Vařená kapusta neboli kel recept

vařená kapusta recept

Ingredience na 1 porci

Kapusta hlávková700 g
Brambory500 g
Cibule2 kusy
Česnek8 stroužků
Vepřové sádlo30 g
Mouka hladká30 g
Sůl5 špetek
Pepř5 špetek

Postup vařená kapusta

1

Nejprve nakrájíme kapustu nahrubo, cibuli najemno, brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Česnek očistíme a nastrouháme na jemném struhadle.

2

Ve větším hrnci nejprve osmažíme cibuli na sádle. Přidáme kapustu, osolíme a opepříme. Cca 5 minut podusíme pod poklicí.

3

Dále přidáme brambory, zalijeme vodou a přivedeme k varu.

4

Ve vodě rozmícháme mouku a přilijeme ke kapustě. Vaříme dokud nejsou brambory měkké.

5

Odstavíme a přimícháme česnek.

Vařená kapusta recept je velice snadný a navíc moc zdravý. Kapusta obsahuje vysoké množství vitamínu C a také spoustu vlákniny. Moravské označení této brukvovité zeleniny je kel a často ji lidé nemají rádi. Vařená kapusta však chutná skvěle a dobře ji doplní například uzené maso nebo trocha opečené slaniny. Kel recept by tedy určitě neměl chybět v žádném pestrém jídelníčku. Každý může dělat kapusta recept trošičku jinak, jelikož kapusta recepty se liší ať už ingrediencemi či kořením. Skvěle chutná recept na kapustu také s kmínem nebo trochou skořice. Vařená kapusta recept je úplně nejlepší posypaný dozlatova osmaženou slaninou.

Jak na kapustové karbanátky v troubě?

Nemusíme zůstávat jen u vaření, recept na kapustu může totiž zahrnovat i pečení. Kapustové karbanátky v troubě jsou navíc velmi chutné a křupavé. Stejně tak si je můžeme připravit i z jiných druhů zeleniny, jako je například brokolice nebo cuketa. Postup je velmi rychlý, stačí v podstatě jen přidat mleté maso, cibuli, česnek a vejce. Kapustové karbanátky v troubě chutnají nejlépe pokud k nim ještě přidáte čerstvé bylinky, jako je pažitka, tymián nebo petrželka.

ˇ

Vařená kapusta vs. brokolicová polévka se smetanou

Další zeleninou, která chutná skvěle uvařená, je brokolice. Brokolicová polévka se smetanou neboli brokolicový krém je navíc velmi chutný a jemný. Brokolice obsahuje spoustu hořčíku, který blahodárně působí nejen na funkci srdce. Kromě toho obsahuje velké množství vlákniny, díky které je naše tělo chráněno před střevními onemocněními. Brokolicová polévka se smetanou se hodí k jakékoli příležitosti, působí totiž navíc velice slavnostním dojmem. Stačí doladit servírování pokapáním olivovým olejem, posypat čerstvými bylinkami a nakonec přidat pár oříšků.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 264.539 Kj

Bílkoviny1.48 g
Sacharidy11.25 g
Sacharidy z cukrů6.03 g
Tuky1.28 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.01 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Cholesterol0.9 g
Vláknina3.07 g
Vápník52.01 g

Alergeny

Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

Mohlo by vás zajímat

© COPYRIGHT 2021 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.