Pečený losos s bramborem

pečený losos

Ingredience na 1 porci

Losos steak400 g
Brambory500 g
Rozmarýn20 g
Citrón200 g
Sůl5 špetek
Olej olivový10 ml

Pečený losos postup

1

Lososa omyjeme a očistíme. Pokud máme celý filet, nejprve nožem oškrábeme šupiny a naporcujeme.

2

Lososa osolíme a potřeme olivovým olejem po všech stranách rovnoměrně. Vyskládáme na pečící papír a pokryjeme kolečky citronu a snítkami rozmarýnu.

3

Pečeme na 180 stupňů 15min, mezitím si uvaříme brambory v osolené vodě.

4

Podáváme s česnekovým dipem (jogurt, česnek utřený se solí, majonéza) nebo citronovou omáčkou - výpek zredukujeme v hrnci s citronovou omáčkou a kostkou másla.

Pečený losos je velmi chutný a snadný způsob přípravy této univerzální ingredience. Právě lososa často obsahují zdravé recepty. Ryby by totiž měl do jídelníčku zařadit alespoň občas každý a právě losos patří k nejdostupnějším rybám.

Proč právě losos v troubě?

Losos v troubě se dá připravit hned na několik způsobů. Pečením losos získá hezkou kůrku, dá se zapéct například v bylinkové krustě nebo jen tak na přírodní způsob. Výborný je také pečený losos na asijský způsob, naložený v sójové omáčce, zázvoru a česneku. Nám ale pečený losos chutná nejvíc v klasické úpravě jako losos s bramborem. Každopádně losos pečený v troubě má jednu obrovskou výhodu a tou je, že pokud nepřekročíte čas přípravy, nedá se zkazit. Při přípravě lososa na pánvi oproti lososovi v troubě je těžší odhadnout, zda je ryba pořádně propečená i uvnitř.

Jak dlouho péct lososa?

Pokud jde o to, jak dlouho péct lososa, záleží samozřejmě i na typu a výkonu trouby. Pokud je ale trouba předehřátá, měla by stačit čtvrthodinka při teplotě 180 stupňů. Tip na extra šťavnatého lososa v troubě: zabalte ho před pečením do kapsy z pečícího papíru s trochou bylinek, olivového oleje a plátkem citronu. Veškerá šťáva se tak udrží uvnitř a losos si zachová maximum svých skvělých vlastností.

Losos s bramborem je moc obyčejný? Není nic jednoduššího, než vyzkoušet další losos recepty, které patří mezi osvědčené a zvládne je každý.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 50.6935 Kj

Bílkoviny0.26 g
Sacharidy0.49 g
Sacharidy z cukrů0.04 g
Tuky1.09 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.94 g
Vláknina0.05 g

Alergeny

  • Ryby a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.