Oblíbený jablečný crumble recept

Ingredience na 1 porci
Jablko | 500 g | |
Cukr bílý | 50 g | |
Citrónová šťáva čerstvá | 5 g | |
Skořice | 4 g | |
Mouka hladká | 100 g | |
Máslo | 70 g | |
Cukr hnědý třtinový | 60 g | |
Ovesné vločky | 5 hrstí |
Apple crumble recept
Nejprve předehřejte troubu na 180 °C.
Jablka oloupejte, zbavte jader a nakrájejte na menší kousky. Dejte je do mísy a přidejte cukr, citronovou šťávu a mletou skořici. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience rovnoměrně spojily. Jablečnou směs přesuňte do pekáčku nebo menší zapékací misky.
Nyní si připravte drobenku. V míse smíchejte hladkou mouku, hnědý cukr a ovesné vločky. Přidejte kostky másla a prsty jemně promačkejte máslo s ostatními surovinami, dokud nevytvoříte křupavou drobenku.
Rozprostřete drobenku na vrchol jablečné směsi v pekáčku, aby byla jablka celá pokrytá.
Dejte pekáček do předehřáté trouby a pečte asi 30-35 minut.
Hotový jablečný crumble nechte trochu vychladnout a pak ho podávejte s vanilkovou zmrzlinou.
Jablečný crumble neboli apple crumble je jedním z těch výjimečných dezertů, který nás okamžitě přenese do atmosféry podzimu. Tato lahodná pochoutka spojuje sladkou chuť jablek s křupavou vrstvou drobenky, což vytváří harmonii chutí a textur. Základem jablečného crumble jsou samozřejmě jablka. Na výběr máte z mnoha druhů, přičemž každé jablko propůjčí ovocnému crumble trochu jinou chuť – některá jsou sladší, jiná kyselá. Když je ovoce nahrubo nakrájené, míchá se s citronovou šťávou a skořicí.
Skořice je důležitým prvkem, který podtrhuje chuť jablek a dodává dezertu nezaměnitelnou vůni, ať už se jedná o tento jablečný crumble recept nebo o jablečno-banánový crumble. Ten je oblíbenou obměnou banánového dortu, který je mnohdy složitější na přípravu. Rozhodně však stojí za to vyzkoušet jak jablečno-banánový crumble, tak banánový dort.
Apple crumble historie
Historie jablečného crumble sahá až do Spojeného království v době druhé světové války. Během válečných let byly potraviny dostupné pouze v omezeném množství, a tak nebylo snadné sehnat dostatek surovin na klasický dortový základ. Z toho důvodu vznikl crumble, což je kombinace nasekaného ovoce a drobenky na vrchu. Díky své jednoduchosti a chuti se brzy stal populárním po celém světě. Oblíbený je nejen apple crumble recept, ale také jablečno-banánový crumble nebo švestkový crumble.
Jak servírovat ovocný crumble?
Jakmile je jablečný či švestkový crumble připravený, vychutnejte si ho ideálně teplý, doplněný kopečkem vanilkové domácí zmrzliny. Tato kombinace teplého a studeného je naprosto neodolatelná. A pokud máte rádi odvážnější kombinace, zkuste crumble podávat s lžičkou sladké karamelového polevy nebo s domácí zmrzlinou s příchutí skořice.
Jablečný crumble recept je skvělý způsob, jak využít sezónních jablek. A i když hlavní jablečná sezóna spadá na podzim, můžete si ovocný crumble užívat po celý rok, a to s různými druhy ovoce, jako jsou hrušky, broskve nebo meruňky. Přičemž vyhledávaný je crumble z ovesných vloček, který je skvělou svačinou. Crumble recept vám zkrátka přinese radost a pohodu v každém kousku. Pro ještě lepší chuťový zážitek doplňte apple crumble recept libovolnou fresh limonádou, jako je borůvková limonáda nebo citronáda.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 564.3319 Kj
Bílkoviny | 4.16 g |
Sacharidy | 21.64 g |
Sacharidy z cukrů | 1.02 g |
Tuky | 0.86 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.52 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Vláknina | 3.39 g |
Sodík | 0.21 g |
Gi | 38 |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot