Domácí majonéza recept

Ingredience na 1 porci

Vejce1 kus
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Olej slunečnicový2 lžíce

Postup majonéza

1

Do hrníčku si rozkřápněte vejce, přidejte trochu soli, pepře a mixérem promíchávejte na ty nejvyšší obrátky.

2

Postupně podle potřeby přilévejte olej. Až budete s výslednou konzistencí spokojení, mixér vypněte.

Domácí majonéza je pro přípravu ještě snazší, než by se na první pohled mohlo zdát. K přípravě receptu na majolku budete potřebovat pouze vejce, sůl, pepř, olej a výkonný mixér. V současné době se majolka kupuje spíš už průmyslově připravená. Vy si však zkuste vyrobit vlastní, kvalitní domácí majonézu.

Vůbec první recept na majonézu vznikl v 18. století ve Francii. Dodnes není jasné, zda označení majonéza vzniklo z francouzského, nebo španělského slova. Majolka totiž byla připravená jako pocta pro vévodu, kterému se povedlo dobýt španělský ostrov Menorca.

Bramborový salát s jogurtem

Recept na majonézu své uplatnění najde bez pochyb v přípravě bramborových salátů. Jednou z verzí, kterou si můžete připravit, je bramborový salát s jogurtem. Pro spojení všech použitých ingrediencí se dá zvolit buď právě domácí majonéza, případně její náhražka, kterou je sojanéza. Tu, na rozdíl od majolky, mohou i vegani, jelikož neobsahuje vejce. Pokud se pustíte do přípravy bramborového salátu s jogurtem, nezapomeňte ho nechat přes noc odležet. Získá tím daleko lepší chuť.

Domácí majonéza a těstovinový salát s jogurtem

Podobná situace jako u bramborového salátu nastává i u salátu těstovinového. Těstovinový salát s jogurtem se stejně tak chutně dá připravit i s použitím receptu na majonéza. Podstatný rozdíl se ukrývá v kaloriích, bílý jogurt je o poznání zdravější než majonéze. Pokud si však tučné či nezdravé potraviny nedopřáváte příliš často, určitě máte dovoleno zhřešit.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 578.15 Kj

Bílkoviny6.19 g
Sacharidy0.47 g
Tuky5.44 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.55 g
Cholesterol0.2 g
Sodík0.07 g
Vápník0.03 g

Alergeny

  • Vejce a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.