Babiččina ořechová bábovka recept


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Hera120 g
Cukr moučka200 g
Vejce3 kusy
Mouka polohrubá200 g
Ořechy vlašské10 hrstí
Kypřící prášek do pečiva12 g
Mléko polotučné150 ml

Recept na ořechovou bábovku

1

Vyšlehejte si heru s cukrem a žloutky. Postupně ke směsi přidávejte mleté vlašské ořechy, mouku, kypřicí prášek, mléko a na závěr vyšlehaný bílkový sníh.

2

Těsto nalijte do bábovkové formy a pečte zhruba 50 minut v troubě předehřáté na 170 °C.

3

Před servírováním posypejte tuto luxusní ořechovou bábovku moučkovým cukrem.

Ořechová bábovka je osvědčeným receptem na tradiční sladký dezert. Základ těsta na babiččinu ořechovou bábovku si umícháte z mouky, mletých vlašských ořechů a vajec. První zmínky o pečení bábovek na našem území se objevovaly již v 15. století. Od té doby vzniklo velké množství netradičních receptů, avšak tento recept na ořechovou bábovku je nestárnoucí klasikou. Kromě vlašských ořechů zkuste použít i lískové oříšky nebo mandle.

Bábovka z jogurtu: vláčnější verze hrníčkové oříškové bábovky

Pokud se například obáváte, že bude hrníčková ořechová bábovka příliš suchá a bude se vám špatně konzumovat, vyzkoušejte bábovku z jogurtu. Ta je díky obsahu selského jogurtu (můžete zvolit i řecký) mnohem vláčnější. Navíc je bábovka z tvarohu příjemně provoněná citronovou kůrou. Pokud si chcete dopřát dietnější verzi, zaměňte bílý cukr stévií, nebo cukrem třtinovým. Stejně tak se nebojte experimentovat i s ostatními ingrediencemi a přizpůsobit si oříškovou či jogurtovou bábovku svým chutím a preferencím.

Další bábovkový tip: mrkvová bábovka

Ačkoliv nejvláčnější ořechová bábovka zní skvěle, mrkvová bábovka je taktéž příjemně vláčným dezertem hodícím se jako skvělé občerstvení na oslavu nebo odpolední svačinu. Postup na mrkvovou bábovku je velmi jednoduchý a zvládne ho tak každý. Pozor si dejte pouze při vyklopování bábovky z formy, aby se vám neporušila. Těsně před konzumací vám bábovku doporučujeme posypat moučkovým cukrem. Nejenom, že tak mrkvová bábovka lépe chutná, ještě navíc je mnohem vzhlednější. Ozdobit moučkovým cukrem nezapomeňte ani upečenou luxusní ořechovou bábovku.

Vláčná tvarohová bábovka

Jak jsme již zmínili, receptů na bábovky existuje spoustu, kromě vláčné ořechové bábovky je to i vláčná tvarohová bábovka. Ta je vhodnější pro strávníky dodržující zdravější životní styl, je totiž obohacená o proteiny. A klasický cukr ve vláčné tvarohové bábovce nahradíte třtinovým. Stejně na tom jsou i ostatní ingredience, v celém receptu se volily ty dietnější. Výtečnou chutí se však může pyšnit jak vláčná tvarohová bábovka, tak i tato odvažovaná či hrníčková ořechová bábovka.

Nejlepší ořechová bábovka recept bude, doplníte-li jej šálkem kvalitní kávy.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 661.8913 Kj

Bílkoviny8.32 g
Sacharidy3.43 g
Sacharidy z cukrů0.05 g
Tuky12.25 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.56 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina0.63 g
Sodík0.07 g
Vápník0.03 g
Gi0.15

Alergeny

  • Vejce a výrobky z nich
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.