Tři recepty na chutné a zdravé zákusky

Jablečné lívanečky

Určitě máte velice rádi lívance. Možná s oblibou vzpomínáte na lívance od maminky nebo babičky. Byly ohromně sladké, smažené na oleji a se spoustu ovocné marmelády. Jenže zdravá strava samozřejmě nic takového neuznává. Přesto nevěšte hlavu. Můžete si připravit velice chutnou verzi lívanečků, která ale také bude zdravá.

Připravte si:

  • 200 g celozrnné mouky,
  • 400 ml polotučného mléka,
  • 2 vejce,
  • 1 kávová lžička kvalitního holandského kakaa,
  • 2-3 jablka,
  • ½ kávové lžičky prášku do pečiva nebo jedlé sody,
  • 250 g nízkotučného tvarohu,
  • 1 lžička třtinového cukru,
  • Ovoce podle sezóny

Do mísy vsypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem, zalijte ji vlažným polotučným mlékem. Přidáte vejce a ručně nebo pomocí robotu promícháte do hladkého těsta. Jablka omyjte, oloupejte slupku a nastrouhejte na nudličky. Poté vmíchejte do těsta.

Na nepřilnavé pánvi smažíte lívanečky po obou stranách. Nakonec je hotové můžete zdobit oslazeným tvarohem a čerstvým ovocem podle aktuální sezóny.

Čokoládový raw dort

Chutný dort si můžete vyrobit i tzv. raw stravou, tedy syrovou stravou, ve které nesmíte při zpracování potravin překročit teplotu 42 °C. V podstatě tedy můžete zpracovávat všechny potraviny jenom syrové, aby se nezničily enzymy, které obsahují. Maximálně smíte potraviny sušit přirozeným způsobem, v žádném případě pomocí sušiček na vysoké teploty.

Potřebujete:

  • 200 g mandlí,
  • 200 g kakaových bobů,
  • 200 g datlí

Všechny tři ingredience vložíte do mixéru a rozmixujete postupně dohladka. Připravíte si dortovou formu, kterou vyložíte potravinářskou fólií. Směsí vymažete celou formu v silné vrstvě a vytvoříte tak korpus dortu. Necháte ztuhnout v chladničce alespoň 2 hodiny.

Následně budete potřebovat:

  • 200 g lískových oříšků,
  • 5 polévkových lžic agáve sirupu,
  • 20 g kvalitního holandského kakaa,
  • 50 g kakaového másla,
  • 5 až 10 pol. lžic vody (dle potřeby)
  • 1 banán

Kromě banánu vložte vše do mixéru a rozmixujte úplně dohladka. Z ledničky vytáhněte ztuhlý korpus a navrstvěte na něj krém. Opět dejte na 2 hodiny vychladit. Dort můžete ozdobit například na plátky pokrájeným čerstvým banánem a ještě zlehka přes sítko posypat kakaem.

Ovesné sušenky

I k čaji nebo kávě se dá připravit chutná maličkost, která naprosto respektuje zásady zdravé výživy – zdravé cookies z ovesných vloček. Můžete si tak s klidným svědomím a bez výčitek pochutnat při klábosení s přáteli nebo rodinou. Tyto zdravé cookies sušenky se dají použít i jako zdravé vánoční cukroví.

Budete potřebovat:

  • 200 g ovesných vloček,
  • 50 g rozinek,
  • 50 g lískových oříšků,
  • 40 g kvalitního margarínu,
  • 1 vejce,
  • 2 polévkovou lžíci medu,
  • 1 špetku soli,
  • ½ kávové lžičky kypřícího prášku do pečiva

V misce smíchejte med, rozšlehané vejce, kypřicí prášek a špetku soli. Rozinky a oříšky nasekáte nadrobno, stejně tak ovesné vločky. Přidáváte postupně lžíci rozinek, lžičku ovesných vloček a oříšků a míchejte a hněťte, dokud se nevytvoří tužší těsto. Je možné, že nespotřebujete všechny rozinky a ovesné vločky.

Na plech položte list pečicího papíru. Z těsta pomocí lžíce tvořte kupičky, které prsty rozmáčkněte na placičku. Zapněte troubu a předehřejte ji na 180 °C. Vložte plech s placičkami do trouby a pečte cca 15-20 minut, dokud placičky nezezlátnou.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.