Mrkvová bábovka

Ingredience na 1 porci

Cukr bílý170 g
Vejce3 kusy
Mouka polohrubá270 g
Olej řepkový115 ml
Mléko polotučné125 ml
Kypřící prášek do pečiva12 g
Vanilkový cukr1 balení
Mrkev4 kusy

Postup bábovka

1

Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny.

2

Následně přidejte i olej, mléko, kypřicí prášek a mouku.

3

Vmíchejte vanilkový cukr, nastrouhané mrkve a na závěr vyšlehaný bílkový sníh.

4

Vzniklé těsto nalijte do vymazané a vysypané bábovkové formy.

5

Pečte zhruba 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Mrkvová bábovka je příjemně vláčným dezertem hodícím se jako skvělé občerstvení na oslavu nebo odpolední svačinu. Postup na mrkvovou bábovku je velmi jednoduchý, stejně jako na vyhlášenou babiččinu ořechovou bábovku, a zvládne ho tak každý. Pozor si dejte pouze při vyklopování bábovky z formy, aby se vám neporušila. Těsně před konzumací vám bábovku doporučujeme posypat moučkovým cukrem. Nejenom, že tak mrkvová bábovka lépe chutná, ještě navíc je mnohem vzhlednější.

Mrkvová bábovka: přepočet ingrediencí na hrnky

Aby byla příprava bábovky opravdu co nejsnazší a nejrychlejší, přepočítali jsme vám potřebné ingredience na hrnky. Nemusíte se tak zdržovat detailním odvažováním na kuchyňské váze. Budete tedy potřebovat:

  • 1 hrnek cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 0,5 hrnku oleje
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 0,5 hrnku mléka
  • 4 mrkve

Tip: Zajímavým chuťovým zpestřením může být také kokosový olej, který má nejen jemnou chuť, ale také mnoho zdraví prospěšných látek a vitamínů. Oblíbeným je například kokosový olej Albert, přičemž právě kokosový olej Albert navíc nabízí i výhodný poměr ceny a kvality. 

Dušená mrkev recept

Mrkev se dá využít ve sladkých i slaných pokrmech. Oblíbenou verzí mezi strávníky je i dušená mrkev. Recept je opět velmi primitivní a kromě mrkve nebudete potřebovat de facto žádné další ingredience. Často připravovanou přílohou k dušené mrkvi je vařený brambor. Skvělá je i kombinace dušené mrkve s masem. Mrkev je skrz na skrz plná zdraví důležitých látek, jako jsou vitaminy či minerální látky. V neposlední řadě pomáhá vylepšit lidský zrak.

Další bábovkový tip: zdravá tvarohová bábovka

Receptů na bábovku existuje velká spousta. Na našem území se tento druh moučníku peče již od nepaměti. Není tak určitě na škodu, vyzkoušíte-li i jiné verze. Senzační je například zdravá tvarohová bábovka, která poslouží třeba jako rychlá a výtečná svačina do práce či do školy. Na výběr máte hned několik možných postupů, některé se liší i potřebnými ingrediencemi. Zdravá tvarohová bábovka se tak zkrátka přizpůsobí všem gurmánům.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 542.3943 Kj

Bílkoviny7.32 g
Sacharidy9.47 g
Sacharidy z cukrů20.96 g
Tuky6.67 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.63 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina4.06 g
Sodík0.07 g
Vápník0.03 g
Gi0.15

Alergeny

  • Vejce a výrobky z nich
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.