skořice.

Jablečný crumble recept je skvělý způsob, jak využít sezónních jablek. A i když hlavní jablečná sezóna spadá na podzim, můžete si ovocný crumble užívat po celý rok, a to s různými druhy ovoce, jako jsou hrušky, broskve nebo meruňky. Přičemž vyhledávaný je crumble z ovesných vloček, který je skvělou svačinou. Crumble recept vám zkrátka přinese radost a pohodu v každém kousku. Pro ještě lepší chuťový zážitek doplňte apple crumble recept libovolnou fresh limonádou, jako je borůvková limonáda nebo citronáda.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 564.3319 Kj

Bílkoviny4.16 g
Sacharidy21.64 g
Sacharidy z cukrů1.02 g
Tuky0.86 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.52 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.3 g
Vláknina3.39 g
Sodík0.21 g
Gi38

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.