Vláčná jogurtová bábovka recept

jogurtová bábovka

Ingredience na 1 porci

Mouka hladká200 g
Jogurt selský 3,5 % tuku200 g
Kypřící prášek do pečiva4 g
Citronová kůra čerstvá5 g
Vejce3 kusy
Cukr bílý100 g
Olej řepkový100 ml

Jogurtová bábovka postup

1

V misce utřeme vejce s cukrem, přidáme olej a jogurt a postupně přisypáváme mouku, dokud nám nevznikne dobře spojené těsto.

2

Nakonec ještě přidáme prášek do pečiva a citronovou kůru a dobře promícháme.

3

Formu na bábovku dobře vymažeme a vysypeme moukou. Těsto vlijeme do formy. Pečeme 30-40min na 180 stupńů.

Recept na bábovku už jsme tady měli, a ne jeden. Není divu, bábovka je opravdu velmi populární dezert. Komu jídelníček nedovoluje dopřávat si pravidelně klasickou bábovku, pro toho je tu jogurtová bábovka. Vhodnou alternativou je také tvarohová bábovka, nicméně bábovka s jogurtem či skyrem je ještě o fous lehčí a stravitelnější, ještě navíc, pokud ji připravíte využitím domácího jogurtu. Příprava domácího jogurtu navíc není nijak náročná a zvládnete ji s jogurtovačem i bez.

Proč jogurtová bábovka? Je zdravější, nezatěžuje tolik trávicí systém a hodí se do jarního a letního počasí. Je ideální,  když si někdo chce dopřát vláčný, ale lehký dezert. Jaký jogurt použít? Nejlepší je bábovka z bílého jogurtu, ale každý může použít jogurt, který mu chutná, nebo který má zrovna doma. Ideální je plnotučný selský jogurt, skyr nebo řecký jogurt.

Kdo je zkušenější pekař, může si recept na bábovku jakkoliv upravit. Fantazii se meze nekladou zejména pokud jde o finální zdobení bábovky. Někdo bábovku rád posype moučkovým cukrem, jiný raději čokoládovou polevu. K lehké jogurtové bábovce doporučujeme například polevu citrónovou, která přidá další rozměr osvěžující chuti.

Další bábovkový tip: recept na ořechovou bábovku

Ořechová bábovka je osvědčeným receptem na tradiční sladký dezert. Základ těsta na babiččinu ořechovou bábovku si umícháte z mouky, mletých vlašských ořechů a vajec. První zmínky o pečení bábovek na našem území se objevovaly již v 15. století. Od té doby vzniklo velké množství netradičních receptů, avšak tento recept na ořechovou bábovku je nestárnoucí klasikou. Kromě vlašských ořechů zkuste použít i lískové oříšky nebo mandle.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 398.3633 Kj

Bílkoviny6.36 g
Sacharidy2.6 g
Sacharidy z cukrů1.11 g
Tuky6.48 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.65 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina0.05 g
Sodík0.07 g
Vápník1.03 g
Gi35

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj
  • Vejce a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.