Zdravý perník

Ingredience na 1 porci
| Jablko | 30 g | |
| Vejce | 1 kus | |
| Mléko sojové | 60 ml | |
| Ořechy směs | 0.25 hrsti | |
| Holandské kakao | 5 g | |
| Kypřící prášek do pečiva | 3 g | |
| Cukr hnědý třtinový | 25 g | |
| Mouka žitná | 50 g | |
| Perníkové koření | 1 špetka |
Perník patří mezi tradiční recepty našich maminek, proč si ho ale nedopřát v trochu odlehčené verzi? Směs ořechů dodá perníku na chuti a jablko se postará o to, aby bylo těsto vláčnější. Díky jablku navíc tělu jednoduše dodáte dávku vlákniny.
V míse si utřete vejce se třtinovým cukrem, přisypte prosátou jemně mletou mouku, prášek do pečiva, kakao a podle chuti perníkového koření.
Poté do směsi po částech přilévejte mléko a pomalu míchejte tak, aby těsto bylo hladké a bez hrudek.
Nakonec si oloupejte jablko, nastrouhejte ho na hrubém struhadle, směs oblíbených oříšků si na hrubo nasekejte a vše důkladně vmíchejte do těsta. Těsto poté vlijte do předem vymazané a vysypané (například kokosem) formy.
Troubu předehřejte na 180° a pečte přibližně 30 minut. Špejlí zkontrolujte, zda je perník hotový.
Můžete podávat například politý kvalitní čokoládou s vysokým obsahem kakaa.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 677.7222 Kj
| Bílkoviny | 7.54 g |
| Sacharidy | 3.73 g |
| Sacharidy z cukrů | 0.08 g |
| Tuky | 11.59 g |
| Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.63 g |
| Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.01 g |
| Cholesterol | 0.2 g |
| Vláknina | 1.17 g |
| Sodík | 0.28 g |
| Vápník | 1.03 g |
| Gi | 38 |
Alergeny
- Vejce a výrobky z nich
- Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní
- Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot





