Dokonalá bábovka: Recepty, které nikdy nezklamou
![](https://www.pestryjidelnicek.cz/wp-content/uploads/2020/05/pj_1190_3589__500.jpg)
![](https://www.pestryjidelnicek.cz/wp-content/uploads/2020/05/pj_1190_3589__500.jpg)
Ať už je to hrníčková bábovka nebo jiná, zaručeně si pochutnáte! Bábovka, když se připraví dle zdravých zásad, se hodí jako rychlá snídaně, svačina pro děti do školy a nebo slavnostní pohoštění při neděli! Inspirujte se s námi a těmi nejoblíbenějšími recepty.
Bábovka z cukety
Cuketa je všestranná potravina, která se hodí do sladkých i slaných receptů. Pokud jste ji do vašeho jídelníčku ještě nezařadili, je na čase. Obsahuje málo kalorií a proto se hodí k přípravě zdravých dezertů i během hubnutí.
Ingredience:
na těsto
- 2 vejce
- 120 g medu
- 5 pl kokosového oleje
- 220 g polohrubé špaldové mouky
- 3 čl kypřícího prášku
- 200 g cukety
- 1 pl karobu
- ovoce podle chuti
na polevu
- 50 g másla
- 1 pl medu
- 1 a ½ pl karobu
Postup:
V misce vyšlehejte vejce, med a kokosový olej. Cuketu oloupejte, nastrouhejte na jemném struhadle a smíchejte s kypřícím práškem. Pak ji přidejte k ostatním surovinám v misce a dobře promíchejte. 2/3 vzniklé směsi vylijte do vymazané a vysypané bábovkové formy. Do zbytku směsi přimíchejte karob a vylijte na těsto. Dejte péct do trouby na 40 minut při 180 ° C.
Upečenou bábovku nechte vychladnout a mezitím si připravte karobovou polevu. Na pánvi rozpusťte máslo, med a karob. Vše smíchejte a polijte hotovou bábovku. Bábovku můžete ozdobit drobným ovocem.
![](https://www.pestryjidelnicek.cz/wp-content/uploads/2020/05/pj_1190_3590__500.jpg)
Tvarohová bábovka s ovocem
Rychlý recept na bábovku ze surovin, které máte běžně doma. Máte chuť na něco sladkého k odpolední kávě? Vyzkoušejte rychlou tvarohovou bábovku!
Ingredience:
- 500 g tvarohu
- 2 banány
- 5 vajec
- rozinky
- třešně
- 5 pl medu
![](https://www.pestryjidelnicek.cz/wp-content/uploads/2020/05/pj_1190_3591__500.jpg)
Postup:
Banány a tvaroh rozmačkejte vidličkou a smíchejte. Přidejte všechny ostatní suroviny a dobře promíchejte. Hotové těsto vylijte do vymazané formy na bábovku a dejte péct na 40 minut při 170 ° C.
Recept na ořechovou bábovku
Výborný recept na ořechovou bábovku je tím, co musíte vyzkoušet!
Ingredience:
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 250 ml hrubé špaldové mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 100 ml ovesného nápoje
- 4 vejce
- 2 lžíce vařící vody
- 200 g rýžového sirupu
- špetka soli
- 20 g slunečnicového oleje
- 3 kapky citronové aroma
![](https://www.pestryjidelnicek.cz/wp-content/uploads/2020/05/pj_1190_3594__500.jpg)
Postup:
Mouku si prosejte a přimíchejte do ní lžičku sody a mleté vlašské ořechy. Vajíčka si oddělte do dvou nádob. Z bílků si se špetkou soli vyšlehejte sníh. V druhé misce přidejte k žloutkům rýžový sirup, vařící vodu a také dobře vyšlehejte. Postupně přidávejte olej, citronovou aroma a mouku s ořechy. Na závěr do směsi přidejte vyšlehané bílky a dobře promíchejte.
Do vymazané a vysypané bábovkové formy přidejte těsto a pečte při 180 ° C přibližně 45 minut.
Banánová bábovka s jogurtem
Vyzkoušejte zdravý recept na hrnkovou bábovku z banánů a jogurtu.
Ingredience:
- 400 ml bílého jogurtu (2 kelímky)
- 2 vajíčka
- 2 banány
- 1 hrnek špaldové mouky
- 1 hrnek bílé hladké mouky
- 2 lžíce kypřícího prášku
- 2 lžíce vanilkového cukru
- ½ hrnku třtinového cukru
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce kakaa
Postup:
Banány si rozmačkejte vidličkou, přidejte k nim jogurty, vejce, olej a dobře promíchejte. Ve druhé misce si smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a postupně sypké suroviny přimíchejte k banánové směsi. Polovinu těsta vylijte do vysypané a vymazané formy. Do zbylé poloviny ještě přidejte kakao a pak ji také přidejte do formy. Pečte při 175 ° C přibližně 60 minut.
![](https://www.pestryjidelnicek.cz/wp-content/uploads/2020/05/pj_1190_3593__500.jpg)
Mramorová bábovka
Tradiční klasika českých moučníků. Pečou ji jak naše babičky, tak maminky, tak proč se ji také nenaučit?!
Ingredience:
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 190 g fruktózy
- 4 vajíčka
- 150 ml slunečnicového oleje
- 150 ml vody
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
Postup:
Ve dvou miskách si zvlášť smíchejte suché a tekuté ingredience kromě kakaa. Pak je spojte dohromady a dobře promíchejte. Do vymazané formy nalijte polovinu těsta. Do zbylé poloviny přidejte kakao a také ho nalijte do formy. Vařečkou do těsta vpichujte a otáčejte ho, aby vám vzniklo zajímavé mramorované těsto. Pečte při 180 ° přibližně 45 minut.