Vláčná jogurtová bábovka recept

jogurtová bábovka

Ingredience na 1 porci

Mouka hladká200 g
Jogurt selský 3,5 % tuku200 g
Kypřící prášek do pečiva4 g
Citronová kůra čerstvá5 g
Vejce3 kusy
Cukr bílý100 g
Olej řepkový100 ml

Jogurtová bábovka postup

1

V misce utřeme vejce s cukrem, přidáme olej a jogurt a postupně přisypáváme mouku, dokud nám nevznikne dobře spojené těsto.

2

Nakonec ještě přidáme prášek do pečiva a citronovou kůru a dobře promícháme.

3

Formu na bábovku dobře vymažeme a vysypeme moukou. Těsto vlijeme do formy. Pečeme 30-40min na 180 stupńů.

Recept na bábovku už jsme tady měli, a ne jeden. Není divu, bábovka je opravdu velmi populární dezert. Komu jídelníček nedovoluje dopřávat si pravidelně klasickou bábovku, pro toho je tu jogurtová bábovka. Vhodnou alternativou je také tvarohová bábovka, nicméně bábovka s jogurtem je ještě o fous lehčí a stravitelnější.

Proč jogurtová bábovka? Je zdravější, nezatěžuje tolik trávicí systém a hodí se do jarního a letního počasí. Je ideální,  když si někdo chce dopřát vláčný, ale lehký dezert. Jaký jogurt použít? Nejlepší je bábovka z bílého jogurtu, ale každý může použít jogurt, který mu chutná, nebo který má zrovna doma. Ideální je plnotučný selský jogurt nebo řecký jogurt.

ˇ

Kdo je zkušenější pekař, může si recept na bábovku jakkoliv upravit. Fantazii se meze nekladou zejména pokud jde o finální zdobení bábovky. Někdo bábovku rád posype moučkovým cukrem, jiný raději čokoládovou polevu. K lehké jogurtové bábovce doporučujeme například polevu citrónovou, která přidá další rozměr osvěžující chuti.

Další bábovkový tip: recept na ořechovou bábovku

Ořechová bábovka je osvědčeným receptem na tradiční sladký dezert. Základ těsta na babiččinu ořechovou bábovku si umícháte z mouky, mletých vlašských ořechů a vajec. První zmínky o pečení bábovek na našem území se objevovaly již v 15. století. Od té doby vzniklo velké množství netradičních receptů, avšak tento recept na ořechovou bábovku je nestárnoucí klasikou. Kromě vlašských ořechů zkuste použít i lískové oříšky nebo mandle.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 398.3633 Kj

Bílkoviny6.36 g
Sacharidy2.6 g
Sacharidy z cukrů1.11 g
Tuky6.48 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.65 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina0.05 g
Sodík0.07 g
Vápník1.03 g
Gi35

Alergeny

Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Mléko a výrobky z něj

Vejce a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

Mohlo by vás zajímat

© COPYRIGHT 2021 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.